aA
Šiuo metu vyksta projekto „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje 2017 m. balsavimas. Gastronomijos ekspertai, kurių Gero maisto akademijoje šiuo metu yra apie 150, lankosi šalies restoranuose, siekdami įvertinti tiek rinkos naujokus, tiek jos senbuvių progresą.
Žinomi žmonės spėja, kurie restoranai šiemet bus išrinkti geriausiais Lietuvoje
© Organizatorių nuotr.

Apie tai, kaip renkasi restoranus ir kokios yra asmeninės įžvalgos bei favoritai, pasidalijo ir žinomi Lietuvos žmonės, rašoma pranešime spaudai.

Dėmesį atkreipia ne tik į maistą

Dainininkė ir dainų autorė Erica Jennings mėgsta lankytis naujose vietose, tačiau teigia, kad ji gerai pagalvotų, ar grįžti, jei pirmas įspūdis – nekoks: „Pirmiausia lankydamasi restorane didelį dėmesį skiriu maisto kokybei – jeigu jau renkuosi valgyti ne namie, noriu išties gero maisto.“

Žinoma, ji taip pat atkreipia dėmesį į restorano aplinką, aptarnavimą ir vietą, tačiau tai yra antriniai dalykai ir jie niekada „nepapirks“, jei meniu Ericos nesužavi.

Tuo tarpu mados tendencijų prognozuotoja-analitikė Marija Palaikytė laikosi kiek kitokios nuomonės ir restorano aplinkai skiria daugiau dėmesio: „Kad ir kokia būtų svarbi maisto kokybė, man restoranų kultūra yra neatsiejama nuo bendravimo kultūros, tad itin didelę reikšmę turi ir restorano kuriama atmosfera, jaukumas, o svarbiausia – galimybė jaustis laisvai“, – teigia ji ir priduria, kad jai patinka užmegzti ryšį su patinkančio restorano savininkais.

Žinomi žmonės spėja, kurie restoranai šiemet bus išrinkti geriausiais Lietuvoje
© Organizatorių nuotr.

„Ne kartą yra buvę taip, kad net ir itin puiki virtuvė nepriviliojo grįžti vien dėl to, kad interjeras bei nuotaika restorane palikdavo „šaltą“ įspūdį“, – prisipažįsta temperamentingoji M. Palaikytė.

Apie ryšį su restorano komanda prakalbo ir kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius. Pasak jo, kai prie geros atmosferos prisideda subtilus šefo priėjimas ir trumpas pasakojimas apie atnešamus patiekalus – įspūdis lieka ilgam: „Naujausi geri prisiminimai kyla po apsilankymo „Monte Pacis“ restorane Kaune ir pažinties su buvusiu jų šefu Ernestu Viršilu.“

Žinomai teatro režisierei Daliai Ibelhauptaitei šefas ir jo išskirtinumas yra pagrindinis kriterijus renkantis restoraną vakarienei. Ji yra įdomaus ir išskirtinio maisto gerbėja: „Inovatyvus, šefų kurtas meniu, man atrodo, gali būti prilyginamas menui, o pati vakarienė, maisto pateikimas, apipavidalinimas, istorijos – spektakliams. Taigi, kai tik turiu galimybę, vietą vakarienei renkuosi pagal šefą.“

Dalia Ibelhauptaitė ir Jamie Oliveris
Dalia Ibelhauptaitė ir Jamie Oliveris
© Organizatorių nuotr.

Dalia pripažįsta, kad mylėti maistą ją išmokė artimas šeimos draugas Jamie Oliveris: „Iki to, galima sakyti, mano požiūris į maistą buvo kaip ir daugelio – lyg benzinas automobiliui – užsipili degalų ir važiuoji.“

Kas šiemet Lietuvoje galėtų būti geriausi?

Nors diskusijos apie tai, koks šiemet galėtų būti „30 geriausių restoranų“ sąrašas, dar tik užverda, tačiau paklausti apie savo favoritus beveik visi pašnekovai nedvejojo įvardinti konkrečių pavadinimų.

„Jau seniai susižavėjusi stebiu, ką savo restoranuose kuria Gasparas Fernandesas. Nežinau, kaip jam pavyksta, tačiau jis sugeba mane nustebinti kiekvieną kartą“, – sakė E. Jennings. Ji prie savo favoritų įtraukė ir sušių restoraną „Rise“ bei meniu kartu su didžiulę patirtį virtuvėje turinčia šefe Aldona Gečiene neseniai praplėtusį „Sugamour“.

„Likau sužavėtas „Kempinski“ viešbutyje įsikūrusio restorano „Telegrafas“ aptarnavimu ir nepaprastai skaniu maistu. Linkėčiau šiai vietai šiemet tapti geriausiais“, – savo favoritą atskleidė ir R. Širvinskas-Makalius.

Žinomi žmonės spėja, kurie restoranai šiemet bus išrinkti geriausiais Lietuvoje
© Organizatorių nuotr.

M. Palaikytė didelį dėmesį skiria vietinės, o svarbiausia sezoninės virtuvės delikatesams: „Būtent sezoninės mitybos pamatų mane išmokė patirtis gyvenant Italijoje.“ Taigi ir Lietuvoje ji teikia prioritetą tiems restoranams, kurie sudarinėdami meniu skiria daug dėmesio lokalumui ir sezoniškumui.

Tiesa, apie šių metų favoritus M. Palaikytė kalbėjo aptakiau: „Manau, kad praėjusių metų lyderiai taip greitai neužleis savo pozicijų. Ir neabejoju, kad pelnytai. Jei kalbame apie sąvoką „geriausias“, nemanau, kad tokioje mažoje gastro industrijoje kasmet atsirastų vis naujas lyderis“, – teigia Marija Palaikytė.

„Lietuvoje vis daugiau restoranų didelį dėmesį kreipia į kokybę, išskirtinumą ir originalumą. Fantastika, kad mūsų šalyje gali būti tokie geriausiųjų rinkimai ir kad, svarbiausia, mes turime iš ko rinkti!“ – projektu džiaugiasi teatro režisierė Dalia Ibelhauptaitė ir išsiduoda, kad būdama Lietuvoje ypatingą simpatiją jaučia Deivydo Praspaliausko ir Gasparo Fernandeso gaminamam maistui.

Gaspar Fernandes
Gaspar Fernandes
© Organizatorių nuotr.

Geriausiųjų trisdešimtukas paaiškės jau birželio mėnesį

„30 geriausių restoranų“ Lietuvoje 2017 m. sąrašas bus pradėtas skelbti jau gegužės mėnesį. Antrą kartą Lietuvoje vykstantis projektas šiemet į trumpąjį restoranų sąrašą įtraukė net 22 naujus pavadinimus. Projekto tikslas – apjungti kuo didesnį maisto industrijos ekspertų ir profesionalų ratą vieningam balsavimui.

Projektą vainikuos geriausių 2017 m. restoranų Lietuvoje apdovanojimai, kurie vyks birželio mėnesį. Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto iniciatorius jau antrus metus iš eilės yra „Švyturys“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Nauja kulinarinė knyga šią vasarą muš skaitomumo rekordus – jos kūrėjas Alfas Ivanauskas tuo neabejoja (12)

„Man gera įsivaizduoti, kad traškią sėklų duonelę pagal mano receptą iš naujos virtualios...

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti (3)

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą , valgome daugiau lengvesnio maisto...

Šaltibarščių konkurentės: trys skaniausios šaltos sriubos, kurios atgaivins kiekvieną (1)

Kai alina karščiai, atsigaivinti padeda šaltos sriubos. Jei pabodo šaltibarščiai ir ieškote...

Sveiki ir gaivūs vasariški desertai, kurie nepakenks kūno linijoms (4)

Vasarą norisi pasilepinti saldžiu kąsneliu, tačiau kartu ir išsaugoti dailias kūno linijas. Nors...

Kate Middleton grakščios figūros paslaptis: ką valgo Kembridžo kunigaikštienė? (85)

Kembridžo kunigaikštienė turi didžiulį gerbėjų būrį iš viso pasaulio. Visiems jiems įdomu...

Top naujienos

Šimonytė parašė laišką „Didžiojo Šeimos gynimo maršo“ organizatoriams (233)

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė antradienį spaudos atstovams teigė, kad parašė laišką...

Barai ir naktiniai klubai su nerimu pasitinka atlaisvinimus: kai kurie atsidaryti išvis neplanuoja (30)

Nuo ketvirtadienio panaikinus darbo laiko ribojimus naktinėms pasilinksminimo vietoms, ne visi barai...

„Ryanair“ vadovas: nutupdyto lėktuvo kapitonui nebuvo palikta jokių alternatyvų asmenys su vaizdo kameromis daug kartų spaudė lėktuvo įgulą  (64)

„Ryanair“ skrydžio iš Atėnų į Vilnių priverstinis nutupdymas Minske ir Baltarusijos režimo...

Seimo opozicija surinko parašus – inicijuoja nepasitikėjimą Pavilioniu (130)

Seimo opozicija surinko reikiamą skaičių parašų iniciatyvai dėl nepasitikėjimo Užsienio...

Lenkų vilčių oro balioną ištiko aviakatastrofa: šansai laidojami, treneriui renčiama giljotina (22)

Turėdami savo komandoje geriausią pasaulio futbolininką lenkai leido sau pasvajoti apie tolimus...

Lietuvių pristatyta batų modeliavimo technologija žada užkariauti pasaulį: kiekvienas galės įgyvendinti savo svajonių avalynės viziją (3)

Lietuvoje daug metų veikiantys „Batų namai“ tapo nauju prekės ženklu „Mas Laus“. Antrosios...

Vytautė Merkytė | D+

Kaip vakcinacija tapo propagandos įrankiu: po „Brexit“ kančios britams reikėjo pamokyti Europą

Ar COVID-19 krizė tapo neįtikėtinai gera galimybe Jungtinei Karalystei po to, kai ši paliko...

Po absoliutaus savaitgalio rekordo – įtampa pasienyje: situacija sunkiai prognozuojama VSAT vadas: Minske yra 1000-1500 nelegalių migrantų, kurie bet kada gali pajudėti mūsų link (432)

Praėjusį savaitgalį prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos užfiksuotas rekordinis nelegalių...

Žolinių savaitgalį sostinė taps meno galerija po atviru dangumi: sugrįžta Vilniaus šviesų festivalis (1)

Vilniaus šviesų festivalis į sostinę grįžta Žolinių savaitgalį. Miesto gimtadienio proga...