aA
Šiuo metu vyksta projekto „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje 2017 m. balsavimas. Gastronomijos ekspertai, kurių Gero maisto akademijoje šiuo metu yra apie 150, lankosi šalies restoranuose, siekdami įvertinti tiek rinkos naujokus, tiek jos senbuvių progresą.
Žinomi žmonės spėja, kurie restoranai šiemet bus išrinkti geriausiais Lietuvoje
© Organizatorių nuotr.

Apie tai, kaip renkasi restoranus ir kokios yra asmeninės įžvalgos bei favoritai, pasidalijo ir žinomi Lietuvos žmonės, rašoma pranešime spaudai.

Dėmesį atkreipia ne tik į maistą

Dainininkė ir dainų autorė Erica Jennings mėgsta lankytis naujose vietose, tačiau teigia, kad ji gerai pagalvotų, ar grįžti, jei pirmas įspūdis – nekoks: „Pirmiausia lankydamasi restorane didelį dėmesį skiriu maisto kokybei – jeigu jau renkuosi valgyti ne namie, noriu išties gero maisto.“

Žinoma, ji taip pat atkreipia dėmesį į restorano aplinką, aptarnavimą ir vietą, tačiau tai yra antriniai dalykai ir jie niekada „nepapirks“, jei meniu Ericos nesužavi.

Tuo tarpu mados tendencijų prognozuotoja-analitikė Marija Palaikytė laikosi kiek kitokios nuomonės ir restorano aplinkai skiria daugiau dėmesio: „Kad ir kokia būtų svarbi maisto kokybė, man restoranų kultūra yra neatsiejama nuo bendravimo kultūros, tad itin didelę reikšmę turi ir restorano kuriama atmosfera, jaukumas, o svarbiausia – galimybė jaustis laisvai“, – teigia ji ir priduria, kad jai patinka užmegzti ryšį su patinkančio restorano savininkais.

Žinomi žmonės spėja, kurie restoranai šiemet bus išrinkti geriausiais Lietuvoje
© Organizatorių nuotr.

„Ne kartą yra buvę taip, kad net ir itin puiki virtuvė nepriviliojo grįžti vien dėl to, kad interjeras bei nuotaika restorane palikdavo „šaltą“ įspūdį“, – prisipažįsta temperamentingoji M. Palaikytė.

Apie ryšį su restorano komanda prakalbo ir kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius. Pasak jo, kai prie geros atmosferos prisideda subtilus šefo priėjimas ir trumpas pasakojimas apie atnešamus patiekalus – įspūdis lieka ilgam: „Naujausi geri prisiminimai kyla po apsilankymo „Monte Pacis“ restorane Kaune ir pažinties su buvusiu jų šefu Ernestu Viršilu.“

Žinomai teatro režisierei Daliai Ibelhauptaitei šefas ir jo išskirtinumas yra pagrindinis kriterijus renkantis restoraną vakarienei. Ji yra įdomaus ir išskirtinio maisto gerbėja: „Inovatyvus, šefų kurtas meniu, man atrodo, gali būti prilyginamas menui, o pati vakarienė, maisto pateikimas, apipavidalinimas, istorijos – spektakliams. Taigi, kai tik turiu galimybę, vietą vakarienei renkuosi pagal šefą.“

Dalia Ibelhauptaitė ir Jamie Oliveris
Dalia Ibelhauptaitė ir Jamie Oliveris
© Organizatorių nuotr.

Dalia pripažįsta, kad mylėti maistą ją išmokė artimas šeimos draugas Jamie Oliveris: „Iki to, galima sakyti, mano požiūris į maistą buvo kaip ir daugelio – lyg benzinas automobiliui – užsipili degalų ir važiuoji.“

Kas šiemet Lietuvoje galėtų būti geriausi?

Nors diskusijos apie tai, koks šiemet galėtų būti „30 geriausių restoranų“ sąrašas, dar tik užverda, tačiau paklausti apie savo favoritus beveik visi pašnekovai nedvejojo įvardinti konkrečių pavadinimų.

„Jau seniai susižavėjusi stebiu, ką savo restoranuose kuria Gasparas Fernandesas. Nežinau, kaip jam pavyksta, tačiau jis sugeba mane nustebinti kiekvieną kartą“, – sakė E. Jennings. Ji prie savo favoritų įtraukė ir sušių restoraną „Rise“ bei meniu kartu su didžiulę patirtį virtuvėje turinčia šefe Aldona Gečiene neseniai praplėtusį „Sugamour“.

„Likau sužavėtas „Kempinski“ viešbutyje įsikūrusio restorano „Telegrafas“ aptarnavimu ir nepaprastai skaniu maistu. Linkėčiau šiai vietai šiemet tapti geriausiais“, – savo favoritą atskleidė ir R. Širvinskas-Makalius.

Žinomi žmonės spėja, kurie restoranai šiemet bus išrinkti geriausiais Lietuvoje
© Organizatorių nuotr.

M. Palaikytė didelį dėmesį skiria vietinės, o svarbiausia sezoninės virtuvės delikatesams: „Būtent sezoninės mitybos pamatų mane išmokė patirtis gyvenant Italijoje.“ Taigi ir Lietuvoje ji teikia prioritetą tiems restoranams, kurie sudarinėdami meniu skiria daug dėmesio lokalumui ir sezoniškumui.

Tiesa, apie šių metų favoritus M. Palaikytė kalbėjo aptakiau: „Manau, kad praėjusių metų lyderiai taip greitai neužleis savo pozicijų. Ir neabejoju, kad pelnytai. Jei kalbame apie sąvoką „geriausias“, nemanau, kad tokioje mažoje gastro industrijoje kasmet atsirastų vis naujas lyderis“, – teigia Marija Palaikytė.

„Lietuvoje vis daugiau restoranų didelį dėmesį kreipia į kokybę, išskirtinumą ir originalumą. Fantastika, kad mūsų šalyje gali būti tokie geriausiųjų rinkimai ir kad, svarbiausia, mes turime iš ko rinkti!“ – projektu džiaugiasi teatro režisierė Dalia Ibelhauptaitė ir išsiduoda, kad būdama Lietuvoje ypatingą simpatiją jaučia Deivydo Praspaliausko ir Gasparo Fernandeso gaminamam maistui.

Gaspar Fernandes
Gaspar Fernandes
© Organizatorių nuotr.

Geriausiųjų trisdešimtukas paaiškės jau birželio mėnesį

„30 geriausių restoranų“ Lietuvoje 2017 m. sąrašas bus pradėtas skelbti jau gegužės mėnesį. Antrą kartą Lietuvoje vykstantis projektas šiemet į trumpąjį restoranų sąrašą įtraukė net 22 naujus pavadinimus. Projekto tikslas – apjungti kuo didesnį maisto industrijos ekspertų ir profesionalų ratą vieningam balsavimui.

Projektą vainikuos geriausių 2017 m. restoranų Lietuvoje apdovanojimai, kurie vyks birželio mėnesį. Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto iniciatorius jau antrus metus iš eilės yra „Švyturys“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Trys gardūs varškėčių receptai, kurie nudžiugins ir mažuosius, ir jų tėvelius (1)

Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin...

Ar žinote, kodėl verta naudoti druską konditeriniuose gaminiuose? (5)

Druska – vienas iš nedaugelio produktų, be kurio virtuvėje neišsiverstų nė vienas, o ir jos...

Iš Londono sugrįžęs Karolis Vilniuje rengia išskirtinę apeigų ceremoniją, kurioje per 15 minučių nelieka laisvų vietų (43)

Geriausiuose Londono japoniško maisto restoranuose dirbęs ir į Vilnių gyventi sugrįžęs šefas...

Skruzdėlynų pradininkė iš mažo Lietuvos miestelio: gyvenimo verslas gimė iš šeimos recepto (61)

Kiekvienos šventės saldus stalas neįsivaizduojamas be tradicinių lietuviškų saldumynų –...

Saldūs blynai Užgavėnėms: 10 receptų smaližiams (1)

Užgavėnės jau čia, tad šiandien siūlome išsikepti saldžių blynų . Štai 10 receptų...

Top naujienos

Juvelyrai skaičiuoja prarastas pajamas: žmonės įprato taupyti, žiedų pardavimai smuko iki 10 kartų (2)

Karantinas juvelyrikos verslui atnešė daug iššūkių, tokių kaip tiekimo sutrikimai, parodų ir...

Ramūnas Bogdanas | D+

Niekšinga bolševikinė tradicija nuodyti valstybės „priešus“ tęsiasi, skiriasi tik mados: aukų sąrašas pildomas

Nuodijimas kaip būdas atsikratyti nepageidaujamu asmeniu žinomas nuo seniausių laikų. Nužudymas...

Vilniuje po Neries ledu dingęs vyras – žinomas dviratininkų treneris (1)

Vilniuje šeštadienį Neries upės ledas neatlaikė augintinio gelbėti puolusios poros. Moteriai...

Kas taip įsiutino Rusiją: vienas Armėnijos premjero sakinys privedė prie perversmo slenksčio (354)

Pralaimėjimas kare prieš Azerbaidžaną dėl Kalnų Karabacho jau pernai šokiravo ir prislėgė...

Moteris nustebo, palyginusi grįžusiųjų izoliacijos trukmę Lietuvoje ir ES šalyse: skirtumas didžiulis (172)

Kaunietės Linos šeima dėl šeiminių aplinkybių daug keliauja po įvairias šalis, o grįžusi...

Paulius Jurkevičius. Nacionalinė akių muilinimo programa: jokių bangų! (49)

Kai kurie žodžiai erzina. Kai kurie sukelia kone dusulį (pykčio). Tam tikri žodžiai yra...

Laisvalaikis – (ne)karantinas. Kokius filmus ir knygas rekomenduoja Gintarė Masteikaitė

Nevyriausybinių scenos meno organizacijų asociacijos vadovė Gintarė Masteikaitė sakė, kad...

Agnė K. | D+

Karantininis pavasaris Nr.2: ar ir vėl neišlįsime iš treningų? ekspertės patarimai, kaip derinti stilių ir patogumą (1)

Žiūrint į socialinius tinklus, peršasi išvada, kad žmonės karantino metu nešioja tik...

Neatsakingų vairuotojų gėdos lenta: autoservisų darbuotojai pasidalino neįtikėtinais radiniais

Automobilis – ne tik malonumas, bet ir didžiulė atsakomybė. Jei tinkamai juo pasirūpinsite,...