Kuria naują tradiciją

Rožiniu festivaliu „Pink soup fest“ vilniečiams ir miesto svečiams siekiama pristatyti gastronominį miesto paveldą, kuris šventės proga sužibės naujomis spalvomis. Nors atrodo, kad šaltibarščių receptą kiekvienas lietuvis moka mintinai, įvairių ingredientų variacija leidžia net ir rimčiausiems šalies virtuvės šefams improvizuoti bei pasiūlyti vis kitokią tradicinės sriubos versiją. Pasak Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovės Ingos Romanovskienės, šis renginys padės iš naujo atrasti šaltibarščius ir ne vieną jų paruošimo būdą.

„Šaltibarščių festivalis – tai puiki proga švenčiant Vilniaus 700 metų jubiliejų atsigręžti į sostinėje veikiančias gastronominių patirčių vietas ir išbandyti naujus tradicinio patiekalo variantus. Šaltibarščiai turi net spalvos pavadinimą, todėl pasirinkę ryškų festivalio formatą, norime kurti naują tradiciją – pradėti vasarą linksmai ir nuotaikingai. Ši sriuba, būdama vienu mėgstamiausių patiekalų Lietuvoje, nusipelnė jai skirtos šventės. Juo labiau, kad kalbos apie šaltibarščius dėl išskirtinio skonio ir neįprastos spalvos vis plačiau sklinda svetur. Labai džiaugiamės prisidėjusių partnerių gausa – tik visi kartu galime sukurti tikrą miesto festivalį, tad kiekvieno indėlis labai svarbus, o partnerių įvairovė padės sukurti dar šventiškesnę festivalio atmosferą visame mieste“, – pranešime žiniasklaidai sako sako I. Romanovskienė.

Renginio kulminacija – didžiulė šaltibarščių fiesta

Šaltibarščių festivalis, apjungsiantis gastronomiją, įvairiausias pramogas, kultūrą ir meną, Vilniuje bus suskirstytas į kelias skirtingas veiklos sritis. Prie festivalio jungiasi daugiau nei 80 partnerių. Savo šventinius pasiūlymus pristatys restoranai, barai, viešbučiai, muziejai, ekskursijų ir kitų pramogų organizatoriai. Šventės metu įvairias veiklas siūlys ir mieste veikiančios įmonės, kurios padės pažinti bei iš naujo atrasti tradicinį patiekalą. Į šaltibarščių karštinę prisijungs visi – nuo kepyklėlių iki kvapų profesionalų ir meno galerijų. O įvairios aktyvios veiklos neapsiribos tik ekskursijomis – bus galimybė pašokti diskotekose, užsiimti joga ar kitu sportu. Atvykstantiems miesto svečiams rožinius pasiūlymus ruošia ir sostinės viešbučiai.

Dar vienas svarbus renginio tikslas – atskleisti lietuvišką šaltibarščių kultūrą mene. Šios užduoties imsis dvi menininkės, pristatysiančios savo išskirtinius kūrinius, kurie papuoš miesto erdves.

Centrinė renginio vieta – didžiulė festivalio erdvė, kuri tęsis nuo Barbakano kalno iki Kūdrų parko. Joje norintieji galės išbandyti čiuožyklą nuo kalno į didžiulį dirbtinį šaltibarščių dubenį, vyks gražiausio rožinio kostiumo rinkimai, veiks zona vaikams su batutais, poilsio erdvė Kūdrų parke ir, žinoma, maisto vagonėliai, pardavinėsiantys šaltibarščius Tymo turgaus erdvėje. Vakare renginio dalyvių lauks išskirtinis Leono Somovo koncertas, kuriame išgirsime šokti kviesiančių kūrinių programą.

„Ne tik renginio lankytojai, bet ir visi miestiečiai kviečiami pasipuošti šaltibarščių tematikos stiliumi. Tiks viskas, kas yra rožinės spalvos, o svarbiausia – gera nuotaika ir noras švęsti išskirtinį tradicinio Lietuvos patiekalo festivalį“, – sako Inga Romanovskienė.

Nuo rožinių desertų iki aštriausių šaltibarščių Lietuvoje

Nuo „Stiklo kvartalo“ sukurto specialaus namų kvapo iki išskirtinio rožinio „Porsche“ automobilio – Vilniuje įsikūrę verslai stebins savo išmone kiekvieną, pasirinkusį švęsti rožinės sriubos dieną. Vienas didžiausių šventės partnerių – „Paupio turgus“ – lankytojus pakvies pamatyti didžiausią šaltibarščių lėkštę, o „Pink soup fest“ metu centre veikiantys restoranai siūlys įvairius rožinius patiekalus: cepelinus, sušius, kokteilius ir įvairiausių variacijų šaltibarščius.

Lietuvos nacionalinio muziejaus Istorijų namuose rožinių įkvėpimų galima bus ieškoti naujoje tarptautinėje tekstilės parodoje „IMAGINE“, o muziejuje įsikūrusi kavinė ,,Eskedar Coffee Terrace” iš rožinio meniu siūlys ragauti rožinį kavos gėrimą, rožinių desertų bei šaltibarščių, o vienam vakarui kvies į teminę rožinę vakarienę. Kvapų namai „Olfactory store“ nusprendė paminėti šaltibarščių dieną kitaip ir pristatys įvairiausių rožinių kvapų degustaciją, kurioje lankytojai galės užuosti tiek saldžius, tiek aštresnius aromatus. Kartu į rožinę karštinę leisis ir saldainių gamintojai, pristatysiantys Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto meilės istorijos motyvais paremtą rausvo šokolado saldainių kolekciją. Romantiški saldumynų mėgėjai galės ne tik pajusti išskirtinį skonį, bet ir išgirsti garsiąją meilės istoriją.

„Pink soup fest“ renginyje netrūks ir įvairių pramogų vaikams. Moksleivių ir jaunimo centras pakvies į rožinę diskoteką, kurios metu jaunieji šokėjai galės suaugusiems pristatyti namuose ilgai tobulintus judesius. Manoma, kad šaltibarščius gali paruošti kas antras lietuvis, bet retas su jais eksperimentuoja. Taigi, Vilniaus restoranai ir barai žada nustebinti išskirtiniais patiekalais, kurie įkvėps gaminant laisviau pažiūrėti į šį patiekalą. Net keli restoranai ir kavinės siūlys paragauti šaltibarščių skonio desertų, tarp jų – ir ledų, galima bus mėgautis rožinės sriubos skonio kava, o Halės turguje išbandyti aštriausius šaltibarščius Lietuvoje.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją