Prancūziško stiliaus turgelyje – šimtai skirtingų skonių kompozicijų

Išradingai įrengta pagrindinė erdvė festivalio svečius nukėlė į tikrą Prancūzijos „Marche“ turgelį (le marché – lauko turgus, kuriame prekiaujama šviežiais vietiniais produktais). Čia, skambant atlikėjos Lauros Budreckytės džiazo muzikai, maisto improvizacijų pristatymus rengia kulinarijos profesionalai – prekės ženklo „Sveiki“ įkūrėja Aida Matulevičiūtė, kulinarijos virtuozas Stanislav Kizenevič, skonio detektyvas Ruslanas Bolgovas ir sveikos mitybos ekspertas Mykolas Lepeška.

Skonių festivalis 2019

Pasak renginio organizatoriaus „Mantinga“ valdybos pirmininko Klemenco Agento, maistas – tai kalba, kuria susikalba visi pasaulio žmonės.

Skonių festivalis 2019

„Šiais metais pasirinkta Prancūzijos stiliaus turgelio idėja puikiai atitinka mūsų įmonės filosofiją ir vertybes – kūrybiškumą, lankstumą ir atsakomybę. Mus su partneriais sieja labai artimas ryšys. Juk kaip ir turgelyje – tik bendraudami su klientais ir partneriais, būdami atviri, kūrybiški, lankstūs bei atsakingi, kasdien galime sukurti vis naujus gaminius, pasiūlyti naujus skonius, kurie, patekę į kulinarijos profesionalų rankas, tampa tikrais šedevrais“, – pastebi K. Agentas.

Potyrių festivalis – tai nauja kontaktų mugė

Idėjos sumanytojas Jogaila Morkūnas sako, kad rengti skonių festivalį paskatino noras pirmą kartą į vieną vietą sukviesti didžiausius maisto pramonės gamintojus bei parduotuvių, kavinių, restoranų savininkus: „Manau, kad toks potyrių festivalis – tai nauja kontaktų mugė, kurioje kasmet galėtų susitikti visa maisto pramonės grandinė – nuo malūnininko ar mėsininko, iki virtuvės šefo ir prieskonių gamintojo. Ir taip kūrybiškai pasidalinti patirtimi ir skonių įvairove.“

Vos patekus į renginio zoną, festivalio svečius pasitinka šviežiai keptų kruasanų, pagardintų trintų vasariškų uogų tyre, kvapas. Nosį čia kutena ir ką tik iškeptos duonos aromatas. Festivalio organizatoriai svečiams pristato penkias erdves, kuriose randami skirtingas gastronomijos sritis atspindintys šefų kūriniai.

Skonių festivalis 2019

Penkios zonos – naujiems skonių potyriams

„Dessert‘ijos“ gastronomijos stende svečiai gali lepintis skanėstų įvairove – tortais, pyragaičiais, desertais. Užsukti į Italijos kulinarijos palapinę „Viva la pasta“ pakvietė virtuvės šefas S. Kizenevič. Čia pristatomi įvairiausi Viduržemio jūros regiono įkvėpti makaronų receptai.

Skonių festivalis 2019

Pasak S. Kizenevič, gurmaniškais patiekalais galime mėgautis ir namų virtuvėje, o lietuvių lėkštėse jau seniai ne vien bulvės ir mėsa. „Džiugu, kad išmokstame paįvairinti savo kasdienybę ir imamės ne tik ragauti, bet ir patys namie gamintis įvairesnius patiekalus, ne tik bulvinius blynus. Lietuviai išties labai mėgsta makaronus, tačiau kartais dar bijo paeksperimentuoti. Pavyzdžiui, šiandien festivalio dalyviams siūlau paragauti makaronų su 3sūriais ir kriaušėmis, rikotos sūriu ir špinatais. Yra begalybė įvairių variacijų, puikios vietinės produkcijos, tereikia fantazijos“, – pasakoja šefas.
Renginio erdvėje „Skonių potyris“ pasitiko skonio detektyvas R. Bolgov, kuris svečius intrigavo įvairiausių skonių potyrių eksperimentais. Kulinaras iš įvairių vaisių ir daržovių tyrių gamina kvapnią rudenišką sriubą, užkandžius bei gaivų šerbetą.

„Ruduo įkvepia daugiau laiko praleisti virtuvėje, gaminti turtingesnio skonio patiekalus ir jais dalintis su kitais. Džiugu, kad šis renginys sujungia skirtingo profilio šefus, o jo svečiai gali išbandyti naujas ir neatrastas gastronomijos sritis“, – sako R. Bolgov.

Skonių festivalis 2019

„Naujienų slėnis“ gastronomijos stotelėje gomurius malonino profesionalių technologų gaminiais – nuo duonos ir duonelių, iki saldžių ir pikantiškų pyragėlių. Praeiviai aktyviai domėjosi kulinarinėmis naujienomis ir dalyvavo degustacijose.

Maistas – ir dirbtuvės, ir žaidimai

Apie tai, kaip pasigaminti skanų ir greitai paruošiamą užkandį – sumuštinį, kūrybinėse dirbtuvėse pasakoja sveikos mitybos ekspertas M. Lepeška. Čia dalyviai ne tik skanavo šefo sukurtus šedevrus, tačiau ir patys tapo virtuvės virtuozais – kūrė unikalių receptų sumuštinius, kuriais čia pat dalinosi ir valgė patys.

Skonių festivalis 2019

Renginio vedėjas, nenuilstantis keliautojas, charizmatiškas televizijos laidų vedėjas Vytaras Radzevičius dalinosi savo kelionių ir maisto ragavimo patirtimi. Ja paremtas ir protų mūšis, kurio metu ne vienam svečiui teko pasukti galvą ir įminti skoniais apipintus klausimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)