Lietuva – it antri namai

Nors Vietnamas yra už tūkstančių kilometrų, Giang sako, kad su šeima Lietuvoje jaučiasi tarsi namuose. Kurį laiką pagyvenę Vokietijoje, jie atrado Lietuvą ir nutarė šaknis įleisti čia. „Išvertus iš anglų kalbos Giang reiškia „upė“. Vietname labai svarbus yra žmogaus vardas. Tėvai atsakingai renkasi, nes tai turi būti reikšmingas žodis“, – istoriją apie save pradėjo jauna moteris.

Tradicijos Vietname yra labai svarbios ir kiekvienas stengiasi jų paisyti. Net ir begyvendami Lietuvoje Zen su šeima nenusigręžė nuo savo šaknų. Restoraną įrengė pagal visus Feng shui principus. Visus baldus, dekoracijas, šviestuvus, paveikslus ir statulėles specialiai vežėsi iš Vietnamo. Restorane įrengė specialų altorių, o pirmaisiais svečiais pakvietė žmones, gimusius 1983 metais.

„Pagal Feng shui numerologiškai ne visi žmonės ar objektai vienas prie kito dera, ne visi kartu gali dirbti ir pan. Vietname prieš priimdami naują darbuotoją irgi apskaičiuojama numerologiškai, ar konkretus žmogus tinka konkrečiai pozicijai, ar numerologiškai dera su darbdaviu. Pagal sudėtingas formules apskaičiavome, kad šitam konkrečiam restoranui ir jo savininkams labiausiai tinka gimusieji 1983 metais“, – sakė Giang.

Vos apsigyvenę Lietuvoje, jiedu su vyru jau turėjo mintį atidaryti autentišką vietnamiečių restoraną. Į pagalbą pasikvietė Vietname jau 8 restoranus turinčią porą verslininkus Nam ir Linh ir pasiūlė jiems savo verslą plėsti Baltijos šalyse. „Tada čia vietnamiečių restoranų nebuvo. Praėjusiais metais du-trys atsidarė, bet vieno jų savininkas yra lietuvis, kito – vietnamietis, bet čia gyvenantis jau labai ilgai, gal 20-30 metų, o per tą laiką vietnamiečių virtuvė keitėsi. Mes su Nam ir Linh nusprendėme užimti šią nišą ir pristatyti lietuviams autentišką vietnamiečių restoraną. Ateityje planuojame plėstis Baltijos šalyse“, – pasakojo moteris.

"White Rice" restoranas/Vitalis Verbas nuotr.

Ji neslėpė meilės Lietuvai ir noro čia gyventi. „Čia jaučiuosi rami ir artima jūsų žmonėms, aš jaučiu šilumą iš Lietuvos žmonių ir galiu drąsiai sakyti, kad čia mano antrieji namai“, – šypsojosi restorano „White Rice“ viena iš įkūrėjų.

Daugiau nei restoranas

Paklausta, ką mano apie lietuvišką virtuvę, Giang nusišypsojo. „Kiekvienos virtuvės maistas yra ypatingas. Bet esu vietnamietė, todėl noriu lietuviams pristatyti savo virtuvę, savo šalį. Šiame restorane mes ne tik parduodame maistą, mes pristatome savo šalį. Kai čia ateini, pasijunti tarsi Vietname. Todėl mes labai kreipėme dėmesį į restorano interjerą – viskas yra atvežta iš Vietnamo. Kalbant apie maistą – kai kuriuos ingredientus perkame čia, kitus – atsivežame iš Lenkijos. Varšuvoje yra vietnamiečių bendruomenė. Jie turi savo parduotuves“, – pasakojo moteris. Ji džiaugėsi, kad Lietuvoje yra didelis pasirinkimas šviežių maisto produktų, todėl atsivežti belieka tam tikrus prieskonius, kurių vietnamiečiai vartoja išties daug.

Moteris pabrėžė, kad vietnamiečių virtuvė gerokai skiriasi nuo kinų ar korėjiečių. „Kinai labai mėgsta aliejuje virtą maistą, korėjiečiai daug ką kepa ant grilio, todėl jų maistas yra sunkus. Vietname valgome daug šviežių daržovių, ne tiek daug mėsos, daugiau – ryžių“, – pasakojo Giang. Įdomu tai, kad kvietinių miltų savo virtuvėje jie beveik nenaudoja. Pas juos vyrauja ryžių, avinžirnių ir kitų kruopų miltai.

"White Rice" restoranas/Vitalis Verbas nuotr.

„White Rice“ restorane dirba trys šefai iš Vietnamo ir pagalbininkai lietuviai. Jie siūlo paragauti išskirtinių sriubų, įvairių suktinukų žuvies ir mėsos patiekalų. Ypatinga yra ir vietnamiečių kava. Ji labai stipri, geriama su pienu ir cukrumi. Tiesa, naujame restorane saldumynų mėgėjai nusivils, nes jokių tortų ar pyragų valgiaraštyje neras. Vienas populiariausių saldumynų – saldi sriuba su bananais, saldžiomis bulvėmis, grybais „medžio ausys“ bei riešutais. Ji verdama labai ilgai, kad vaisiai bei daržovės atiduotų visą skonį „sultiniui“.

"White Rice" restoranas/Vitalis Verbas nuotr.

Restorane kainos svyruoja nuo 6 iki 10 eurų. Patys virtuvės šefai rekomenduoja būtinai paragauti vietnamietiškos sriubos „Pho“ ir suktinukų „Nem“. „Pho sriubos pagrindą sudaro ypatingas sultinys, ryžių makaronai, jautiena ir prieskoniai. Kiekvienas Vietnamo regionas turi savo Pho receptą. Originaliame variante yra kaulų sultinys, žuvų padažas, imbieras, juodasis kardamonas, gvazdikėliai, svogūnai ir dar keli prieskoniai. Sultinys yra kiek saldokas ir skaidrus. Mūsų restorane maistas turi būti ne tik skanus, bet ir vertingas. Gerbiame Vietnamo virtuvės tradicijas ir norime su jomis supažindinti jūsų tautą“, – sakė Giang.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)