Marinatas – svarbu


Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologas, sako, kad antis išties vis dažnesnė viešnia ant lietuvių stalo, ypač kai artėja gražiausios metų šventės. Antiena džiugina universalumu – iš viso paukščio galima paruošti net kelis skirtingus patiekalus, rašoma pranešime spaudai.

„Pavyzdžiui, pagrindines, mėsingiausias anties dalis galima iškepti, iš smulkesnių ir labiau kaulėtų išvirti sriubą. Antienoje gausu žmogaus organizmui vertingų vitaminų. Vis dėlto, vertėtų nepamiršti, kad anties odelė pasižymi dideliu riebumu“, – pasakoja G. Bačkovas.

Antiena

Šventėms populiariausias antienos ruošimo būdas – kepti ją visą. Pirmiausia reikėtų pasirūpinti tinkamu marinatu. Nesvarbu, ar sausai, ar šlapiai, mėsą reikėtų marinuoti iš anksto, mažiausiai parą iki kepimo, kad kuo geriau įsigertų prieskoniai. Druska bei pipirai – pagrindiniai prieskoniai, kuriuos reikėtų naudoti. Natūraliam antienos skoniui pabrėžti taip pat tinka česnakų milteliai, džiovinti raudonėliai, rozmarinai, čiobreliai bei petražolės. Be to, marinuojant antį drąsiai galima naudoti ir citrusinius vaisius, ypač apelsinus – jie padės subalansuoti mėsos skonį.

Paukštieną galite gardinti ir sviestu su žolelėmis ar prieskoniais. Įmasažuokite jį į paukštį ir, kai mėsa iškeps, mėgaukitės dar gražesne bei gardesne auksine plutele. Nepamirškite prieskoniais padengti ne tik paukščio išorę, bet ir vidų – taip skoniai į mėsą įsigers ir greičiau, ir tolygiau. Prieš kepdami jau išmarinuotą antieną, dar kurį laiką palaikykite ją kambario temperatūroje. Tai itin svarbus pasiruošimo žingsnis, nes šalta mėsa kepa netolygiai“, – teigia G. Bačkovas.

Kelios kepimo taisyklės


Anot mėsos technologo, antį kepti reikėtų tik gerai iš anksto įkaitintoje orkaitėje, apie 200 °C temperatūroje – pirmiausia uždengtą, o paskutines 40 minučių – atidengtą. Prieš kepant, į skardą reikėtų įpilti šiek tiek vandens. Jei mėsą padėsite ant grotelių, pasirūpinkite indu, į kurį subėgs išsiskiriantys riebalai, kuriuos vėliau galėsite panaudoti kituose patiekaluose arba patiekti atskirame dubenėlyje kaip padažą. Be to, antį, kaip ir bet kurios kitos rūšies paukštį, reikėtų kepti krūtine žemyn – mėsos sultys pirmiausia subėgs į krūtinėlę, tad ji taps sultingesnė, be to, drėgmė tolygiau pasiskirstys per visą paukštį ir neišbėgs.

Velykų antis

Dar vienas patarimas – iš orkaitės ištraukus antį neskubėkite jos pjaustyti. Palikite mėsą pastovėti bent 10–20 minučių kambario temperatūroje – per šį laiką dar labiau įsigers ir pasiskirstys sultys bei skoniai.

G. Bačkovas dalijasi keptos anties receptu, kuris taps tikra velykinio stalo puošmena.

Antis su džiovintomis slyvomis ir cinamonu

Jums reikės:

  • 1 Pekino anties
  • 300 ml vandens
  • 1 kubelio ekologiško daržovių sultinio su prieskoniniais augalais
  • 300 g džiovintų slyvų
  • 1 v. š. cinamono
  • 4 a. š. rudojo cukraus
  • 60 ml balzaminio acto
  • žiupsnelio džiovintų kalendrų
  • 1 a. š. druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų


Gaminame:

Džiovintas kalendras, cinamoną, cukrų, druską bei pipirus sumaišykite dubenėlyje. Antį nuplaukite, nusausinkite, gerai įtrinkite prieskoniais ir palikite marinuotis bent kelias valandas, o geriausia – per naktį. Įkaitinkite orkaitę iki 190–200 °C. Puode užvirkite vandenį, įdėkite sultinio kubelį ir virkite, kol jis ištirps. Sultinį sumaišykite su balzaminiu actu ir supilkite į gilų kepimo indą. Į skystį sudėkite nuplautas džiovintas slyvas, paguldykite antį, indą uždenkite dangčiu ar folija ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 2 valandas. Kartkartėmis vis apšlakstykite antį sultiniu. Kai antis iškeps, nukelkite dangtį ar foliją, padažą nupilkite ir perkoškite, o antį kepkite dar 10 minučių, kad apskrustų odelė. Patiekite antį su slyvomis bei padažu. Garnyrui puikiai tiks keptos bulvės ar šviežių daržovių salotos. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją