aA
Per Jonines ir vėl ruošiatės čirškinti šašlyką? Žinoma, tai puikus patiekalas, tačiau jei norėjote išbandyti ką nors kita, bet vis nedrįsote to padaryti, dabar tam – pats laikas. Pavyzdžiui, šios smagios šventės proga išsikepti kepsnių karalių – jautienos didkepsnį.
Vėl Joninės – vėl šašlykai? Metas išbandyti didkepsnį!
© Organizatorių nuotr.

MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė sako, kad tai – vienas įspūdingiausių, bet kartu ir vienas paprasčiausių patiekalų, rašoma atsiųstame pranešime. Tiesiog jį ruošiant reikia būtinai laikytis tam tikrų taisyklių.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad vasarą visada išauga perkančiųjų didkepsniui tinkamą jautieną. Tačiau tai daugiausia seni klientai, kurie jau seniai yra atradę, koks puikus dalykas yra šis patiekalas.

„Besidominčių naujokų visada yra, bet nedaugelis vis tik pasiryžta išmėginti naujovę, kiti vis atidėlioja arba taip ir neišdrįsta. Užtat tie, kurie išbando, sugrįžta dar ir dar kartą. Mes patariame žmonėms, aiškiname, kam kokia mėsa geriausiai tinka, kaip geriausiai ją paruošti ir panašiai“, – pasakojo jau 15 metų turguje jautiena prekiaujanti Eugenija.

Pasak jos, dabar po truputį vis labiau populiarėja ir aviena, kurią taip pat galima kepti ant žarijų. Pavyzdžiui, šonkauliukus arba nugarinę.

Didkepsniui ji dažniausiai rekomenduoja jautienos vidinę išpjovą arba nugarinę, geriausia su riebaliuku, tuomet kepsnys būna minkštesnis.

„Skanų ir gerą didkepsnį iškepti reikia tik kelių dalykų: geros jautienos, stiprios ugnies, druskos ir pipirų, alyvuogių aliejaus. Jautieną geriausia rinktis nugarinę ar išpjovą, idealu būtų, jei mėsa būtų jau brandinta, tuomet ji dar minkštesnė ir skanesnė“, – pasakojo I. Juciūtė.

Vėl Joninės – vėl šašlykai? Metas išbandyti didkepsnį!
© Shutterstock

Ji pabrėžė, kad mėsa prieš kepant būtinai turi būti kambario temperatūros. Kepamos mėsos storis turėtų būti ne plonesnis kaip per 2 pirštus. Prieš kepant aliejumi reikėtų ištepti arba mėsą, arba grilio groteles.

„Didkepsnius vasarą galima kepti lauke grilyje, jei su oru nepasisekė, iškepsite puikius didkepsnius ir grill keptuvėje. Geram kepsniui iškepti reikia karščio. Įkaitinkite grilį iki 250 C. Nedėkite ant tiesioginės ugnies, palaukite, kol malkos ar anglys sudegs ir liks tik gerai įkaitusios žarijos. Į keptuvę mėsą dėkite tik tuomet, kai keptuvė bus labai gerai įkaitusi ir iš jos jau rūks dūmelis. Tuomet mėsos paviršius greitai užsitraukia ir sultys lieka viduje. Jei temperatūra per žema, sultys išsiskiria ir mėsa keptuvėje troškinasi“, – patarimais dalijosi tinklaraštininkė.

Svarbiausia taisyklė: neperkepti! Kepamą mėsą nuolat reikėtų tikrinti dviem pirštais. Kuo ji sunkiau spaudžiasi, tuo mėsa kietesnė, vadinasi, daugiau kepti tikrai nebereikia. Jei norite vidutiniškai iškepusio didkepsnio, kepkite po 3 min. iš abiejų pusių, jei visiškai iškepusio – kepkite po 5 min.

„Iškeptą mėsą palikite ant stalo „pailsėti“ iki 5 min., tuomet kepsnys bus daug sultingesnis. Gardinkite druska ir pipirais tik iškepusius kepsnius. Iškeptą mėsą galite paskaninti ir gabalėliu sviesto“, – sakė I. Juciūtė.

Patiekti didkepsnius geriausia su daržovėmis, kurias irgi galima apkepti ant grilio. Iš daržovių galima suverti iešmelius.

„Keptuvėje ar ant grilio galite uždėti kekinių pomidorų, apšlakstykite juos aliejumi ir pagardinkite stambia druska. Kelias minutes pakepkite – ir tobulas garnyras didkepsniui garantuotas!“ – teigė pašnekovė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Pabodo grilyje kepta mėsa? Išbandykite tris nesudėtingus jūrų gėrybių ant grilio receptus (2)

Nusibodo ant žarijų kepti šašlykus ? Tuomet pamėginkite kepsninėje pačirškinti aštuonkojį,...

Pasaulis mini sušių dieną: šis patiekalas kadaise buvo laikomas prastuomenės maistu (5)

Šiandien, birželio 18-ąją pasaulyje minima tarptautinė sušių diena. Nacionalinis Japonijos...

Nauja kulinarinė knyga šią vasarą muš skaitomumo rekordus – jos kūrėjas Alfas Ivanauskas tuo neabejoja (12)

„Man gera įsivaizduoti, kad traškią sėklų duonelę pagal mano receptą iš naujos virtualios...

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti (3)

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą , valgome daugiau lengvesnio maisto...

Šaltibarščių konkurentės: trys skaniausios šaltos sriubos, kurios atgaivins kiekvieną (1)

Kai alina karščiai, atsigaivinti padeda šaltos sriubos. Jei pabodo šaltibarščiai ir ieškote...

Top naujienos

Pasaulį bauginanti kovido atmaina jau Lietuvoje: prasideda ypač akylus situacijos stebėjimo laikas (237)

Sparčiau plintanti ir nepilnai pasiskiepijusiems pavojingesnė „delta“ koronaviruso atmaina jau...

Danai efektingu stiliumi pasiuntė rusus namo ir patys prasibrovė į aštuntfinalį (539)

Pirmas dvejas Europos futbolo čempionato rungtynes pralaimėjusi Danijos rinktinė vis tiek...

Dailius Dargis | D+

Nauji faktai tamsioje Karpavičiaus testamento istorijoje: čia figūruoja ne tik tamsiaplaukė moteris, bet ir žinomi spalvingos reputacijos veikėjai

Šiemet rugpjūtį sueis lygiai dveji metai, kai netikėtai po sunkios ligos mirė vienas iš...

Artinasi audringos orų permainos: prognozėse – smarkios liūtys, perkūnija ir net kruša (2)

Antradienio dieną didesnėje šalies dalyje didžiąją dienos dalį laikysis gana saulėti ir...

26-erių Dovilė pribloškė net gydytojus: jie stebėjosi, kaip su tokiomis diagnozėmis galiu gimdyti (60)

26-erių metų Dovilė Vickutė atrodo taip pat, kaip ir jos bendraamžiai. Net sunku įtarti, kad ši...

Norite šią vasarą būti pačios madingiausios ir stilingiausios? Nepadarykite grubios klaidos – šiuos drabužius turite užmiršti (17)

Sezonai keičiasi, o dažnai spintoje drabužiai lieka tie patys. Stilistė Jomantė Vaitkutė...

Latvija vėl laukia lietuvių: ką būtina žinoti vykstantiems ir ką verta pamatyti (116)

Nuo birželio 16 dienos Latvija atsivėrė svečiams iš užsienio, tad lietuviai vėl gali...

„Žalgiryje“ – dar vienas naujokas: dėjimais ir blokais Izraelyje išsiskyręs vidurio puolėjas (35)

Kauno „Žalgirio“ priekinę liniją naujajame sezone sustiprins galingai Izraelio lygoje...

Pasaulio reitingo lyderiai pamokė suomius, darbo apsaugai suteikė į aikštę išbėgusi mergina (3)

Europos futbolo čempionate B grupės kovas pergalingai užbaigė lyderė Belgija, 2:0 (0:0) įveikusi...

Į Nausėdą nusprendė kreiptis atviru laišku: užkliuvo Švedijoje įteiktas apdovanojimas (346)

Aktorius, režisierius, rašytojas Arkadijus Vinokuras atviru laišku kreipėsi į prezidentą...