Aš štai šia gaivia cukinijų tarta mėgavausi gamtoje. Dėl praktiškumo išsivežiau tartą su visa kepimo forma, žali medžių lapai atstojo lėkštutes, o stalo įrankių tartai šiaip ar taip vargu ar reikia.

(porcijos: 6–8)

Tešlai reikės:

  • 300 g miltų
  • druskos
  • 150 g sviesto, kambario temperatūros
  • 1 kiaušinio
  • gal trupučio šalto vandens

Įdarui:

  • 3 jaunų vidutinio dydžio cukinijų
  • druskos
  • 200 g varškės
  • 130 g grietinės
  • 4 kiaušinių
  • 2 šaukštų kapotų mėtų lapelių
  • 1/2 arb. šaukštelio kumino
  • pipirų
  • 70 g tarkuoto sūrio

Gaminimas:

  1. Tešlai miltus sumaišykite su druska, sudėkite sviestą, trinkite miltus su sviestu rankomis, kol susidarys trapūs trupiniai. Įmaišykite lengvai plaktą kiaušinį. Jei tešla per kieta, įpilkite lašelį šalto vandens, o jei kiaušinis buvo labai didelis ir tešla yra labai lipni, įberkite dar truputį miltų. Atvėsinkite tešlą bent pusvalandį šaldytuve, išvoliokite ir ja padenkite 32 cm tartos formą. Pabadykite dugną ir padėkite į šaldytuvą, kol jos vėl prireiks,
  2. Cukinijas sutarkuokite stambia tarka, sudėkite į kiaurasamtį, apiberkite geru žiupsniu druskos ir palikite pastovėti, kad galėtų nuvarvėti išsiskyrusios sultys.
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C°.
  4. Jei varškė labai grūdėta, ją sumalkite virtuviniu kombainu, kad būtų kuo glotnesnė. Sumaišykite varškę su grietine ir kiaušiniais. Sudėkite kapotas mėtas ir kumino prieskonį. Pagardinkite mišinį pipirais. Nuo tarkuotų cukinijų delnais gerai nuspauskite sultis, sudėkite cukinijas į mišinį. Gerai išmaišykite.
  5. Mišinį supilkite į tešla išklotą tartos formą, apiberkite tarkuotu sūriu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 40 min.
  6. Mėgaukitės tiesiog taip arba su krūva žalių salotų.