aA
Rūgštieji rabarbarai – ne tik ypatingo skonio, bet ir sveikatai naudinga gėrybė. Nors rabarbarai priskiriami daržovėms – jie dažnai naudojami ruošiant įvairiausius saldėsius: pyragus, uogienes, čatnius ar kitus desertus, rašoma pranešime spaudai.
Rabarbarai
Rabarbarai
© Shutterstock

Naudingi sveikatai

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, pasakoja, kad iki XVIII amžiaus rabarbarai Europoje buvo auginami medicininiams tikslams. Vėliau, daugiausiai Anglijoje ir Skandinavijoje jie pradėti auginti kaip daržovė. Nors rabarbarai auga su lapais – valgomi tik jų stiebai. Rabarbarų lapai yra nuodingi, nes juose yra oksalo rūgšties ir inkstams kenkiančių toksinų.

Rabarbarai
Rabarbarai
© Shutterstock

Rabarbarų stiebų prieš juos valgant lupti nebūtina, dažniausiai jie naudojami desertų gamyboje, jais gardinami pyragai, keksiukai, kiti įvairūs saldėsiai. Žinoma, juos galima valgyti ir žalius, pamirkius cukruje ar meduje – tai vienas nostalgiškiausių, vaikystę primenančių užkandžių su rabarbarais. Visgi, rabarbarus virtuvėje galima panaudoti kur kas plačiau.

Rabarbaruose yra gausu antioksidantų turinčių antibakterinių, priešuždegiminių ir priešvėžinių savybių, kurios padeda apsisaugoti nuo daugelio su sveikata susijusių problemų, tokių kaip širdies ligos, padidėjęs cholesterolio kiekis, diabetas. Būtent dėl gerųjų savybių gausos į kasdienį racioną įtraukti rabarbarus tikrai verta.

Gaminti – nesudėtinga

„Rabarbarai puikiai dera su obuoliais, braškėmis, avietėmis, gervuogėmis, apelsinais, citrinomis, taip pat ir karamele, vanile, medumi, cinamonu, imbieru, mėtomis. Netgi mėsa, ypatingai kiauliena“, – teigia J. Sabaitienė.

Troškinti rabarbarus – vienas paprasčiausių ir dažniausių rabarbarų gaminimo būdų. Juos ištroškinti labai paprasta, be to, nereikia ir jokių įmantrių ingredientų. Puode sumaišykite susmulkintus rabarbarus, cukrų, vandenį ir cinamoną. Viską patroškinkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių arba tol, kol visas cukrus ištirps ir rabarbarai suminkštės. Tuomet gautą mišinį atvėsinkite ir juo gardinkite ledus, blynus, vaflius, varškę, jogurtą, maišykite į kokteilius, gaminkite įdarus trupininiams pyragams ar sausainiams.

Rabarbarai
Rabarbarai
© Shutterstock nuotr.

Tam, kad rabarbarai kuo ilgiau išliktų švieži, juos reikėtų laikyti šaldytuve. Geriausia prieš dedant į šaldytuvą rabarbarų neplauti. Šaldytuve rabarbarai švieži išsilaikyti turėtų apie savaitę. Jeigu matote, kad rabarbarai apvyto, pamerkite juos į šaltą vandenį su ledukais. Ta pati taisyklė galioja ir salierų stiebams. Rabarbarus galima ir užšaldyti. Prieš šaldant svarbu rabarbarus nuplauti, nusausinti, supjaustyti gabalėliais ir sudėti į sandarų maišelį. Rabarbarai šaldiklyje kokybiški išsilaikys apie metus.

Rabarbarų ledai

Jums reikės: 3 puodelių susmulkintų rabarbarų, 1/2 stiklinės cukraus, šlakelio citrinos sulčių, 1 puodelio plaktos grietinėlės.

Gaminame: keptuvėje pakepkite rabarbarus ir cukrų, tol, kol rabarbarai suminkštės ir cukrus visiškai ištirps. Tai turėtų užtrukti apie 10–12 minučių. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Tuomet trintuvu sutrinkite rabarbarus iki vientisos masės. Padėkite juos į šaldytuvą, kad masė atšaltų. Dubenyje suplakite grietinėlę iki standžių putų. Citrinos sultis įmaišykite į rabarbarų tyrę, tuomet įmaišykite į plaktą grietinėlę. Viską sudėkite į sandarų indą ir kiškite į šaldiklį bent 4-6 valandoms.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(5 žmonės įvertino)
3.6000

7 itin gardūs receptai su slyvomis – nuo uogienės iki padažo ir pyrago: pasiseks net virtuvės naujokams

Slyvos – saldus, sultingas ir skanus kaulavaisis. Iš slyvų verdami ne tik įvairiausi džemai,...

Savaitgalio meniu iš vasaros gėrybių – 7 receptai: niekas nepatikės, kad pagaminote greičiau nei per pusvalandį

Rugpjūtis – itin dosnus. Ne tik karšta saule, bet ir jos sunokintais, užaugintais vaisiais bei...

„Le Dîner en Blanc“ tapo vienu romantiškiausių įvykių gyvenime – sutiko būsimą vyrą

Niekada nežinai, kuo baigsis paslaptinga „ Baltoji vakarienė “. Galbūt apsirengę baltai...

Kristinos šokoladinis pyragas su vyšniomis sulaukė didžiulio pasisekimo – tinka ir netoleruojantiems glitimo

Tinklaraščio „Maisto mėgėja“ kūrėja Kristina Naturjevienė pyragus dažniausiai kepa...

Top naujienos

Delfi Pliusparengė Nerijus Povilaitis

„Putino pėstininkas“: kodėl Kremliui naudingas ekscentriškasis Čečėnijos despotas Kadyrovas? (11)

Čečėniją savo asmeniniu sultonatu pavertęs autokratas Ramzanas Kadyrovas jau kuris laikas...

Laikas keisti pasą? Pasiruoškite: laukia nemalonus siurprizas (2)

Pastaraisiais mėnesiais Lietuvoje asmens dokumentų išrašymo ir išdavimo srautas yra rekordiškai...

Klaipėdos rajone įsiplieskė gaisras, liepsnos buvo matomos už kelių kilometrų aplinkiniai gyventojai dūsta nuo dūmų gausos  (1)

Trečiadienio vakarą Klaipėdos rajone , Aukštkiemiuose, kilo gaisras .

Užkalnis. Klimatas svarbiausia, karas ne atsakymas, Rusija mus dar pamokys (23)

Dar ne taip seniai kiekvienas iš trijų teiginių antraštėje būtų visiškai normalus, ir ne...

Karščiui nesitraukiant – nauja sinoptikų prognozė: kada sulauksime orų permainų

Ketvirtadienį ir toliau tęsis labai šilti orai . Mūsų šalį apėmusi aukšto atmosferos slėgio...

Auksinis finišas Romoje: Rūta Meilutytė – Europos čempionė (25)

Paskutinį Romoje vykstančio Europos čempionato vakarą papuošė italės Benedettos Pilato ir...

Lietuvoje – stipri geomagnetinė audra: jeigu nemiegate, galite išvysti įspūdingą reiškinį (2)

Atrodo, kad naktinėtojams pasisekė. Kaip skelbiama feisbuko puslapyje Orai ir klimatas Lietuvoje,...

Koks charakteris: tris kėlinius turkus besiviję jaunučiai į pusfinalį žengė po pratęsimo

Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjėje vykstančiame Europos šešiolikmečių vaikinų ( U-16 )...

Karas Ukrainoje. Okupantams – nauji Ukrainos smūgiai: rusų bazės sulygintos su žeme Ukraina: visame fronte bus svarbių įvykių

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino laikinai okupuoto Krymo gyventojus nesiartinti...

Delfi PliusToma Miknevičienė

Į alkoholizmą įklimpę lietuviai blaivybės kelią renkasi skirtingai: pasakė, ar įmanoma pasveikti ir kodėl šeima jiems neturėtų padėti (2)

Į alkoholizmą įklimpęs žmogus turi susidurti su tam tikromis priklausomybės pasekmėmis, kad...