Patikimiausias būdas apsisaugoti nuo kenkėjų – laikyti produktus sandariuose induose, periodiškai juos apžiūrėti, palaikyti tvarką virtuvės spintelėse. Pirmiausia atidarykite seniausiai pirktus produktus, neatidarykite naujos krekerių dėžutės, jei jau yra pradaryta. Neprisipirkite atsargų 10-čiai metų – kuo ilgiau produktai stovi spintelėje, tuo daugiau galimybių įsimesti kenkėjams. Pabirusius produktus nedelsdami išvalykite.

1. Išimkite iš spintelių visus produktus (5 min.)

Ne pats smagiausias namų ruošos darbas, tačiau be jo neapsieisite, jei virtuvėje užsiveisė kenkėjų.

2. Išvalykite lentynas (2 min.)

Iš pakelių išbyrėję produktai – makaronai, miltai, riešutai, prieskoniai, pupelės – tampa kenkėjų taikiniu. Išvalykite iš lentynų trupinius, pabirusius produktus, tada sudrėkinkite šluostę antibakteriniu skysčiu ir dar kartą pavalykite, kad neliktų bakterijų. Kruopščiai apžiūrėkite, ar nėra išpiltų skysčių dėmelių.

3. Nuvalykite sienas, išplaukite kampus ir grindis (2 min.)

Smulkūs kenkėjai maitinasi įlindę į maisto produktų pakelius, o atėjus laikui daugintis, išlenda. Maistinės kandys deda kiaušinėlius į tamsius, prasčiau vėdinamus kampus. Apžiūrėkite, ar kampuose nematyti kiaušinėlių, išvalykite kampus papurškę dezinfekuojamuoju skysčiu. Atsiminkite – jei aptikote kiaušinėlių, kandys tikrai įsisuko į jūsų produktus.

4. Apžiūrėkite, ar produktų pakuotėse nėra kenkėjų užkrato požymių (3 min.)

Kuo senesni produktai (ar stovėję parduotuvėje, ar jūsų virtuvės spintelėje), tuo daugiau rizikos, kad juose gali būti kenkėjų. Apžiūrėkite, ar pakelyje nėra skylučių (straubliukų požymis) ar didesnių skylių (ženklas, kad yra pelių). Atidarykite pakelius ir patikrinkite, ar viduje nėra maistinių kandžių lervų, jų suregztų tinklelių, kuriais sukabina maisto likučius. Visus užkrėstus maisto produktus nedelsdami išmeskite (jei nesibaiminate, miltus galite užšaldyti, kad žūtų kiaušinėliai, o tada naudoti), užriškite šiukšlių maišą ir išmeskite į konteinerį. Specialistai įspėja – daugiausia rizikos parsinešti į namus kenkėjų perkant lesalą naminiams paukščiams ir pan. produktus, t. y. visus dideliais kiekiais perkamus birius produktus.

5. Suberkite produktus į sandarias dėžutes (3 min.)

Jei produktai laikomi ne stiklo ar plastmasės induose su sandariais dangteliais, didelė rizika, kad į juos įsimes kenkėjų, ypač jei kalbame apie miltus, dribsnius, parduodamus kartoniniuose, popieriniuose pakeliuose. Specialistų teigimu, pasitaiko, kad kenkėjai pragraužia ir plastmasines dėžutes, bet tokie atvejai reti. Jei turite didelį šaldiklį, birius produktus galite laikyti jame.
Na, o sandarūs plastikiniai ar stikliniai indai ne tik padės apsisaugoti nuo kenkėjų – spintelės atrodys kur kas tvarkingiau ir dailiau.

6. Sudėkite produktus atgal į lentynas (5 min.)

Jei tik įmanoma, spintelių per daug neužgrūskite. Jei produktų dėžutės sustatytos tankiai, bus sunkiau pastebėti problemą – tamsios, prasčiau vėdinamos vietos tinka kenkėjams. Dar viena rekomendacija – produktų pakuočių ir dėžučių neprispauskite prie pat spintelės sienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)