aA
Italai mėgsta ne tik kalbėti apie maistą, bet ir daug laiko praleisti prie pietų ar vakarienės stalo. O kiekvienas valgymas pradedamas nuo užkandžių – šioje šalyje užkandžių kultūra itin gaji. Italijoje populiaru ruošti užkandžių lentas, ant kurių puikuojasi sūriai, prie jų patiekiamas džemas, įvairūs itališko stiliaus sumuštinukai, daržovės ar šioje šalyje taip vertinami kumpiai.
Itališki užkandžiai
Itališki užkandžiai
© Shutterstock

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad Lietuvoje populiarėjant užkandžių kultūra jau seniai tapo itališka tradicija. Italai pietus ar vakarienę visada pradeda nuo užkandžių. Užkandžiai šioje šalyje vadinami „antipasto“, o šis žodis reiškia „prieš valgį“. Kaip byloja istorija, užkandžiai Italijoje kadaise buvo patiekiami tik svarbiems svečiams, tačiau galiausiai tapo labai plačiai paplitusia italų tradicija, rašoma pranešime spaudai.

„Užkandžių produktų Italijoje yra gausybė. Žmonės mėgsta kurti skirtingus užkandžių derinius iš įvairių tam metų laikui būdingų ingredientų ir patiekti juos ant medinių lentelių. Šiltuoju laiku užkandžių rinkinius dažniausiai sudaro įvairūs kumpiai, sūris, ikoniški Italijos sumuštinukai – brusketos su užtepėlėmis ir keptos daržovės. Ruošti užkandžius smagu dėl to, kad čia galima pasitelkti fantaziją – jų variantų yra begalė“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Tiesa, užkandžiais italai nepiktnaudžiauja – jų pavalgo „lengvai“. Mat po užkandžių paprastai dar laukia pagrindinis makaronų, mėsos arba žuvies patiekalas, o galiausiai – tipiškos itališkos vakarienės metu dar turi likti vietos ir desertui.

Skirtingi regionai – skirtingi užkandžiai

Italija suskirstyta net į 20 regionų, o kiekvienas regionas turi ne tik jam būdingas tradicijas, tarmę, bet ir jame gaminamus šviežiausius itališkus produktus, autentiškus patiekalus ir, žinoma, užkandžius.

Itališki užkandžiai
Itališki užkandžiai
© Organizatorių nuotr.


Pavyzdžiui, tarp Šiaurės Italijai būdingų užkandžių rasite „crostini“ – užkandį pagamintą iš nedidėlių, plonų, skrudintų riekelių duonos, paprastai šiaurėje jis patiekiamas su gorgonzolos sūriu. Čia mėgstama duonos arba bulvių gabalėlius mirkyti į lydytą, dar šiltą sūrį. Dar vienas itin mėgstamas šio regiono užkandis – alyvuogės ir vytintas kumpis. Taip pat čia paragausite polentos, tipiško jaukaus patiekalo iš kukurūzų košės. Paprastai ant polentos dedami įvairūs padažai iš sūrio, grybų, daržovių.

Centrinėje Italijos dalyje užkandžiams valgoma balta itališka duona, sūriai, kepti ančiuviai, marinuotos alyvuogės. Taip pat mėgstami yra aranchini – ryžių kukuliai su pomidorų padažu ir mocarela. Šioje Italijos dalyje gyvenantys žmonės siūlo įvairių rūšių daržovių, tokių kaip artišokai, ant grotelių kepta paprika ir baklažanai ar cukinijos.

Tuo tarpu Pietų Italijoje vyrauja jūros gėrybės. Jas valgyti ypač mėgstama vasarą. Pietų Italijoje užkandžiams patiekiamas ir sūris buratta, kepta mocarela, įvairiausios daržovės. Taip pat į kišą su makaronais panašus užkandis frittatina di pasta. Na, o vienas mėgstamiausių šio regiono užkandžių – itališka duona focaccia barese – tai picos duona, papuošta vyšniniais pomidorais ir alyvuogėmis. Vietiniai šį užkandį dažnai mėgsta neštis ir juo užkandžiauti prie jūros.

Maisto ekspertė siūlo ir kelis itališko užkandžio crostini receptus, kurie ne tik praturtins užkandžių stalą, bet ir yra itin lengvai paruošiami.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Šaltibarščių konkurentės: trys skaniausios šaltos sriubos, kurios atgaivins kiekvieną (1)

Kai alina karščiai, atsigaivinti padeda šaltos sriubos. Jei pabodo šaltibarščiai ir ieškote...

Sveiki ir gaivūs vasariški desertai, kurie nepakenks kūno linijoms (4)

Vasarą norisi pasilepinti saldžiu kąsneliu, tačiau kartu ir išsaugoti dailias kūno linijas. Nors...

Kate Middleton grakščios figūros paslaptis: ką valgo Kembridžo kunigaikštienė? (84)

Kembridžo kunigaikštienė turi didžiulį gerbėjų būrį iš viso pasaulio. Visiems jiems įdomu...

3 geriausi grilio patiekalų receptai, kurie pavyks iš pirmo karto ir nepaliks abejingų

Grilio sezonas oficialiai atidarytas! Kol puikūs orai lepina ir saulės netrūksta, daugelis...

Populiariausios makaronų rūšys: kuo jos ypatingos ir su kuo jas valgyti? + išskirtinis tinklaraštininkės Amelijos Kuzmarskės makaronų receptas (6)

Vos iš kelių ingredientų: vandens, druskos, miltų ir kiaušinių pagaminti makaronai užkariavo...

Top naujienos

Drebančiomis kojomis: rungtynės tarp maldų suvienytų danų ir suomių tęsiamos (4)

Koks milžiniškas siaubas – toks ir palengvėjimas jam praslinkus. Paaiškėjus, kad aikštėje...

Partnerystės įstatymo fone – pamokanti skyrybų istorija: per penkiolika minučių prarado kelių milijonų vertės turtą (80)

Turto dalybos niekuomet nebuvo paprastos, o siūlomo partnerystės teisinio reguliavimo atveju jos dar...

Apsauginiai saulės kremai nuo vėžio gali ir neišgelbėti: profesorė atkreipė dėmesį į kelis svarbius niuansus (10)

Atėjus vasarai ir kaitinant saulei medikai įspėja, kad per daug saulės gali būti visai ne į naudą.

Siaubas ir maldos Kopenhagoje: per rungtynes sukniubusi danų žvaigždė atgavo sąmonę būklė stabilizuota, žaidėjai grįžta į aikštę (457)

Kopenhaga ir visa Danija išgyveno košmarą, laimei, iš jo pavyko pabusti. Šeštadienį Europos...

Giedrius Petkevičius/Sausuolis | D+

Surūdijusi Rusijos galia ir „kepurėm užmėtyta“ Lietuva: kodėl nuvertinti priešą yra labai pavojinga II dalis (3)

Pirmąją dalį pradėjau kalbėdamas apie krepšinį – leisiu sau analogiją pratęsti. Taigi,...

Koronavirusu užsikrėtęs girtas vilnietis siautėjo sostinės gatvėse: negalėjau savęs kontroliuoti (111)

„Žinau, kad girtam vairuoti pavojinga, tačiau dėl neblaivumo savęs negalėjau kontroliuoti“,...

Rusnė Valatkaitė | D+

Šiuos ledus daugelis renkasi kaip sveikesnę alternatyvą, tačiau Vaida Kurpienė įspėja: jie yra blogiausi iš visų

Vasarą norisi vis gaivesnių desertų, todėl ledai atrodo puikus pasirinkimas atsigaivinti. Juk...

Iš „Volkswagen“ gamyklos Vokietijoje pavogta 1000 automobilių rakteliai. Stebina, kas nutiko paskui (97)

Paskutinę gegužės mėnesio savaitę Vokietijos „ Greenpeace “ aktyvistams vėl pavyko patekti...

Futuristai nuspėjo, koks likimas ateityje laukia prekybos centrų ir juose dirbančių kasininkų (72)

Dirbtinis intelektas artimoje ateityje dar labiau pakeis mūsų apsipirkimo įpročius. Žymūs...

Pasaulyje bandomos perrašyti mokesčių taisyklės: nesutariama dėl kriterijų (1)

Pasauliniai derybininkai, bandantys perrašyti mokesčių taisykles, pritaikant jas skaitmeninei erai,...