aA
Italai mėgsta ne tik kalbėti apie maistą, bet ir daug laiko praleisti prie pietų ar vakarienės stalo. O kiekvienas valgymas pradedamas nuo užkandžių – šioje šalyje užkandžių kultūra itin gaji. Italijoje populiaru ruošti užkandžių lentas, ant kurių puikuojasi sūriai, prie jų patiekiamas džemas, įvairūs itališko stiliaus sumuštinukai, daržovės ar šioje šalyje taip vertinami kumpiai.
Itališki užkandžiai
Itališki užkandžiai
© Shutterstock

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad Lietuvoje populiarėjant užkandžių kultūra jau seniai tapo itališka tradicija. Italai pietus ar vakarienę visada pradeda nuo užkandžių. Užkandžiai šioje šalyje vadinami „antipasto“, o šis žodis reiškia „prieš valgį“. Kaip byloja istorija, užkandžiai Italijoje kadaise buvo patiekiami tik svarbiems svečiams, tačiau galiausiai tapo labai plačiai paplitusia italų tradicija, rašoma pranešime spaudai.

„Užkandžių produktų Italijoje yra gausybė. Žmonės mėgsta kurti skirtingus užkandžių derinius iš įvairių tam metų laikui būdingų ingredientų ir patiekti juos ant medinių lentelių. Šiltuoju laiku užkandžių rinkinius dažniausiai sudaro įvairūs kumpiai, sūris, ikoniški Italijos sumuštinukai – brusketos su užtepėlėmis ir keptos daržovės. Ruošti užkandžius smagu dėl to, kad čia galima pasitelkti fantaziją – jų variantų yra begalė“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Tiesa, užkandžiais italai nepiktnaudžiauja – jų pavalgo „lengvai“. Mat po užkandžių paprastai dar laukia pagrindinis makaronų, mėsos arba žuvies patiekalas, o galiausiai – tipiškos itališkos vakarienės metu dar turi likti vietos ir desertui.

Skirtingi regionai – skirtingi užkandžiai

Italija suskirstyta net į 20 regionų, o kiekvienas regionas turi ne tik jam būdingas tradicijas, tarmę, bet ir jame gaminamus šviežiausius itališkus produktus, autentiškus patiekalus ir, žinoma, užkandžius.

Itališki užkandžiai
Itališki užkandžiai
© Organizatorių nuotr.


Pavyzdžiui, tarp Šiaurės Italijai būdingų užkandžių rasite „crostini“ – užkandį pagamintą iš nedidėlių, plonų, skrudintų riekelių duonos, paprastai šiaurėje jis patiekiamas su gorgonzolos sūriu. Čia mėgstama duonos arba bulvių gabalėlius mirkyti į lydytą, dar šiltą sūrį. Dar vienas itin mėgstamas šio regiono užkandis – alyvuogės ir vytintas kumpis. Taip pat čia paragausite polentos, tipiško jaukaus patiekalo iš kukurūzų košės. Paprastai ant polentos dedami įvairūs padažai iš sūrio, grybų, daržovių.

Centrinėje Italijos dalyje užkandžiams valgoma balta itališka duona, sūriai, kepti ančiuviai, marinuotos alyvuogės. Taip pat mėgstami yra aranchini – ryžių kukuliai su pomidorų padažu ir mocarela. Šioje Italijos dalyje gyvenantys žmonės siūlo įvairių rūšių daržovių, tokių kaip artišokai, ant grotelių kepta paprika ir baklažanai ar cukinijos.

Tuo tarpu Pietų Italijoje vyrauja jūros gėrybės. Jas valgyti ypač mėgstama vasarą. Pietų Italijoje užkandžiams patiekiamas ir sūris buratta, kepta mocarela, įvairiausios daržovės. Taip pat į kišą su makaronais panašus užkandis frittatina di pasta. Na, o vienas mėgstamiausių šio regiono užkandžių – itališka duona focaccia barese – tai picos duona, papuošta vyšniniais pomidorais ir alyvuogėmis. Vietiniai šį užkandį dažnai mėgsta neštis ir juo užkandžiauti prie jūros.

Maisto ekspertė siūlo ir kelis itališko užkandžio crostini receptus, kurie ne tik praturtins užkandžių stalą, bet ir yra itin lengvai paruošiami.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

7 itin gardūs receptai su slyvomis – nuo uogienės iki padažo ir pyrago: pasiseks net virtuvės naujokams

Slyvos – saldus, sultingas ir skanus kaulavaisis. Iš slyvų verdami ne tik įvairiausi džemai,...

Savaitgalio meniu iš vasaros gėrybių – 7 receptai: niekas nepatikės, kad pagaminote greičiau nei per pusvalandį

Rugpjūtis – itin dosnus. Ne tik karšta saule, bet ir jos sunokintais, užaugintais vaisiais bei...

„Le Dîner en Blanc“ tapo vienu romantiškiausių įvykių gyvenime – sutiko būsimą vyrą

Niekada nežinai, kuo baigsis paslaptinga „ Baltoji vakarienė “. Galbūt apsirengę baltai...

Kristinos šokoladinis pyragas su vyšniomis sulaukė didžiulio pasisekimo – tinka ir netoleruojantiems glitimo

Tinklaraščio „Maisto mėgėja“ kūrėja Kristina Naturjevienė pyragus dažniausiai kepa...

Top naujienos

Skandalingos Gentvilo iniciatyvos supykdė net valdančiuosius: ministrui liepta kuo greičiau persigalvoti (16)

Aplinkos ministro Simono Gentvilo sumanymas pakeisti miestų želdynų normas pasibaigė skandalu....

Evakuacija iš Krymo vyksta istoriniu tempu: okupantai jau supranta, kas jų laukia (6)

Krymo okupacinė valdžia koreguoja automobilių srautą Krymo tiltu, kad sukurtų elitinį...

Karo ekspertai: fiksuojami sunkiai suprantami Rusijos pajėgų veiksmai Kryme prasideda medžioklės sezonas (2)

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai feisbuke antradienio...

Rusų propagandistas dėl Baltijos šalių springsta pykčiu (23)

Rusija gali panaudoti branduolinį ginklą prieš Baltijos šalis ir Šiaurės Atlanto aljansą, taip...

Baltijos šalyse pritrūkus elektros, įjungtos Panevėžio ir Lietuvos elektrinės (1)

Antradienį Baltijos šalių elektros biržoje pritrūkus elektros, elektros perdavimo sistemos...

Lietuvoje jau antrąkart šiemet registruotas stichinis reiškinys – kaitra

Lietuvoje antrą kartą šiemet registruojamas stichinis reiškinys – kaitra, trečiadienį...

Kreivys apie baisiausią dieną Lietuvos elektros energetikos istorijoje: įvyko paradoksali situacija (34)

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad rekordinė elektros kaina „ Nord Pool “ biržos...

Karas Ukrainoje. „Žemė degs po okupantais“: okupuotame Melitopolyje – stiprus sprogimas rusų okupantai pranešė apie uždarytą Krymo tiltą – turi planą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino laikinai okupuoto Krymo gyventojus nesiartinti...

Kraujo tyrimai parodė: šio maisto produkto atsisakiusiųjų šalies gyventojų sveikata nepalyginamai geresnė (3)

Mėsos savo mityboje visiškai nevartojančių šalies gyventojų sveikata – nepalyginamai...

Kepinančiame karštyje Alekna ir Gudžius užtikrintai žengė į finalą, Čechas pagerino rekordą specialiai Delfi iš Miuncheno

Miunchene vykstančiame Europos lengvosios atletikos čempionate trečiadienį startavo dvi...