aA
Tegu ši išmani antraštė jūsų neapgauna: kalbu apie vietą ir interjerą, ne apie maistą. Šie žmonės yra per jauni, kad žinotų apie sovietmetį ne iš knygų ir dokumentinių filmų, ir tikrai nepažįsta sovietmečio maisto skonio, nebent pataikytų į kokią seną valgyklą, kur tebeverda džiovintų vaisių kompotą ir daro kokį nors kotletą, apvoliotą džiūvėsiais.
Restoranas „Delta Mityba“
Restoranas „Delta Mityba“
© Andrius Užkalnis

Ir maistas čia visiškai ne sovietinis. Maža to, jis tikriausiai bus netinkamas ir nesuprantamas tiems, kurie sako, kad mėgsta gera lietuvišką maistą, o iš tikrųjų dievina sovietmetį ant lėkštės. Tokiems valgytojams skaniausi dalykai yra karbonadas, varvantis taukais ir panašus į Lietuvos komunistų partijos pirmojo sekretoriaus Petro Griškevičiaus veidą, bulvės, kiekviena kurių yra drūta, kaip Algirdas Brazauskas, ir išdžiūvusios daržovės, primenančios perversmininką ir Kremliaus pakaliką Mykolą Burokevičių.

Čia visiškai kitokia Lietuva – besiremianti ne į sovietmečio praeitį, o į keliones po tolimas šalis ir patirtis, kurios nieko bendro neturi su Rusija, Maskva ir nostalgija apie tuos laikus, kai visi buvo vienodai blogai apsirengę.

Tiems jauniems žmonėms sovietmetis yra tik istorinis laikotarpis. Ar tai gerai, ar blogai, aš jums nesakysiu, nes man atrodo, kad tame esama pavojaus. Tiesą pasakius, daugumai jų atrodo, kad sovietmetis yra nieko baisaus, tik juokinga – panašiai, kaip Grūto parkas. Žinoma, Grūto parkas ir ironiškai sustatytos komunistų vadų skulptūros tikrai yra nebaisios, kur kas baisiau yra meilė praėjusiai santvarkai, Kremliui ir socialistinei tvarkai, kuri yra įsūdyta šių jaunų žmonių tėvų ir senelių smegenyse.

Restoranas „Delta Mityba“
Restoranas „Delta Mityba“
© Andrius Užkalnis

Taigi, tie jauni žmonės sovietmečio aplinkos nebijo, ir todėl savo restoranus ir užkandines be jokio vargo įkuria visokiuose sovietmečio griuvėsiuose, nuo kurių vaizdo man pakyla arterinis kraujo spaudimas ir mirga akyse, o jiems tai – ironiškas požiūris, hipsterių prabanga. Jau esu kalbėjęs, ką galvoju apie hipsterių skonį praėjusios savaitės tekste. Senas gelžbetonis ir apdailinės dolomito plokštės jiems yra tik statybinės medžiagos, kaip ir seni langai ir durys, o man tai - nugaišusio sovietinio drakono viduriai. Todėl nepykite ant manęs, kad niekada tų patalpų nepamilsiu.

Man niekada nepatikdavo ir nepatiks tie begaliniai buvusių gamyklų kiemai, padalinti į penkis šimtus skirtingų firmų ir firmelių, statyti ir perstatyti, ir vis tiek atrodantys, kaip Somalio pabėgėlių stovykla su daugybe automobilių, sukištų tarp purvino gelžbetonio. Aš negaliu suprasti, kaip kas nors gali savanoriškai ten būti, net jei ten pigiau, negu kitur (aš nemanau, kad tuos industrinius tvartus kas nors renkasi dėl kitų priežasčių, nei dėl jų pigumo). Man regis, tos vietos nuodija žmonių sąmonę ir nuotaiką sovietiniu raugu ir dulkėmis, ir joms reikia ne naujų gyventojų ir ne konvertavimo į kitokią paskirtį, o griovimo, sulyginimo su žeme ir nukenksminimo. Ten dirbti ir gyventi – galima, bet kenksminga psichikai, tas pats, kas įsikurti laidojimo biure ir ten kiekvieną dieną vaikščioti, sėdėti, dirbti ir miegoti. Bet čia tik tokie mano pamąstymai. Aš nuėjau ten ne į sienas žiūrėti, o maisto išbandyti.

Restoranas „Delta Mityba“
Restoranas „Delta Mityba“
© Andrius Užkalnis

„Delta Mityba“ buvusiose industrinėse patalpose, kvartale tarp Naugarduko, Vytenio, Ševčenkos ir Švitrigailos gatvių, yra, iš esmės, dienos pietų restoranas, numatytas tiems, kas ten netoliese dirba ir ateina pasisotinti per pietų pertrauką. Vieną dieną per savaitę jie dirba ir vakare, nors man sunku įsivaizduoti, kad kas nors galėtų toje aplinkoje romantiškai praleisti vakarą.

Interjeras – kaip jau aptarėme, skausmingai madingas. Raktinis žodis yra „skausmingai“. Toks labai biudžetinis būstas, į kurį įsikraustė jauna šeima, kuri neturėjo niekam pinigų, todėl susivilko daiktus iš senų mokyklų, sodų bendrijų ir išmestas spintas, kurių nebereikėjo net pensininkams. Ir ten buvo padarytas restoranas.

Valgiaraštis surašytas netvirta pradedančio tatuiruočių meistro ranka, bet informacijos, regis, pakanka, juo labiau, kad jie paaiškina, kas tai per patiekalai. Užsisakai prie baro, ten pat ir susimoki.

Koldūnai su mėsa (2 EUR, nesuprantu, kaip už tokią kainą galima pateikti patiekalą restorane ir dar uždirbti, aš pats kai ką suprantu apie koldūnus, bet čia jau kažkokia magija) – buvo kupini skonio, ir kiauliena buvo itin kokybiška. Man labai patiko. Tai nelabai didelė porcija. Galima užsisakyti dvigubą, ir kainuos dvigubai.

Net vegetariniai koldūnai buvo pavalgomi, su riešutais, džiovintais svogūnais ir salierais. Tai vienas nedaugelio atvejų mano sąmoningame gyvenime, kai valgiau vegetarinį patiekalą ir džiaugiausi. Bet tai kaip nevalgysi, kai du eurai? Duokit dar.

Gua Bao (3 EUR) yra toks Azijos gatvės maisto variantas, perlenkta lyg ir bandelė, lyg ir tešlos taco (jie patys sako „purios garintos bandelės su smagiais įdarais”, su plėšyta kiauliena, sūriu padažu ir agurku. Toks lyg burgeris, ne visai panašus į burgerį. Žinoma, kai patiekalas su plėšyta kiauliena, labai sunkiai gali būti neskanu.

Restoranas „Delta Mityba“
Restoranas „Delta Mityba“
© Andrius Užkalnis

Šaolino sriuba su kiauliena (4 EUR) mums nelabai patiko, ji buvo rūgšti ir be jokio reikalo su raugintu agurku. Ne visas eksperimentavimas pasiteisina, nors, esu tikras, ir tas rūgštumas, ir sudėtinės dalys turbūt yra autentiškos. Antra vertus, negali juk viskas patikti.

Absoliučiai nenuvylė ir buvo lyg ne Lietuvoje ruoštas korejietiškas patiekalas „bibimbapas“ (7 EUR): tai, iš esmės, ryžiai dubenėlyje su priedais ir pagardinimais, kaip japonų virtuvėje „don“. Valgiaraštyje sakoma „skirtingais būdais paruoštos daržovės, naminis majonezas, specialus ssamjang padažas, keptas kiaušinis“. Mes pasirinkome dar ir mėsos ant viršaus (gana jau vieno vegetarinio patiekalo). Ssamjang man yra vienas nedaugelio dalykų, kurie man patinka Korėjos virtuvėje: tirštas ir aitrus padažas, iš fermentuotų sojų pupelių masės, čili pipirų, sezamo aliejaus, česnakų ir svogūnų, čia dar, man atrodo, ir su cukraus priedu.

Dviese už visus šiuos skanėstus nė trisdešimties eurų nesumokėjome.
Kokia išvada? Gana autentiškas ir nuoširdžiai pagamintas Azijos maistas. Tai nėra taip autentiška, kaip tai, ką galima rasti geriausiuose Azijos šalių restoranuose JAV vakarinėje pakrantėje arba Londone, tačiau tai maksimaliai gera pastanga ir įkvepiantis rezultatas. Dar daugiau, turbūt, Lietuvoje bus sunku tikėtis, kol čia neįsikurs didelės atvykėlių bendruomenės iš Azijos šalių. O kol kas tai didelis žingsnis į priekį, nors ir baisioje sovietinėje aplinkoje. Tai naujasis Lietuvos kulinarijos veidas.

Keturios žąsys iš penkių.

Delta Mityba, Naugarduko 41, Vilnius. Tel. +370 686 13373. Facebook profilis.
Nuo pirmadienio iki trečiadienio, nuo 11:30 iki 15:30. Ketvirtadieniais nuo 11:30 iki 15:30 ir nuo 19:00 iki vidurnakčio. Penktadieniais nuo 11:30 iki 15:30.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Mitybos specialistė Švetkauskė: mano studijoje pradeda gaminti net anksčiau to nemėgę žmonės ir stebisi, kaip skaniai jiems pavyksta

Aistę Švetkauskę pelnytai galima vadinti viena iš sveikos mitybos pradininkių Lietuvoje – jau...

Dietologė Gavelienė apie tai, kokie prieskoniai labiausiai tinka norint kontroliuoti kūno svorį: tik svarbu žinoti, kaip juos vartoti + bananų duonos receptas

Saldūs prieskonių kvapai šventiniu laikotarpiu akimirksniu nuneša į vaikystę, kuomet meduoliai...

Virtuvės šefas Meschino dalijasi 3 klasikiniais itališkais receptais: reikės vos kelių ingredientų, o skonis jus nukels tiesiai į Romą

Vis labiau žiemą primenantis lapkritis įkvepia jaukiems vakarams namuose su artimaisiais....

Roma Macijauskaitė

Vaida Kurpienė komentuoja, kaip pasikeis organizmas, jei visą mėnesį kasdien suvalgysite bent šiek tiek imbiero (3)

Kad vaisiai ir daržovės – žmogui sveiki produktai, kartojama be galo, todėl mažai tikėtina,...

9 patiekalai būsimų švenčių stalui – nuo dar neatrastų silkės ir paštetų receptų iki sultingų mėsos kepsnių

Gal tik atrodo, kad jos toli – iki Kūčių ir šventų Kalėdų liko jau mažiau nei mėnuo. O...

Top naujienos

Daiva Žeimytė-Bilienė, laida „Iš esmės“, Virginija Spurytė

Įvertino Putino užmojus užpulti Japoniją: tai – ne kliedesiai (10)

Pastarosiomis dienomis pasirodžiusios naujienos apie Rusijos puoselėtus planus užpulti Japoniją...

Vytautė Merkytė

31 metų Agnė gyvena su asmenybės sutrikimu: dėl menkiausios kritikos noriu mirti

Tikriausiai jus ne kartą gyvenime yra aplankęs vienišumo jausmas ar baimė, kad mylimas žmogus...

„Financial Times“ publikacijos apie Lietuvą – apmokėtos iš ministerijai pavaldžios įstaigos kišenės papildyta FT komentaru (29)

Šią savaitę britų portalas „ Financial Times “ paskelbė specialią publikacijų seriją apie...

Karas Ukrainoje. Politologas: Putino bunkeryje – esminis įvykis Stoltenbergas: turime būti pasirengę naujiems išpuoliams (7)

Rusijos pajėgoms pasitraukus iš Chersono, įvyko esminis įvykis – Rusijos prezidento Vladimiro...

Per skausmus Iraną namo išsiuntę amerikiečiai – pasaulio čempionato aštuntfinalyje

Prie sienos priremti JAV futbolininkai paskutinėse ir lemiamose B grupės rungtynėse antradienį 1:0...

Britai pasisvėrė druską Katare – Anglija švystelėjo per petį Velsą

Anglija – viršūnėje, Velsas – dugne. Po tarpusavio rungtynių dviejų Didžiosios Britanijos...

Įvertino prabangiausiu vadinamą Kauno viešbutį: jūs ne tokie fantastiški, kaip galvojate

Liūdni reikalai, gerbiamieji, mano gimtasis Kaunas neturi premium klasės viešbučio, jau...

Sekso metu nesisaugo kone pusė jaunuolių: ginekologė atskyrė, kuo tokie žaidimai baigiasi moterims ir vyrams

Didžiojoje Britanijoje atlikti tyrimai rodo, kad kone pusė seksualiai aktyvių jaunuolių paskutinį...

Parengė Viktorija Dačinskaitė

Kaip sutaupyti energijos namuose: 10 lengvai įgyvendinamų patarimų, kurių rezultatai kalba patys už save

Tai, kokio dydžio sąskaitas už šildymą ir elektrą gauname, labai priklauso ir nuo mūsų...

Laukia precedento neturintis migrantų antplūdis: 3 milijardai žmonių liks be namų, naujakurių sulauksime ir Lietuvoje (29)

Kaip katastrofinio scenarijaus filme, potvyniai, tropinės audros ir uraganai, gaisrai ir sausros...