Užgavėnės tai persivalgymo šventė. To daryti aš neplanuoju, nes tikiuosi turėti maisto ir išvengti griežto alkano pasninko Gavėnios metu. O kokie Jūsų planai?

Užgavėnių metu blynus valgome tris kartus per dieną, bet kitomis dienomis juos geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje. Blynai puikiai tiks sekmadienio pusryčiams, o sotūs su įdarais – pietums. Tik šiuo atveju atsiminkite prieš tai suvalgyti šviežių daržovių porciją.

Dažnai manoma, kad blynai nesveikas maistas, bet gali būti ir kitaip. Nuo ko priklauso blynų sveikumas?

– Nuo riebalų, geriausia naudoti kokoso aliejų ar lydytą sviestą. Kad suvartotumėte riebalų mažiau, dėkite juos tiesiai į tešlą ir gerai išmaišykite. Nemažam kiekiui tešlos užtenka vieno dviejų šaukštų riebalų. Tik tuomet pirmą „partiją“ blynų kepkite ant vėsios keptuvės.

– Nuo miltų – būtinai tik pilno grūdo, bet gali būti ir kvietiniai. Tik šiuo atveju pilkite ne pieną, o kefyrą ar jogurtą, tokiu atveju bus blynai minkštesni.

– Mielių geriau nedėti ir blynų nekildinti.

– Nuo saldinimo būdo: geriausi blynai aštrūs ar sūrūs, bet jei labai norėsis saldinti – rinkitės tamsų agavos sirupas, taip pat tinka ryžių sirupas, taip pat augalas stevija, jei mažai – dėkite nerafinuoto cukraus.

– Nuo kepimo temperatūros. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, nes skrudinant bei aukštoje temperatūroje kepant grūdinius/miltinius gaminasi kancergenai akrilamidai, ko jūs tikrai norėsite išvengti.

Žemiau pateikiame sveikų blynų receptų, kad galėtumėte šią dieną save palepinti ne tik skaniu, bet ir sveiku maistu. Juk tai suderinama!

Blynai iš pilno grūdo miltų su jogurtu

Porcijų kiekis: 1

Blynų sudėtinės dalys:

50 g pilno grūdo miltų
25 g natūralaus ekologiško jogurto
1 g nugesintos valgomosios sodos
25 g kiaušinio
0,2 g druskos

Blynų gaminimo žingsniai:

1. Sumaišome miltus, jogurtą, valgomąją sodą, kiaušinį ir žiupsnelį druskos.
Jei tešla per tiršta, įmaišykite šiek tiek daugiau jogurto.
2. Viską gerai išmaišome ir kepame.

Maistinės medžiagos:

Baltymai – 12,1
Riebalai – 5
Angliavandeniai – 38
Kcal – 230

Skanaus Jums linki recepto autorė – Laimutė I.

Lietiniai iš speltos miltų (be pieno produktų ir kiaušinių)

Porcijų kiekis: 1

Sudėtinės dalys:

150 g vandens
50 g pilno grūdo speltos miltų
15 g tapijokos miltų, jie naudojami vietoje kiaušinių
6 g cukraus, geriau nerafinuoto, o dar geriausia, kad neskatintų alkio geriau būtų pakeisti ryžių ar agavų sirupu, arba kokosų žiedų cukrumi.
0,3 g smulkios druskos, geriausia natūralios, pavyzdžiui, Himalajų
5 g šalto spaudimo kokoso aliejaus kepimui

Gaminimo žingsniai:

1. Vandenyje ištirpiname cukrų ar jo pakaitalą ir druską.
2. Suberiame miltus ir gerai išmaišome tešlą.
3. Tuomet įpilame atšildytų riebalų ir dar kartą išmaišome.
4. Kepame keptuvėje, šiek tiek pateptą kokoso aliejumi.

Maistinės medžiagos:

Baltymai – 6
Riebalai – 1
Angliavandeniai – 50,7
Kcal – 244

Lietinių įdaras su špinatais ir namine varške

Lietinių įdaro sudėtinės dalys:

4 didelių saujų špinatų, gali būti ir šaldyti
2 skiltelių česnako
0,5 vidutinio svogūno
Trinto muskato riešuto
3 valgomųjų šaukštų su kaupu rikotos sūrio arba naminės varškės (receptas)

Įdaro gaminimo žingsniai:

1. Špinatus susmulkiname ir sumaišome su smulkintu kepintu česnaku.
2. Susmulkiname svogūną ir apibarstome muskato riešutu.
3. Visus produktus sumaišome su rikotos sūriu.
4. Lietinius užpildome įdaru.

Lietinių įdaras su morkomis

Blynų įdaro sudėtinės dalys:

4 lietinių iš speltos miltų (receptas)
1 poras
250 g. morkų
Grietinės
Druska
Lydytas sviestas

Blynų įdaro gaminimo žingsniai:

1. Sutarkuojame morkas ir susmulkiname porą. Pakepiname lydytame svieste, pagardiname druska.
2. Atvėsiname įdarą ir užpildome juo lietinius.
3. Valgome su liesa grietine.

Skanaus linki recepto autorė – Kristina D.

Grikių blynai su varške ir špinatais

Grikių blynų sudėtinės dalys:

2 puodeliai virtų grikių. Geriausiai tinka brandinti. Jei virti- tai turi būti kietoki. Puikiai galite panaudoti likusias vakaryštės košės kruopas.

80 g varškės ar neriebaus varškės sūrio, geriausia naminio rikotos (riccota) sūrio
šaldyti ar šviežūs špinatų lapai
švieži ar šaldyti krapai
2 kiaušiniai
kvietiniai pilno grūdo miltai apvoliojimui
3 skiltelės česnako,
žiupsnelis džiovintos aitrios paprikos miltelių
druska

Grikių blynų gaminimo žingsniai:

1. Viską sumaišome.
2. Suformuojame blynelius ir apvoliojame kvietiniuose viso grūdo dalių (pilno grūdo) miltuose.
3. Apkepiname nedideliame kiekyje lydyto sviesto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)