aA
„Nuo nosies iki uodegos, nuo lapelio iki šaknies“, – į tokią nepaprastą kelionę Lietuvos gurmanų gildijos narius ir nuomonės formuotojus pakvietė Trakuose, tiesiai priešais Trakų salos pilį įsikūręs restoranas „Apvalaus stalo klubas“. Gurmanams pasiūlytame meniu nugulė atsakingo gyvenimo ir vartojimo filosofija – iš aplinkinių ūkių atvežtos, iki paskutinės šaknelės ir kaulelio sunaudotos gėrybės, supaprastinti darbo procesai virtuvėje ir restorano salėje.
Trakuose – gurmanams pasiūlytame meniu nugulė atsakingo gyvenimo ir vartojimo filosofija
Trakuose – gurmanams pasiūlytame meniu nugulė atsakingo gyvenimo ir vartojimo filosofija
© Tautvydas Stukas

Ypatingą vakaro atmosferą restorane sukūrė modernus apšvietimas, muzika ir stilingas dekoras, kuriam buvo panaudotos lengvai perdirbamos ir gamtos neteršiančios detalės iš popieriaus bei džiovintų augalų. Itin modernus vakaro prieskonis tarsi paryškino istorinę vietą ir lietuviškus atspalvius maisto lėkštėse.

Į Gurmanų gildijos vakarienę atvyko televizijos laidų vedėjai Violeta Baublienė su vyru Artūru, Vytaras Radzevičius, nuomonės formuotoja Dovilė Filmanavičiūtė, renginių organizatorius Saugirdas Vaitulionis, vestuvių ir renginių organizatorė Laura Vagonė, kulinarinių knygų autorė Nida Degutienė su vyru, diplomatu Dariumi Degučiu, „Vyno klubo“ savininkai Arūnas ir Rasa Starkai, žurnalo „Geras skonis“ leidėja Rūta Ščeponienė.

Trakuose – gurmanams pasiūlytame meniu nugulė atsakingo gyvenimo ir vartojimo filosofija
Trakuose – gurmanams pasiūlytame meniu nugulė atsakingo gyvenimo ir vartojimo filosofija
© Tautvydas Stukas

Naujasis restorano „Apvalaus stalo klubas“ meniu – tai žingsnis į atsakingą vartojimą, valgymą ir taupų išteklių vartojimą. Lietuviški produktai, tradiciniai maisto gamybos būdai ir modernios jų interpretacijos bei tarptautiniai gastronominiai akcentai kuria įdomią ir atsakingą virtuvę.

„Tai, kad mūsų restoranas yra geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtuke, kad mūsų svečiai nuolat grįžta, tarsi patvirtina, jog einame teisingu keliu. Unikali istorinė vieta įpareigoja papildyti Lietuvos istorijos pasakojimą tradicinės virtuvės akcentais. Tuo pačiu suprantame, kad mūsų svečiai – išprusę, pasaulio matę žmonės, kurių skonio supratimas ir poreikiai modernūs ir įvairūs, todėl pasitelkiame modernius virtuvės pasiekimus – technologijas, gamybos būdus, tendencijas“, – sako restorano savininkė, „Apvalaus stalo klubo“ savininkė Rasa Šnaiderienė.

Trakuose – gurmanams pasiūlytame meniu nugulė atsakingo gyvenimo ir vartojimo filosofija
Trakuose – gurmanams pasiūlytame meniu nugulė atsakingo gyvenimo ir vartojimo filosofija
© Tautvydas Stukas

Jaukią ir šiuolaikišką aplinką savo restorane kurianti Rasa Šnaiderienė įsitikinusi, kad šių dienų svečio patirtis restorane vien maistu neapsiriboja. Ne mažiau svarbu, kokia muzika groja, koks apšvietimas pasitinka svečius. „Mūsų privalumas, – ji sako, – išskirtinė vieta, tačiau istorinės aplinkos nesame įsikibę, skubantis šių dienų pasaulis diktuoja ir restoranų madas – mūsų aplinka darosi demokratiškesnė, ne tokia įpareigojanti, o meniu – glaustesnis. Svečiams siūlome ne ilgai trunkančias vakarienes ir ilgą patiekalų sąrašą, o galimybę mėgautis, pajusti maisto skonį, išskirtinumą ir kokybę“.

Nepaprasta patirtimi šį vakarą restorano svečiams tapo restorano šefo Edgaro Rutkausko ir jo komandos atsakingai pagaminta vakarienė. Svečių lėkštėse suskambo net keturi to paties patiekalo scenarijai ir daugybė įspūdingų, nelauktų, itin moderniai patiektų lietuviškos virtuvės variacijų.

Trakuose – gurmanams pasiūlytame meniu nugulė atsakingo gyvenimo ir vartojimo filosofija
Trakuose – gurmanams pasiūlytame meniu nugulė atsakingo gyvenimo ir vartojimo filosofija
© Tautvydas Stukas

Gurmanų vakarienės svečiams aperityvui buvo siūlyta kvietinių miltų spurga su dzūkų lašinukais, tradicinis Trakų kibinukas, burokėlių morengai su veršiuko kepenų ir burokėlių trauktinės paštetu.

Pirmojo užkandžio lėkštėse svečiams pasiūlyti „linkėjimai iš kapčiaus“ – sūdytos morkos, burokėliai, salierai, bulvės, žiedinių kopūstų tyrė, perlinių kruopų spragėsiai. Antrajam užkandžiui patiektas „Triveidis upėtakis“ – kapotas upėtakis su šviežiais agurkais ir ridikėliais, sūdytas upėtakis su sūdytais agurkėliais ir ridikėliais, skrudinta upėtakio filė su ikrais.

Trakuose – gurmanams pasiūlytame meniu nugulė atsakingo gyvenimo ir vartojimo filosofija
Trakuose – gurmanams pasiūlytame meniu nugulė atsakingo gyvenimo ir vartojimo filosofija
© Tautvydas Stukas

Svečiai ragavo čiobrelių svieste keptos čiobrialiaukės su sūdytais, marinuotais, fermentuotais, džiovintais, degintais žiediniais kopūstais, miško grybais, vytintos veršienos kumpio drožlėmis ir kaulų čiulpų padažu. Antrasis karštas patiekalas pasiūlytas iš brandintos jautienos išpjovos, molyje keptų bulvyčių, kaštainių, plikytų pyragaičių su saliero kremu, šoninės pudros, porų pelenų, perlinių svogūnų. Desertui svečiai skanavo išardyto obuolių pyrago, kurį restorano šefas sukūrė iš sluoksniuotos tešlos, baltuoju šokoladu aplieto obuolių šerbeto, degintų obuolių tyrės ir obuolių traškučių.

Trakuose – gurmanams pasiūlytame meniu nugulė atsakingo gyvenimo ir vartojimo filosofija
Trakuose – gurmanams pasiūlytame meniu nugulė atsakingo gyvenimo ir vartojimo filosofija
© Tautvydas Stukas

„Keturi scenarijai vienoje lėkštėje. Tarsi geras džiazas jie atskleidžia skirtingus lietuviškus ingredientus. Atsakingo vartojimo ir atsakingo valgymo filosofija šiandien itin aktuali. Turiu idėją su savo kolegomis eiti šiuo keliu. Žengiame tik pirmuosius žingsnius, bet juk visada pradžia turi būti, geriausiai, kai ji prasideda nuo tavęs paties“ – taip savo sukurtą vakarienę apibūdino „Apvalaus stalo klubo“ virtuvės šefas Edgaras Rutkauskas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Uogienės gali būti sveikos: išbandykite ypatingus receptus, kuriuose nėra cukraus (9)

Rugpjūtis – geriausias metas ruošti vasaros gėrybes žiemai. Didelis šviežių uogų...

Lietuviai per metus išgeria milijonus butelių giros: pasigardžiuokime ja ir patys pasigaminę namuose (3)

Lietuvių taip mėgstamą girą galima pavadinti vienu seniausių bei brandžiausias tradicijas...

Dirbtinė mėsa – jau ne fantastika: kada ji pasieks Lietuvą? (14)

Dirbtinė mėsa , nors ir ne taip sparčiai planuota, vis dažniau atsiduria ant žmonių stalo....

Vasariškas varškės apkepas su cukinijomis: paragavus norėsis dar ir dar (9)

Šilti orai vasarą – tikras džiaugsmas, tačiau dažniausiai per karštį valgyti nesinori....

Prasidėjo šviežių burokėlių sezonas: „Karantino kuchnios“ marinuotų burokėlių receptas (15)

Daržovių karaliai burokėliai neatsiejami nuo tikro lietuvių virtuvės pasididžiavimo –...

Top naujienos

Pensininkai ir jų artimieji įpykę, nerimsta skambučiai: tegul jie atsipeikėja, jeigu nenori didelių nemalonumų (568)

Prastėjant sergamumo koronavirusu situacijai daugelį veiklų planuojama susieti su Galimybių paso...

Laurinavičius – apie Baltarusijos žinutes: šios atakos metu gali būti numatytas ir terorizmo dėmuo (162)

Trečiadienį kai kurios žiniasklaidos priemonės ir kiti subjektai gavo elektroninį laišką iš...

Dončičius ir slovėnai sustabdyti paskutinę sekundę: prancūzai – olimpinių žaidynių finale (123)

Ketvirtadienį popiet paaiškėjo Tokijo žaidynių turnyro finalo pora: antrame pusfinalyje...

ES iškvietė Baltarusijos pasiuntinį dėl migrantų antplūdžio Lietuvoje (75)

Europos Sąjungos diplomatijos tarnyba iškvietė Baltarusijos atstovą Briuselyje, kad pareikalautų...

Mažvydas Jastramskis. Keista Tomo Tomilino istorija (1)

Tomas Tomilinas yra lietuviškos politikos Bendžaminas Batonas.

Paskaičiavo, kaip per liepą didmiesčiuose keitėsi butų kainos: yra mikrorajonų, kuriuose NT pigo (4)

NT pirkėjai, vystytojai ir ekspertai kaip niekad akylai stebi gyvenamojo būsto kainų pokyčius....

Neturintiems Galimybių paso gresia nauji ribojimai: profsąjunga kritikuoja, verslas bijo žmonių nepasitenkinimo (126)

Vyriausybė iš esmės pritarė, kad neturėdami Galimybių paso gyventojai negalės naudotis daugybe...

Vladimiras Laučius. Apgriuvusi valstybė (337)

Šiandien tie, kurie neužtikrina valstybės sienos saugumo ir už mokesčių mokėtojų pinigus...

Nelegalių migrantų pasienyje netrukus lauks daugiaaukštė koncertina: Lietuva dėkoja visiems, atsiuntusiems dovanų (72)

Ketvirtadienį Vidaus reikalų ministerija ( VRM ) paskelbė, kad pradedami koncertinos tiesimo...

Armonaitė apie Lietuvos banko siūlymą didinti mokesčius: taip pasiturinčios visuomenės nesukursime (14)

Laisvės partija skeptiškai vertina Lietuvos banko siūlymą didinti mokestinę naštą...