Ar žinojote, kad 100 g smidrų yra net 52 % vienai parai reikalingo vitamino K, 15 % vitamino A ir 12 % geležies? Tai ne tik skani, gurmanų labai vertinama, bet ir itin maistinga ir naudinga daržovė.

Ruošiant šparagus svarbu jų nepervirti, pakanka apvirti tik 5 minutes. Apvirę ūglius perliekite šaltu vandeniu, kad išlaikytumėte skaisčiai žalią jų spalvą. Prieš virdami ar kepdami nulaužykite sumedėjusius smidrų galiukus ir daržovių skustuku plonai nuskuskite kotelį. Smidrų galvutės labai gležnos, jas ir virti reikėtų trumpiau nei kotelius, štai kodėl pagal klasikinės virtuvės patarimus juos virti reikia aukštame puode, surištus stačiai, kad kotai išvirtų vandenyje, o gležnos galvutės – garuose.

Įdomu tai, kad žalieji ir baltieji smidrai yra tos pačios rūšies, tik baltieji auginami po tamsia plėvele, saugant juos nuo tiesioginių saulės spindulių.

Smidrus ypač tinka gardinti lydytu sviestu, citrinų sultimis, tyru alyvuogių aliejumi, o pateikti su kiaušiniais, šonine, kietaisiais sūriais. Tai ideali daržovė pusryčiams paįvairinti. Smidrai puikiai tinka ir pietums: iš jų kotelių išvirsite pavasariškai žalią trintą sriubą, o trumpai apvirtas galvutes galėsite panaudoti sočioms salotoms. Na, o vakarienei siūlau visai be riebalų išsikepti traškius smidrus orkaitėje. Tai netsivalgomai gardus užkandis, kurį mielai valgys net vaikai!

Orkaitėje kepti traškūs smidrai


2 asmenims

30 min.

Reikės:

300 g šviežių smidrų
2 kiaušinių baltymų
1 stiklinės džiūvėsėlių
0,5 stiklinės tarkuoto kietojo sūrio
maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:

1 česnako
4 šaukštų graikinio jogurto
1 šaukštelio citrinų sulčių
1 šaukštelio šaltai spausto alyvuogių aliejaus
jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Smidrų galvutės labai gležnos, jas ir virti reikėtų trumpiau nei kotelius, štai kodėl pagal klasikinės virtuvės patarimus juos virti reikia aukštame puode, surištus stačiai, kad kotai išvirtų vandenyje, o gležnos galvutės – garuose.
R. Ničajienė

Gaminimas:

Smidrus nuplaukite, nupjaustykite sumedėjusius jų galiukus, o jei reikia, ir nulupkite. Kiaušinių baltymus kiek paplakite su žiupsneliu druskos. Džiūvėsėlius sumaišykite su tarkuotu kietuoju sūriu ir maltais juodaisiais pipirais. Geriausia naudoti namuose ruoštus džiūvėsėlius: pasigaminkite jų iš padžiūvusios mėgstamos rupios duonos.

Smidrus po vieną pamirkykite į baltymų plakinį, o po to apvoliokite džiūvėsėlių ir sūrio pabarstuose. Paruoštus smidrus guldykite ant kepimo popieriaus ir apipurkškite aliejumi arba apšlakstykite vienu šaukštu alyvuogių aliejaus. Kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.

Kol kepa smidrai, paruoškite padažą. Neluptą česnaką perpjaukite išilgai pusiau, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir dėkite kepti prie smidrų 20 minučių. Iškepusį česnaką nulupkite ir gerai sutrinkite šakute. Gautą tyrę sumaišykite su jogurtu, aliejumi ir citrinų sultimis, skaninkite druska ir maltais pipirais.

Keptus smidrus valgykite šiltus arba šaltus pasidažydami į paruoštą padažą.

Šis receptas – iš knygos „Gero maisto dienoraštis. Pavasaris“.