aA
Lapkričio 6-ąją Lietuvoje jau tampa tradicija minėti Pyragų dieną, tačiau kasmet daugelis susiduria su ta pačia dilema – kokį naują receptą išbandyti? Juolab, kad pyragų ragautojų skonis keičiasi – ieškoma mažiau kaloringų ar veganiškų pyragų alternatyvų. Tačiau desertinės įkūrėja ir kulinarinės knygos autorė Liucina Rimgailė tikina – užtenka įprastus kvietinius miltus pakeisti kitomis alternatyvomis – štai jums ir naujas pyrago skonis, tekstūra ar net kvapas. Tad kokius juos rinktis ir kokius pyragus kepti?
Liucina Rimgailė
Liucina Rimgailė
© Asmeninis albumas

„Yra daugybė priežasčių, kodėl gali prireikti pakeisti vienokią ar kitokią miltų rūšį: galbūt norėsite padidinti patiekalo maistinę vertę, išgauti kitokį skonį, pagaminti patiekalą tiems, kas netoleruoja glitimo, ar tiesiog neturite konkrečios miltų rūšies po ranka. Šiandienos kulinariniame pasaulyje eksperimentuoti su miltais – labai madinga, todėl leiskitės į šiuos kulinarinius eksperimentus ir jūs. Nustebsite, kiek daug išraiškingumo suteikia vos vieno ingrediento pakeitimas“, – tikina desertinės įkūrėja.

Nors perkamiausiais Lietuvoje išlieka aukščiausios rūšies kvietiniai miltai, tačiau pastebima, kad populiarėja ir visų grūdo dalių (avižų, grikių, kviečių, rugių) miltai, taip pat speltų kviečių miltai.

„Įvairių rūšių miltai turi skirtingus technologinius rodiklius, todėl iš esmės gali pakeisti ne tik gaminio skonį, bet ir tekstūrą. Pavyzdžiui, pilno grūdo miltai gali suteikti birios arba netgi traškios tekstūros, o rafinuoti miltai suteiks pyragui purumo ir „oriškumo“. Nuo miltuose esančio baltymo glitimo, kurio kiekiai miltuose ženkliai skiriasi, priklauso gaminių apimtis, purumas, vandens įgėrimas. Todėl reikėtų nuspręsti – kokį kepinį – purų, minkštą, ar atvirkščiai – sodrų ir sunkų jūs mėgstate labiau“, – tikina „Malsenos“ kokybės vadovė Vita Petravičiūtė.

Kokius miltus rinktis gardžiausiam pyragui?

Miltų įvairovė lentynose šiandien didžiulė, tačiau kaip išsirinkti tuos, kurie labiausiai tiks pyragui?

„Populiariausia klasikinių kvietinių miltų alternatyva – speltų miltai, nes juos lengviausiai įtraukti į receptus, be to, šie miltai tinka ir jautriems gliutenui. Speltos miltams būdingas švelnus, šiek tiek saldus riešutų poskonis. Taip pat begliutenė versija – avižiniai miltai, kurie puikiai sugeria drėgmę, minkština tekstūrą. Jie puikiai suderinami su riešutais, karamele, medumi“, – pasakoja saldumynų knygos autorė.

Tačiau nevertėtų bijoti ir kitokių – kur kas sodresnių miltų, pavyzdžiui, grikių ar ruginių.

„Grikių miltai žinomi dėl išskirtinio žemiško skonio ir malonaus kartumo, bet būsite nustebinti net tokiais akcentais kaip gėlių, samanų ar subtilus medaus poskonis. Grikių miltai labai dera kepiniuose su vaisiais. Beje, mums įprastus rugių miltus, iš kurių kepama duona, galime panaudoti ir pyraguose! Jie ypatingai gerai dera su sodriais priedais, pavyzdžiui, karčiuoju šokoladu“, – sako L. Rimgailė.

6 gero pyrago sėkmės patarimai

Tačiau vien miltų nepakanka – kaip iš tiesų išsikepti gardų pyragą?

1. Visų pirma – miltai pyragui irgi turi būti šviežūs! Neleiskite jiems spintelėse užsibūti metų metus, laikykite sandariai ir hermetiškose talpose.

2. Kai kuriems miltams reikia laiko, kad iš drėgnų ingredientų absorbuotų drėgmę. Todėl, jeigu reikia, leiskite tešlai „pailsėti“.

3. Pasiruoškite visus ingredientus iš anksto ir juos pasverkite ar išmatuokite.

4. Tikrinkite orkaitės temperatūrą ir kepkite pagal nurodymus. Beje, švelniai uždarinėkite orkaitės dureles – kietas smūgis gali išlaisvinti tešloje esančius oro burbuliukus.

5. Maišykite atsakingai. Vieni receptai reikalauja energingo ir ilgo plakimo, kiti siūlo maišyti švelniau ir trumpiau.

6. Naudokite reikiamą kepimo indo dydį. Jei jūsų kepimo indas yra per didelis, pyragas bus plonesnis ir išsikeps daug anksčiau, nei nurodo receptas, todėl yra rizika jį sudeginti.

Liucina Rimgailė
Liucina Rimgailė
© Asmeninis albumas

3 pyragų receptai pagal Liuciną Rimgailę

„Šįkart pyragų dienai rekomenduoju panaudoti rudens sezono gėrybes. Pirmiausiai dėl to, kad jų užauga labai daug ir dažnas suka galvą, ką su jomis daryti. Antra, kepiniai su daržo gardumynais yra labai jaukūs. Galiausiai, į tešlą įmaišius daržovių ar vaisių, kepiniai tampa sveikatai palankesni, o ir jų savybės tik pagerėja: biskvitai tampa drėgnesni, sūrio pyragai tampa kremiškesni, o tokie vaisiai kaip obuoliai ir slyvos suteikia saldžiarūgščio skonio“, – pasakoja L. Rimgailė.

Desertinės įkūrėja dalijasi trimis išskirtiniais pyragų receptais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(13 žmonių įvertino)
2.9231

Pasigaminkite patys: pavasariškieji „spring rolls“ suktinukai – traškūs, skanūs ir sveiki

Pavasaris yra pats tinkamiausias laikas mėgautis šviežiomis daržovėms ir iš jų pagamintais...

Nebūtumėte nė pagalvoję: braškės uogomis nelaikomos, šis titulas atitenka bananams + 14 keistų faktų apie maistą (8)

Kai kas sako, kad žmonės negali gyventi be meilės. Antri tvirtina, kad žmonėms labiausiai reikia...

Dietologė pataria, kaip į vaikų mitybą įtraukti kefyrą: jį pamėgti gali net ir didžiausias skeptikas (10)

Kefyras augančiam organizmui yra puikus maistingųjų medžiagų šaltinis. Vis dėlto, ne visi...

Kodėl nėra vieno baltos mišrainės recepto? Paslaptis slypi jos istorijoje

Baltoji mišrainė vien Lietuvoje turi kelias, jei ne dešimtis, skirtingų variacijų, o kai...

Kai lašiša atsibosta, o gardesnio žuvies kąsnelio vis tiek norisi: nustebins tuno kepsniai 2 tuno ruošimo receptai (14)

Mėgstantiems žuvį ir ieškantiems naujų skonių verta išbandyti ne tik lašišą, bet ir kitą ne...

Top naujienos

Mindaugas Milinis | D+

Sovietų maršalas, kuris apiplėšė Berlyną: brangenybes ir meno vertybes namo vežė vagonais

Gegužės 8-ąją (Europoje) ir 9-ąją (Rusijos Federacijoje) buvo minimos Antrojo pasaulinio karo...

Putino kalboje – iškalbingos detalės tarp eilučių: kas liko be grasinimų ir pagiežos (693)

Šlovinga pergalė, aplaistyta krauju ir ašaromis. Tokie motyvai kaip ir kasmet skambėjo gegužės...

Šią savaitę laukia kol kas šilčiausia pavasario diena: iškart po jos – nemalonios permainos (1)

Tiek antradienio naktį, tiek dieną dangus beveik visur bus giedras. Aišku, nelis. Pietryčių...

Izraelis žada galingą atsaką: „Hamas“ peržengė neleistiną ribą sureagavo ir JAV (120)

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pirmadienį perspėjo Gazos Ruožą...

Agnė Keizikienė | D+

Lietuvė su keliais kilogramais nesėkmingai kovojo beveik pusę metų, o neteko – per dieną: paaiškino, kaip tai įmanoma (1)

Daugelis sveiko gyvenimo mokytojų, mitybos specialistų sutinka, kad kartais lengviau yra netekti...

Galimybių pasas daugelio lauktos privilegijos nesuteiks: išimtys kol kas nenumatytos (377)

Jau po dviejų savaičių Lietuvoje pradėsiantis galioti Galimybių pasas jo turėtojams suteiks...

Neatrastos devynios Turkijos vietos 2021 metams (4)

„ Turkija atliko puikų darbą diversifikuodama turizmo prekybą ir dabar yra 6-ta pagal lankomumą...

„Ryto“ strategas gynė Goudelocką, „Lietkabelio“ vedlys džiaugėsi „Eurocup“ lygio žaidimu (1)

Pirmadienį paskutinėje „Betsafe-LKL“ reguliariojo čempionato akistatoje Panevėžyje...