Kas yra teflonas?

Teflonas yra politetrafluoroetilenas (PTFE) – karščiui atsparus polifluorvinilinis plastikas, rašoma svetainėje „The Kitch“. Jį sukūrė ketvirtajame dešimtmetyje, kai buvo ieškoma variantų, kaip pagaminti nepridegantį paviršių. Teflonu padengiamos keptuvės, kepimo skardos, jis taip pat gali būti naudojamas padengti laidams, medžiagoms, kad šie nepraleistų vandens.

Kokia galima teflono žala?

Iki 2013 m. tefloninių indų gamybai naudota perfluoroktaninė rūgštis (PFOA). Šio chemikalo pėdsakų rado tefloniniuose induose, nors gamybos proceso metu jis turėtų išdegti. PFOA kelia chroninių inkstų ligų, skydliaukės sutrikimų, kepenų ligų, sėklidžių vėžio, nevaisingumo ir mažo naujagimių svorio riziką.

Nelinksmas faktas: JAV šį chemikalą taip dažnai naudodavo, kad 1999 m. atlikus tyrimą 98 proc. jo rado naudotojų kraujyje (ne tik iš indų, bet ir iš aplinkos). Po šio tyrimo JAV Aplinkosaugos agentūra nurodė aštuonioms didžiausioms tefloninių indų gamintojoms iki 2015 m. nustoti naudoti gamybai PFOA. Gamintojai atsisakė šio chemikalo jau 2013 m.

Kokios galimos grėsmės gaminant tefloniniuose induose?

Gaminti tefloniniuose induose yra saugu. Pati PTFE yra inertiškas, tai reiškia, kad ši rūgštis nereaguoja su chemikalais organizme ar jo išorėje. Pavyzdžiui, Amerikos vėžio tyrimų asociacija neįspėja, kad PTFE didintų vėžio riziką.

Tačiau stipriai ir ilgai kaitinant PTFE padengtus puodus ir keptuves (daugiau nei 348° C), galimi trumpalaikiai simptomai – kosulys, karščiavimas, gerklės perštėjimas. Panašūs simptomai būna nuo dulkių, žiedadulkių ar kokių erzinančių cheminių medžiagų.

Ar yra žalos aplinkai?

PFOA buvo išimta iš gamybos, bet aplinkosaugininkai nerimauja, kad ją pakeitusios cheminės medžiagos kenkia aplinkai. Pavyzdžiui, chemikalo GenX rado vienoje JAV vietovėje vandenyje.

Jei jums neramu, grįžkite prie senų gerų nerūdijančio plieno ar ketaus keptuvių. Taip taip – ketaus keptuvėje maistas irgi nepridega, netgi kiaušiniai, jei tik pagardinate juos prieskoniais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)