aA
Gegužės 15-ąją minima tarptautinė šeimos diena, o paminėti ją verta visiems kartu pasigaminant šventinius savaitgalio pietus. Maisto ruošimas yra ne tik puiki pramoga, kuria galima mėgautis kartu su visais šeimos nariais, bet taip pat tai ir būdas supažindinti vaikus su sveikesniais produktais, paskatinti valgyti daugiau daržovių, panagrinėti produktų sudėtį ir diegti sveikatai palankios mitybos įgūdžius.
Pica
Pica
© Shutterstock

Šeimos tradicija ir kultūros dalis

„Galimybė kartu su šeimos nariais ruošti maistą galėtų tapti puikia tradicija, kuri atmintyje vaikui įstrigs kaip smagus laiko praleidimo būdas. Taip pat galite lengvai diegti sveikatai palankesnius įgūdžius. Maisto ruošimas taip pat yra ir supažindinimo su įvairiomis kultūromis priemonė. Juk virtuvėje eksperimentuoti galite ruošdami ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir supažindinti vaikus su Ispanijos, Italijos ar Indijos virtuve“, – teigia prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Anot V. Juodkazienės, maisto ruošimas – ne vien stovėjimas prie karštų garų, įkaitinto aliejaus ar produktų pjaustymas aštriais peiliais. Ši veikla yra draugiška ir vaikams. Jiems galite skirti paprastų paprasčiausius darbus, tokius kaip vaisių, daržovių ar salotų nuplovimas. Net ir mažiausieji gali padėti maisto svarstyklėmis sverti įvairius ingredientus, rankomis plėšyti salotų lapus ar įvairias prieskonines žoleles. Visgi, ruošiant su vaiku valgį, pirmiausia būtina jį išmokyti ne tik gaminimo subtilybių, bet ir saugumo taisyklių. Svarbu parodyti, kaip saugiai laikyti virtuvės įrankius, naudoti orkaitei skirtas pirštines, kad rankos būtų apsaugotos nuo karščio, saugiai įjungti ir išjungti prietaisus, rašoma pranešime spaudai.

Vaikai gamina su mama
Vaikai gamina su mama
© Vida Press

Be to, maisto gaminimas iš šviežių produktų – geras pavyzdys, kad pirmenybę turėtume teikti sveikatai, o ne įpročiui valgyti perdirbto, greitojo maisto gaminius.

„Laiko praleidimas virtuvėje ir naujų receptų ruošimas padeda vaikams užmegzti teigiamą ryšį su įvairių rūšių maisto produktais, įskaitant vaisius ir daržoves. Nuo mažens suformuoti teigiamą požiūrį į šviežią maistą patirtį yra labai svarbu, nes sveikas maistas yra geros mitybos pagrindas“, – teigia V. Juodkazienė.

Maisto gaminimas su vaikais taip pat suteikia ir praktinės patirties, susijusios su daugeliu pagrindinių įgūdžių, tokių kaip skaitymas, nurodymų laikymasis ar produktų kiekio matavimas. Ir nors mažiausieji virtuvėje galės padėti tik su smulkiausiais ar paprasčiausiais darbais – jeigu nuo mažesnes prie maisto gaminimo pratinsite vaikus, sulaukę maždaug 12 metų, jie gali pradėti ruošti sudėtingesnius receptus, netgi improvizuoti su skoniais ar išradingesniais maisto patiekimo būdais.

Ką pasigaminti?

Dar vienas svarbus dalykas – gaminti tokius patiekalus, kuriuos jūsų vaikai paprastai mėgsta valgyti. Pavyzdžiui, keksiukus, sausainius, varškėčius, karštus sumuštinius, makaronus ar picą. Pasak maisto ekspertės, pasigaminti picą su vaikais – itin paprasta. Juolab kad naminės picos skonis ir gaminimo procesas – vertas ir pastangų, ir laiko, kurį teks skirti virtuvei sutvarkyti.

Naminė pica prasideda nuo tešlos gamybos. Ir jeigu iš pažiūros šis procesas galėtų pasirodyti sudėtingas – iš tiesų taip nėra. Pasigaminti picos tešlai reikia vos kelių, itin paprastų ingredientų: vandens, miltų, druskos, cukraus, sausų mielių ir alyvuogių aliejaus.

„Picos tešlą pasigaminti užtruksite apie 10 min. Tiesa, apie pusvalandį ar valandą pagaminta tešla dar turės kilti. To reikia tam, kad tešla taptų puresnė. Jeigu laiko laukti neturite – tešlą galite pasigaminti iš vakaro ir per naktį apvyniojus maistine plėvele palaikyti šaldytuve. Tuomet gaminant picą tešlą teliks iškočioti, suformuoti picas ir jas iškepti“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Pica
Pica
© Organizatorių nuotr.

Be to, ruošiant picą vaikai galės išsirinkti ir mėgstamus ingredientus, taip pat patys ją pasidekoruoti.

„Leiskite savo vaikams mėgstamus ingredientų išsirinkti parduotuvėje arba pasinaudokite picos gaminimu kaip galimybe supažindinti juos su naujais skoniais. Pica – patiekalas, kurį ruošiant galima improvizuoti, todėl prieš pradėdami gaminti pažvelkite į šaldytuvą: galbūt turite pustuštį stiklainį alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, artišokų ar keptų raudonųjų paprikų? Šis patiekalas puikiai tiks sunaudoti ir sūrio arba kumpio, keptos vištienos ar šviežių daržovių bei žalumynų likučius“, – pasakoja V. Juodkazienė.

V. Juodkazienė dalijasi ir keliais paprastais picos receptais, kurie patiks ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.

Picos tešla

Jums reikės: 250–300 g universalių miltų, 2 ½ šaukštelio sausų mielių, 1 ½ šaukštelio cukraus, ¾ šaukštelio druskos, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 175 ml šilto vandens.

Picos tešla
Picos tešla
© Shutterstock

Pagaminimas: pirmiausia, dideliame dubenyje sumaišykite 125 g miltų, mieles, cukrų ir druską. Tuomet įpilkite alyvuogių aliejaus ir šilto vandens ir mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite. Tuomet, pamažu maišant, įpilkite dar 125 g miltų. Jeigu matote, kad reikia – galite jų įpilti ir dar šiek tiek daugiau. Viską minkykite tol, kol iš tešlos pasidarys vientisas, elastingas rutulys. Jeigu tešla vis tiek bus šiek tiek lipni – ją dar šiek tiek pabarstykite miltais (tešla neturėtų lipti prie rankų). Atskirą didelį švarų dubenį gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir konditeriniu šepetėliu patepkite dubenėlio šonus.

Suformuokite picos tešlą į apvalų rutulį ir įdėkite ją į alyvuogių aliejumi išteptą dubenį. Pavoliokite tešlą dubenyje, kol ji švelniai pasiteps aliejumi, tuomet maistine plėvele uždenkite indą ir apie 30 min. ar valandą tešlą padėkite šiltoje vietoje. Tešlai iškilus – iš jos suformuokite nedideles picas uždėkite ant jos mėgstamus ingredientus ir apie pusvalandį kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Pica „Margarita“

Jums reikės: mėgstamo arba namie pasigaminto pomidorų padažo, žiupsnelio džiovinto raudonėlio, žiupsnelio džiovinto baziliko, mocarelos sūrio, parmezano sūrio, šviežio baziliko.

Pica „Margarita“
Pica „Margarita“
© Shutterstock

Pagaminimas: paruoštą ir iškočiotą picos tešlą ištepkite pomidorų padažu. Tuomet viską apibarstykite džiovintu baziliku arba raudonėliu. Vėliau sutarkuokite parmezano sūrį ir supjaustykite mocarelą. Tuomet tarkuotų sūriu apibarstykite picą, sudėkite mocarelą ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Picai iškepus papuoškite ją šviežiais bazilikais.

Pica su kumpiu ir grybais

Jums reikės: mėgstamo arba namie pasigaminto pomidorų padažo, mėgstamo kumpio, parmezano sūrio, mocarelos, žiupsnelio džiovinto raudonėlio, žiupsnelio džiovinto baziliko, šviežių pievagrybių.

Pica su kumpiu ir grybais
Pica su kumpiu ir grybais
© Shutterstock

Pagaminimas: paruoštą ir iškočiotą picos tešlą ištepkite pomidorų padažu. Tuomet viską apibarstykite džiovintu baziliku arba raudonėliu. Vėliau sutarkuokite parmezano sūrį ir supjaustykite mocarelą, kumpį ir grybus. Tuomet tarkuotų sūriu apibarstykite picą, sudėkite mocarelą, kumpį, grybus ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
3.6667

Nauja kulinarinė knyga šią vasarą muš skaitomumo rekordus – jos kūrėjas Alfas Ivanauskas tuo neabejoja (12)

„Man gera įsivaizduoti, kad traškią sėklų duonelę pagal mano receptą iš naujos virtualios...

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti (3)

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą , valgome daugiau lengvesnio maisto...

Šaltibarščių konkurentės: trys skaniausios šaltos sriubos, kurios atgaivins kiekvieną (1)

Kai alina karščiai, atsigaivinti padeda šaltos sriubos. Jei pabodo šaltibarščiai ir ieškote...

Sveiki ir gaivūs vasariški desertai, kurie nepakenks kūno linijoms (4)

Vasarą norisi pasilepinti saldžiu kąsneliu, tačiau kartu ir išsaugoti dailias kūno linijas. Nors...

Kate Middleton grakščios figūros paslaptis: ką valgo Kembridžo kunigaikštienė? (85)

Kembridžo kunigaikštienė turi didžiulį gerbėjų būrį iš viso pasaulio. Visiems jiems įdomu...

Top naujienos

Profesorė Žvirblienė įspėjo, kas grėstų, jeigu į Lietuvą atklystų jau Europoje plintanti COVID-19 atmaina (92)

Po Europą pradėjusi plisti indiškoji delta koronaviruso atmaina , dar žinoma kaip B.1.617.2,...

Seimo vicepirmininkas – susirinkusiems į mitingą: linkiu visiems įkvėpti ramybės ir važiuoti namo reikalavimų įgyvendinti nežada (475)

Antradienį prie Seimo prasidėjo tris dienas truksiantis „Didžiojo Šeimos gynimo maršo“...

Savo hobius regione pavertė gaunamomis pajamomis: pasirinko kitokią veiklą nei kiti kaime gyvenantys žmonės (25)

Liepos Julijos džiaugsmas – žirgai, o Jono – parasparniai, štai apie tokius hobius ir darbus,...

Dėl Pravieniškių pareigūnų kaltės verslininkai susikrovė įspūdingą pelną (41)

Pravieniškių pataisos namai neteisingai apskaičiavo ir taikė palyginamąsias šilumos gamybos...

Euro 2020 pilname stadione: Vengrija – Portugalija gyvai (31)

Europos futbolo čempionate startuoja didžiausią intrigą keliančios ir „mirtininkų“ vadinamos...

Karantino laikotarpiu atsiradusį laisvą laiką mokytojas Saulius užpildo šamaniškų būgnų gaminimo terapija

„Balandis – žiauriausias mėnuo, skleidžiąs alyvas virš dykynės“ – ši T. S. Elioto...

Faktai ir nuomonės. Pokalbis su STT direktoriumi Žydrūnu Bartkumi

Kaip vertinti STT reidą į Seimą? Ar agentai neperlenkė lazdos panaudoję jėgą prieš Seimo narį...

Duomenų mokslininkas: norint sutikti Kalėdas pas mamą, turi būti tikslas suskiepyti 90% populiacijos pasirodė preliminarūs duomenys apie Pfizer ir AstraZeneca efektyvumą nuo hospitalizacijos

Duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius sako, kad vakcinacija turėtų vykti sparčiau....

Šimonytė parašė laišką Didžiojo šeimos gynimo maršo organizatoriams (768)

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė antradienį spaudos atstovams teigė, kad parašė laišką...