aA
Gegužės 13-oji pripažinta kaip tarptautinė humuso diena – ši tolygios struktūros ir švelnaus skonio avinžirnių užtepėlė ne tik gali pradžiuginti gomurį, bet ir turi begales naudų žmogaus organizmui. Šiandien mitybos specialistai vis dažniau rekomenduoja vietoje riebesnių užtepėlių, sviesto ar margarino ant sumuštinių tepti humusą.
Humusas
Humusas
© Shutterstock

Humusas – sveikos savijautos garantas


„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, jog ne veltui avinžirnių užtepėlė yra praminta kaip kiekvieno sveikuolio būtinybė virtuvėje. Anot jos, avinžirniuose ir užtepėles gamybai naudojamoje tahini pastoje yra gausu naudingųjų medžiagų, kurios padeda palaikyti virškinimo bei kaulų ir raumenų sistemas, rašoma pranešime spaudai.

„Tačiau prieš įsikvėpus pasigaminti humusą savo virtuvėse, būtina įsiminti porą auksinių taisyklių, kurios leis mėgautis nepakartojamu užtepėlės skoniu. Nesvarbu, ar jai naudosite konservuotus, ar virtus avinžirnius, nepagailėkite laiko ir pašalinkite nuo kiekvieno iš jų esančią odelę. Tai padaryti labai paprasta – tereikia tarp pirštų suspausti avinžirnį ir šis pats išslysta iš paviršinio apvalkalėlio. O jeigu humusui naudojate konservuotus avinžirnius, taip pat neišpilkite į kriauklę likusio jų skysčio – pataupykite šlakelį užtepėlės gamybai. Šie du patarimai leis jums paruošti švelnų ir itin kreminės tekstūros humusą“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.

Ta proga, minint tarptautinę humuso dieną, maisto gamybos ekspertė dalijasi trimis humuso versijomis, kurios tikrai greitai neatsibos ir leis pažinti daugiau nepatirtų skonių namų virtuvėse.

Klasikinis humusas

Reikės: 450 g virtų arba konservuotų avinžirnių, 3 šaukštų vandens arba skysčio nuo konservuotų avinžirnių, 1 česnako skiltelės, 3 šaukštų tahini pastos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, šlakelio citrinos sulčių, po žiupsnelį druskos ir pipirų.

Humusas
Humusas
© Shutterstock nuotr.

Prieš gaminant humusą, nulupkite nuo avinžirnių odeles. Tuomet į maisto smulkintuvą sudėkite produktus ir gerai viską susmulkinkite. Jeigu masė pasirodys per tiršta, įpilkite šiek tiek daugiau vandens arba konservuotų avinžirnių skysčio bei dar kartą viską susmulkinkite.

Lietuviškas burokėlių humusas

Reikės: 450 g virtų arba konservuotų avinžirnių, 250 g virto burokėlio, 2 šaukštų tahini pastos, 1 česnako skiltelės, 3 šaukštų skysčio nuo avinžirnių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukštelio maltos kalendros, šaukštelio kmynų, šlakelio citrinos sulčių bei šiek druskos ir pipirų.

Humusas
Humusas
© Shutterstock

Prieš gaminant užtepėlę, nepamirškite nulupti odelių nuo avinžirnių. Tuomet visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir viską gerai susmulkinkite. Jeigu masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens arba skysčio nuo konservuotų avinžirnių. Dar kartą viską susmulkinkite, kol masė taps vientisa.

Aštrusis humusas

Reikės: 450 g virtų arba konservuotų avinžirnių, 3 šaukštų tahini pastos, pagal poreikį 1-2 jelapeno pipirų, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 3 šaukštų citrinos sulčių, 2 česnako skiltelių, saujos smulkintos kalendros bei šiek tiek druskos ir pipirų.

Visų pirma, nulupkite odeles nuo avinžirnių. Tuomet pasiruoškite jelapeno pipirus – perpjaukite juos pusiau, pašalinkite sėklytes ir smulkiai supjaustykite. Vėliau visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir viską gerai susmulkinkite. Paragaukite, ar nieko netrūksta – esant poreikiui, įpilkite daugiau vandens arba avinžirnių skysčio bei, žinoma, druskos ir pipirų.

Humusas
Humusas
© Organizatorių nuotr.

„Skirtingos humusų variacijos leis jums daugiau eksperimentuoti savo virtuvėse bei išbandyti naujų, galbūt iki šiol nepatirtų skonių. Nepamirškite, jog šias užtepėles galima naudoti itin įvairiai – tiek ant pilnagrūdės duonos sumuštinių su sezoninėmis daržovėmis, tiek kaip padažą daržovių lazdelėms mirkyti. O taip pat tai gali pasitarnauti kaip puikus garnyras prie falafelių bei makaronų, ar netgi būti panaudotas kaip pavasariškų salotų padažas“, – pasakoja maisto gamybos ekspertė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(7 žmonės įvertino)
3.1429

Šaltibarščių konkurentės: trys skaniausios šaltos sriubos, kurios atgaivins kiekvieną (1)

Kai alina karščiai, atsigaivinti padeda šaltos sriubos. Jei pabodo šaltibarščiai ir ieškote...

Sveiki ir gaivūs vasariški desertai, kurie nepakenks kūno linijoms (4)

Vasarą norisi pasilepinti saldžiu kąsneliu, tačiau kartu ir išsaugoti dailias kūno linijas. Nors...

Kate Middleton grakščios figūros paslaptis: ką valgo Kembridžo kunigaikštienė? (84)

Kembridžo kunigaikštienė turi didžiulį gerbėjų būrį iš viso pasaulio. Visiems jiems įdomu...

3 geriausi grilio patiekalų receptai, kurie pavyks iš pirmo karto ir nepaliks abejingų

Grilio sezonas oficialiai atidarytas! Kol puikūs orai lepina ir saulės netrūksta, daugelis...

Populiariausios makaronų rūšys: kuo jos ypatingos ir su kuo jas valgyti? + išskirtinis tinklaraštininkės Amelijos Kuzmarskės makaronų receptas (6)

Vos iš kelių ingredientų: vandens, druskos, miltų ir kiaušinių pagaminti makaronai užkariavo...

Top naujienos

Drebančiomis kojomis: rungtynės tarp maldų suvienytų danų ir suomių tęsiamos (1)

Koks milžiniškas siaubas – toks ir palengvėjimas jam praslinkus. Paaiškėjus, kad aikštėje...

Partnerystės įstatymo fone – pamokanti skyrybų istorija: per penkiolika minučių prarado kelių milijonų vertės turtą (80)

Turto dalybos niekuomet nebuvo paprastos, o siūlomo partnerystės teisinio reguliavimo atveju jos dar...

Apsauginiai saulės kremai nuo vėžio gali ir neišgelbėti: profesorė atkreipė dėmesį į kelis svarbius niuansus (10)

Atėjus vasarai ir kaitinant saulei medikai įspėja, kad per daug saulės gali būti visai ne į naudą.

Siaubas ir maldos Kopenhagoje: per rungtynes sukniubusi danų žvaigždė atgavo sąmonę būklė stabilizuota, žaidėjai grįžta į aikštę (473)

Kopenhaga ir visa Danija išgyveno košmarą, laimei, iš jo pavyko pabusti. Šeštadienį Europos...

Giedrius Petkevičius/Sausuolis | D+

Surūdijusi Rusijos galia ir „kepurėm užmėtyta“ Lietuva: kodėl nuvertinti priešą yra labai pavojinga II dalis (3)

Pirmąją dalį pradėjau kalbėdamas apie krepšinį – leisiu sau analogiją pratęsti. Taigi,...

Koronavirusu užsikrėtęs girtas vilnietis siautėjo sostinės gatvėse: negalėjau savęs kontroliuoti (110)

„Žinau, kad girtam vairuoti pavojinga, tačiau dėl neblaivumo savęs negalėjau kontroliuoti“,...

Rusnė Valatkaitė | D+

Šiuos ledus daugelis renkasi kaip sveikesnę alternatyvą, tačiau Vaida Kurpienė įspėja: jie yra blogiausi iš visų

Vasarą norisi vis gaivesnių desertų, todėl ledai atrodo puikus pasirinkimas atsigaivinti. Juk...

Iš „Volkswagen“ gamyklos Vokietijoje pavogta 1000 automobilių rakteliai. Stebina, kas nutiko paskui (97)

Paskutinę gegužės mėnesio savaitę Vokietijos „ Greenpeace “ aktyvistams vėl pavyko patekti...

Futuristai nuspėjo, koks likimas ateityje laukia prekybos centrų ir juose dirbančių kasininkų (70)

Dirbtinis intelektas artimoje ateityje dar labiau pakeis mūsų apsipirkimo įpročius. Žymūs...

Pasaulyje bandomos perrašyti mokesčių taisyklės: nesutariama dėl kriterijų (2)

Pasauliniai derybininkai, bandantys perrašyti mokesčių taisykles, pritaikant jas skaitmeninei erai,...