Kalėdos daugeliui neįsivaizduojamos be aguoninių gardėsių, o Velykoms dažnas imasi mielinių kepinių. Jei nuspresite kepti Velykų bobą, stenkitės, kad ši būtų kuo didesnė, aukštesnė ir puresnė, mat tik tokia boba ant šventinio stalo garantuos saulėtus metus, gerą derlių ir laimę šeimoje.

Anot istorikų, Velykų bobos receptai randami dar XIX amžiaus ir senesniuose šaltiniuose, tačiau manoma, kad jos buvo kepamos gerokai seniau. Panašūs mieliniai pyragai nuo seno kepami ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Ukrainoje ir kitose Centrinės bei Rytų Europos šalyse.

Velykų boba buvo gardinama įvairiais džiovintais vaisiais, riešutais, uogomis, o patiekiama su dar vasarą išvirta uogiene, medumi arba pasirinktu glajumi.

Tikrieji Velykų bobos receptai yra perduodami iš lūpų į lūpas: tikėtina, kad paklausę senelių apie šį pyragą, sulauktumėte ne tik recepto, bet ir naudingų patarimų bei kulinarinių paslapčių. Siūlome išsikepti šią tradicinę Velykų bobą, kuri ne tik papuoš stalą, bet ir pamalonins gomurį!

Tradicinės Velykų bobos receptas

Ingredientai: 150 g sviesto, 230 ml šilto pieno, 3 kambario temperatūros kiaušinių, 540 g miltų, 90 g cukraus, žiupsnelio druskos, 20 g sausų mielių, 40 g razinų, sezamų sėklų.

Gaminimo eiga: į dubenį dėkite sviestą, cukrų, žiupsnelį druskos ir viską gerai išplakite. Tada įpilkite šilto pieno ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Kai nuo karšto pieno sviestas ištirps ir susidarys vientisa masė, įmuškite kiaušinius. Mediniu šaukštu maišykite masę ir po truputį berkite miltus bei sausas mieles. Jei norite dar skanesnio pyrago ir mėgstate razinas, įmaišykite jų į tešlą. Kekso kepimo formą ištepkite sviestu, pabarstykite sezamų sėklomis ir supilkite tešlą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir kepkite pyragą 40 minučių. Ar pyragas jau iškepęs, sužinosite įbedę medinį pagaliuką – jei pagaliukas sausas, pyragas jau tikrai iškepęs. Skanaus!

Velykų boba
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją