„Net ir laikantis sveikos gyvensenos principų saldumynų iš savo raciono išbraukti nebūtina. Šiuo metu yra galybė alternatyvų, kurios konditerijos gaminius paverčia sveikesniais, todėl jais mėgautis galima be didelės sąžinės graužaties. Vasarą norisi gaivių skonių ir vaisius ir uogas įtraukti į desertų sudėtį. Taip pat dėmesį reikėtų atkreipti į natūralius produktus, tokius kaip tikras šokoladas, natūrali varškė ir jogurtas“, – sako „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray.

Saldinti galima vaisiais ir uogomis

Pasak T. Lauvray, jeigu siekiate sveikiau maitintis, desertus saldinti galima natūraliu, šviežiu medumi. Cukrų taip pat pakeisti galima ir agavų sirupu – jis suteikia saldumo ir turi pakankamai neutralų skonį. Dar vienas mėgstamas ingredientas yra klevų sirupas, kuris gaminiams taip pat suteikia švelnaus, bet kartu ir intensyvaus skonio.

Jeigu norima visiškai atsisakyti saldiklių, desertus galima saldinti saldžiomis šviežiomis uogomis ir vaisius. Vasara yra itin palanki į desertų sudėtį įtraukti šviežio derliaus trešnes, braškes, persikus, abrikosus, nektarinus. Taip pat desertus galima saldinti ir bananais. Vaisiai ne tik suteiks saldumo, šviežumo jausmo, bet ir gražiai atrodys. O estetiškas pateikimas yra ne mažiau svarbus nei skonis.

Desertai

Pavyzdžiui, braškės arba avietės puikiai tiks prie įvairiausių šokoladinių putėsių – šios uogos šokoladui suteiks gaivumo, rūgštumo ir šviežumo jausmo. Įvairiausi kaulavaisiai: tokie kaip persikai, nektarinai ar abrikosai ypatingai tinka netgi kepti ant grilio. Paskrudintus juos patiekti galima su mėgstamais ledais, plakta grietinėle arba maskarponės kremu.

Sezoninius vaisius bei uogas, pasak eksperto, galime įtraukti ir ypatingai gaivinančių, šaldytų desertų sudėtį: tai galėtų būti įvairiausio skonio naminiai ledai, vaisiniai sorbetai arba šerbetai. Tam puikiai tinka ne tik šilauogės, mėlynės, braškės ar avietės, bet ir vasarą lietuvių itin mėgstami arbūzai.

Svarbiausia – skonių balansas

T. Lauvray pabrėžia, kad gaminant vasariškus desertus svarbiausia yra skonių balansas – jie turėtų būti lengvi, ne per saldūs, ne per riebūs ir ne per sotūs. Tačiau norint, kad namuose pasigamintas desertas taptų tikra stalo pažiba, svarbiausia, anot konditerijos eksperto, natūralūs ir kokybiški produktai.

„Turbūt nieko nenustebinsiu pasakydamas, kad ruošiant desertus svarbiausia yra ne tik subalansuoti skonių deriniai, bet ir aukščiausios kokybės ingredientai. Gamindami desertus vietoj grietinėlės ar sviesto niekuomet nenaudokite riebalų mišinių ar kitų pakaitalų. Saldumynams gaminti rinkitės tik natūralius produktus“, – sako konditerijos ekspertas ir pabrėžia, kad kokybiškų ingredientų pasirinkimas turi labai didžiulę įtaką desertų skoniui.

T. Lauvray siūlo ir kelis receptus, kurie puikiai pabrėš sezoninių gėrybių skonį ir taps puikiu vakarienės ar pietų akcentu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)