Vegetariška mityba pakeitė savijautą ir atvėrė naujus skonius

Vegetariškos mitybos I. Zasimauskaitė laikosi jau ne vienerius metus. Nesiliaujanti džiaugtis šiuo sprendimu, dainininkė prisimena iššūkių pažėrusią pradžią.

„Sunkiausia buvo tai, kad nemokėjau gaminti vegetariškų patiekalų, o ir aplinkui nebuvo daug vegetarų, su kuriais galėčiau diskutuoti apie pilnavertės mitybos siekį. Todėl vos tapusi vegetare kurį laiką valgiau vien makaronus su sūriu. O kai galiausiai atsibodo, pradėjau ieškoti receptų“, – pranešime prisimena dainininkė.
Ieva Zasimauskaitė tapo lininių drabužių modeliu

I. Zasimauskaitė pasakoja vegetariškų receptų ieškojusi ir internete, ir belankydama tokius patiekalus gaminančias kavines bei restoranus.

„Pamažu ir pati pradėjau gaminti vis daugiau ir įvairesnių patiekalų – supratau, kokia spalvota ir įvairi yra ši mityba. Tapusi vegetare, nustojau sirgti, dingo mane ilgai kamuodavusi angina, jaučiausi visomis prasmėmis lengvesnė. O paskui jau sekė ir etiniai tikslai – mintys apie gyvūnų gerovę, klimato kaitą“, – teigia dainininkė.

Vegetariškų produktų pasirinkimas dabar ir tuomet, kai atsisakė mėsos, skiriasi kaip diena ir naktis, patvirtina I. Zasimauskaitė: „Prisimenu, berods buvo veganiško pieno, tačiau jis manęs nedomino. Man norėjosi būtent mėsos pakaitalų, nes mėsą labai mėgau ir atsisakiau jos juk ne dėl skonio, o vardan savo geresnės savijautos. Dabar labai džiaugiuosi, kad alternatyvų įprastiems produktams yra daug – užsimanęs gali kad ir internetu nusipirkti ir vegetariškų dešrelių, ir žuvies alternatyvų.“

Paklausta, kokiu patarimu pasidalintų su tais, kurie dar tik svarsto apie vegetarišką ar veganišką mitybą, I. Zasimauskaitė teigia, kad kone svarbiausia – rūpintis, kad mityba suteiktų būtinų medžiagų.

„Svarbu sekti baltymų, geležies ir kitų mikroelementų kiekį maiste, ir valgyti kuo įvairesnius produktus – grūdus, tofu, soją, daržoves. Tikrai nereikia įsikibti ir valgyti kurio nors vieno produkto – vegetariška mityba gali būti labai įvairi. O taip pat labai naudinga pabendrauti su kitais vegetarais ar veganais – paklausyti patarimų apie skonius, idėjas, tokios mitybos privalumus“, – sako žinoma atlikėja.

Augalinių produktų poreikį liudija augantis asortimentas

Vegetarišką ar veganišką mitybą vargu ar bepavadinsi tik tendencija – regis, pasirinkimas įprastus maisto produktus pakeisti augalinės kilmės daliai žmonių tampa nebe laikinu bandymu, o neatsiejama gyvenimo dalimi. Tai pamažu lemia ir pokyčius, matomus parduotuvėse – jose atsiranda vis daugiau ir vis įvairesnių augalinio maisto pasirinkimų.

„Vegetariškų ir veganiškų produktų asortimentas apima ne tik augalinius mėsos, žuvies ar pieno produktų pakaitalus – šiuo metu galima rasti įvairių augalinių gėrimų, užkandžių, net saldumynų – veganiškų guminukų ar ledų. Išsiskiria ryškūs favoritai – daugiausia perkama humuso (tiek klasikinio, tiek pagardinto), tofu desertų, įvairių vaisių ar uogų skonių fermentuotų sojų produktų. Mėgstamos ir veganiškos dešrelės, gaminimui naudojami veganiški riebalai.

Tokie produktai augalinės mitybos šalininkams leidžia praplėsti jų meniu, o visavalgiams – paragauti naujų skonių ir galbūt praturtinti savo patiekalus dar nebandytais produktais“, – sako el. parduotuvės „Barbora“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė.

Ievos Zasimauskaitės vegetariškas dienos meniu

Niekuomet aklai nesekanti receptais ir visuomet juos papildanti savo idėjomis, I. Zasimauskaitė sako, kad jos mėgstamiausi vegetariški patiekalai – lazanija, balandėliai, įvairūs kotletukai iš lęšių, avinžirnių, vegetariška „žuvis“ – tofu su nori lapais. Žemiau – keletas receptų, kuriais dalijasi dainininkė.

Pusryčių kokteilis

Ingredientai:

200 ml augalinio pieno,
2 bananai,
mėgstamos šaldytos uogos,
1-2 šaukštas riešutų sviesto,
mėgstami proteinai (kanapių baltymai, chia sėklos)

Kaip gaminti:

Visus ingredientus suplakite kokteilių plaktuvu ir pagardinkite chia sėklomis.

Lazanija su sojos faršu, daržovėmis ir veganišku sūriu

Ingredientai:

Lazanijos lakštai,
1 pakuotė sojos faršo,
cukinija,
saldžioji raudonoji paprika,
2 skardinės smulkintų konservuotų pomidorų,
1-2 šaukštai pomidorų pastos,
veganiško sūrio pakuotė,
prieskoniai (pipirų mišinys, druska, pipirai, petražolės, kmynai, karis, garam masala, lauro lapai).

Kaip gaminti:

* Išvirkite sojų faršą kartu su lauro lapais ir pipirų mišiniu. Alyvuogių aliejuje pakepinkite mėgstamus prieskonius – karį, kalendrą, garam masala ar kitus. Sudėkite soją ir kepinkite, kol gražiai paruduos, įberkite druskos ir petražolių.

* Paruoškite daržoves – sutarkuokite cukiniją ir kubeliais supjaustykite papriką. Paruoškite padažą – sumaišykite smulkintus pomidorus, pomidorų pastą, 3-4 šaukštus virinto vandens. Viską sluoksniuokite kepimo formoje tokia eilės tvarka: lazanijos lakštai, soja, daržovės, padažas.

* Kepkite 190 laipsnių temperatūroje, uždengę lazaniją folija apie 40 minučių, tuomet atidenkite, užbarstykite sūrį ir dar kepkite apie 10 minučių, kol sūris paruduos.

Vegetariški „žuvies“ kepsneliai

Ingredientai:

200 gramų avinžirnių arba kitų naudojamų miltų,
mėgstami prieskoniai (karis, kalendra, ciberžolė, rūkyta paprika, asafetida, druska, pipirai),
nori lapai,
tofu.

Kaip gaminti:

* Į miltus berkite mėgstamų prieskonių ir gerai išmaišykite. Įpilkite vandens ir gautą tešlą maišykite plaktuvu ar šakute - konsistencija turi priminti liesą grietinę.

* Sukarpykite nori lapus – vieną lapą padalinkite į keturias dalis. Tofu supjaustykite riekelėmis. Į nori lapą vyniokite tofu riekelę, ją nardinkite į tešlą ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi.

* Kad nori lapas suminkštėtų, dar prieš vyniojant į jį tofu, vos vienai akimirkai įmerkite lapą į vandenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją