Barščiai su česnakinėmis bandelėmis

Ukrainietiškiems patiekalams dažnai naudojama daug ingredientų. Barščiai gali būti tiesioginis to įrodymas. Iš pradžių ši sriuba buvo verdama iš 30 ingredientų, bet, žinoma, laikui bėgant jų kiekis sumažėjo. Tačiau pati technika išliko nepakitusi. Mėsos sultinys šiai sriubai verdamas iš jautienos, kuri puode dedama į šaltą vandenį. Kai mėsa išverda, ji išgriebiama ir tuomet sudedami kiti ingredientai. Jie verdami uždengtame puode. Vietoje duonos prie šios sriubos patiekiamos česnakinės bandelės, kurias vietos gyventojai vadina pampuškomis. Tradicijos teigia, kad kiekviena ukrainiečių mergina dar iki vestuvių išmoksta virti barščius.

Barščiai su česnakinėmis bandelėmis

Kijevo kotletas

Kijevo kotletas iš vištienos yra tas patiekalas, kuris išgarsino Ukrainą. Paprastas vištienos filė derinys su gabalėliu sviesto yra gana išskirtinis patiekalas visame pasaulyje. Tačiau tam, kad kepant šiuos kotletus, iš jų vidaus neištekėtų sviestas, prireiks daug praktikos ir tikro profesionalumo. Šiandien Kijevo kotletai ruošiami net madinguose Londono ir Niujorko restoranuose. Tai pirmasis patiekalas, kurį visuomet užsisako į Ukrainos sostinę atvykę turistai.

Kijevo kotletas

Bulviniai blynai

Bulviniai blynai yra puikus patiekalas pusryčiams ar vakarienei. Paprastai jie valgomi ką tik iškepti keptuvėje ar orkaitėje. Jei norite išsikepti gerus bulvinius blynus, pirmiausia turite smulkiai sutarkuoti šviežias bulves. Tada, jei norite paįvairinti skonį, galite įdėti mėsos, smulkintų svogūnų, grybų, šviežių žolelių ar įvairių prieskonių. Arba galite viską daryti paprastai: tiesiog bulvės ir žiupsnelis druskos.

Bulviniai blynai

Lašiniai

Šis produktas jau yra tapęs humoro šaltiniu: ukrainiečiai labai mėgsta lašinius. Šis įsitvirtinęs svetingumo ir gerovės simbolis paprastai patiekiamas kaip užkandis, bet kartais virsta ir visaverčiu patiekalu. Teigiama, kad kiaulienos lašiniai turi daug vitaminų D ir A, kurie skatina smegenų veiklą, gerina virškinimą ir detoksikuoja organizmą. Skiltelę lašinių kartu su žalumynais užsidėkite ant riekelės ruginės duonos ir turėsite stebėtinai sveiką užkandį.

Lašiniai

Virtinukai

Virtinukai yra koldūnų rūšis. Jie gaminami iš tešlos, tačiau jų įdaras priklauso nuo virėjo ir svečių fantazijos bei skonio prioritetų. Virtinukų įdarams dažniausiai naudojami kopūstai, mėsa, grybai, varškė, vyšnios, serbentai arba bulvės. Virtinukai gali būti sūrūs ar saldūs, bet visuomet – sultingi. Ukrainiečiai kone visus patiekalus gardina grietine, ne išimtis ir virtinukai. Pradėkite pietus ar vakarienę nuo jų – nepasigailėsite.

Virtinukai

Balandėliai

Norint tinkamai paruošti tradicinius įdarytus kopūstų suktinukus – balandėlius, reikia daugelio valandų. Juos galima gaminti dviem būdais: kepti orkaitėje arba troškinti keptuvėje. Tam, kad į kopūsto lapą būtų įvyniota malta mėsa su ryžiais, reikia gerų kulinarinių įgūdžių ir aistros. Priešingu atveju nukentės balandėlių forma ir skonis. Balandėliai yra puikus pasirinkimas vakarienei, o jei ant viršaus dar užsikrėsite grietinės, patirsite dar didesnį valgymo malonumą.

Balandėliai

Šaltsriubė

Šaltsriubė yra gaivinanti sriuba, dažniausiai gaminama vasarą. Jos ingredientai gali būti labai įvairūs: ją galima ruošti iš giros ar kefyro – abu šie gėrimai turi rūgšties. Priedus – dešrą, agurkus, žalumynus, morkas ir ridikėlius – reikėtų supjaustyti gana stambiais gabaliukais, kad sriuba turėtų tekstūrą. Kai tik paragausite ukrainietiškos šaltsriubės, ji tikrai taps jūsų gelbėtoja nuo vasaros kaitros.

Šaltsriubė

Kukurūzų košė su spirgučiais

Vakarų Ukraina turi daug unikalių receptų, kurie nėra tokie paplitę centrinėje ar rytinėje šalies dalyje. Vienas iš jų – legendinis patiekalas banušas. Anksčiau banušas buvo siejamas su skurdu, tačiau dabar šis patiekalas siūlomas geriausiuose restoranuose visame Karpatų regione. Jis gaminamas iš kukurūzų kruopų, kiaulienos spirgučių bei sūrio ir tradiciškai ruošiamas virš ugnies, kad įgautų dūmų kvapą. Į šią košę taip pat dažnai dedama grybų, kad jos skonis būtų dar įvairesnis.

Kukurūzų košė su spirgučiais

Šaltiena

Šis keistas patiekalas dažnai šokiruoja turistus. Tačiau ukrainiečiai neįsivaizduoja švenčių stalo be šio patiekalo. Šaltiena gaminama iš mėsos sultinio, įgavusio drebučių pavidalą, su mėsos gabaliukais viduje. Viena iš pagrindinių šaltienos sudėtinių dalių yra kiaulės koja, tiksliau, apatinė jos dalis, kuri baigiasi kanopomis. Verdant šią dalį, kvapas pasklinda po visus namus. Tačiau rezultatas būna toks džiuginantis, jog galima ir pakentėti. kad verta pakentėti.

Šaltiena

Varškėčiai

Mėgstantys saldžius pusryčius turėtų įsimylėti varškėčius. Jie gaminami iš varškės, miltų, kiaušinių bei cukraus ir būna purūs bei sotūs. Keptuvėje iškepti varškėčiai valgomi su grietine ir uogiene. Jie tikrąja to žodžio prasme tirpsta burnoje ir greitai gali tapti jūsų mėgstamiausiu patiekalu. Nepaisant paprastų ingredientų, pagaminti varškėčius nėra taip paprasta. Svarbiausias dalykas, į kurį reikia atsižvelgti, yra proporcijos – todėl būkite tikri, kad nenuklystate nuo recepto.

Varškėčiai

Naminės dešrelės

Naminės dešrelės gaminamos iš mėsos, riebalų, prieskonių ir natūralaus apvalkalo. Savo sudėtimi ir kokybe šis patiekalas pranoksta bet kokias parduotuvėje pirktas dešreles. Dauguma ukrainiečių šeimininkių turi savų dešrelių gamybos paslapčių ir mano, kad jas paruošti nėra sunku. Sumalkite kiaulieną arba jautieną, pridėkite česnako, sukimškite į apvalkalą ir iškepkite. Dešreles galima užšaldyti ir pasikepti vėliau, skrudinti, kepti ant grotelių arba tiesiog išsivirti ir valgyti su kukurūzų koše ar virtiniais.

Naminės dešrelės

Įdaryti lietiniai

Tai dar vienas sotus patiekalas, kurį galima paruošti su įvairiausiais įdarais. Lietinius blynus galima įdaryti bet kuo, bet tradiciškai šiam patiekalui Ukrainoje naudojama varškė ir razinos. Tobulų įdarytų lietinių paslaptis – kepti juos lėtai ant silpnos ugnies. Šį patiekalą galima supainioti su eiliniais lietiniais blynais, tačiau skirtumas tas, kad ukrainietiški variantai yra plonesni, o tai reiškia, kad valgydami jausite ne blynų, o įdaro skonį. Smaližiai tokius blynus gali valgyti su uogiene ar apsibarstyti juos cukrumi.

Įdaryti lietiniai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)