Vis daugiau lietuvių atranda kefyro naudą

Analizuodama kefyro vartojimo įpročius, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad pernai jis pagal populiarumą tarp geriamų pieno produktų nusileido tik pasterizuotam pienui.

„Beveik kas ketvirta parduota geriamo pieno produkto pakuotė buvo kefyro. Jo pardavimai ypač išauga vasarą – tiek pernai, tiek šiemet matome jų didėjimą būtent prasidėjus alinantiems karščiams. Įdomu tai, kad lyginant pirmą šių metų pusmetį su tuo pačiu laikotarpiu pernai, net 59 proc. išaugo 2 proc. riebumo kefyro pardavimai. Tai veikiausiai susiję su tuo, kad tautiečiai kreipia vis didesnį dėmesį savo mitybai ir renkasi liesesnius produktus“, – teigia E. Dapkienė.

Su šia nuomone sutinka ir „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, anot kurios, viena liesesnio kefyro pardavimų didėjimo priežasčių – platus jo panaudojimas ir nauda sveikatai.

„Reguliarus šio fermentuoto pieno gėrimo, nesvarbu, liesesnio ar riebesnio, naudojimas dėl probiotikų gausumo padeda pagerinti žarnyno veiklą. Taip pat savo sudėtyje turi nemažai normaliai organizmo funkcijai užtikrinti reikalingų medžiagų – baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralų“, – kalba B. Baratinskaitė.

Platus panaudojimas

Kefyre gausu B1, B2, B5, B6, B12 ir C grupės vitaminų, darniai nervų veiklai reikalingo natrio, normalų kraujospūdį padedančio palaikyti kalio, kraujo krešėjimą užtikrinančio kalcio, šarmų rūgščių balansą palaikančio fosforo bei kitų įvairių mikroelementų. Kefyre apstu ir pieno baltymų skilimo produktų peptidų, kurie mažina kraujyje esantį bendrąjį ar blogąjį cholesterolį, lemiantį Lietuvoje vienomis dažniausių mirties priežasčių tampančias širdies ir kraujagyslių ligas. Kefyras naudingas ir vaikams, mat stiprina imuninę sistemą.

„Kefyrą galima naudoti šaltų sriubų, blynelių, apkepų ir net desertų gamyboje, todėl jį lengva pritaikyti kiekvieno skoniui. Pavyzdžiui, vasarą šį gėrimą galima panaudoti ne tik gaminant šaltibarščius, bet ir įvairius kokteilius su Lietuvos daržuose ir soduose auginamais šviežiais vaisiais, uogomis ar daržovėmis. Užtenka į kokteilinę įmesti braškių, įpilti kefyro, įberti linų sėmenų ir spanguolių ar kitų mėgstamų vaisių pagal skonį, viską keletą minučių paplakti ir turite puikų bei gaivų vasarišką kokteilį“, – pataria B. Baratinskaitė.

Kad nustebintumėte namiškius ir išnaudotumėte dabar esančias gamtos gėrybes, išbandykite kelis paprastsu receptus.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)