aA
Kai paprastą pasaulyje nuo seno žinomą arbatos grybą visi pradėjo vadinti egzotiškai skambančiu pavadinimu – kombučia, staiga jis tapo labai madingas, pasakodama juokiasi natūralaus rauginimo šalininkė Ieva Šidlaitė ir parodo stiklainį su šio grybo gėrimu. Kai kuriems jį ragaujant pirmą kartą gali prireikti ir šiek tiek drąsos, mat gėrime plūduriuojantis grybas atrodo ne itin patraukliai.
Sparčiai populiarėjanti kombučia: vieniems – panacėja nuo įvairių ligų, kitiems – tiesiog skanus gėrimas
© DELFI / Modesta Meškė

Savo namuose I. Šidlaitė raugina pačius įvairiausius produktus – daržoves, pieno produktus, iš savo raugo kepa naminę duoną. Rauginti gėrimai – atskira tema. Pavyzdžiui, žiemą itin skanu gerti natūraliai raugintą imbierinę girą, kuriai gaminti naudojami karštam vynui skirti prieskoniai.

I. Šidlaitės namiškiai itin pamėgę jos ruošiamą natūraliai raugintą girą su duonos raugu. Moteris paaiškina, kad duona suteikia tik skonio, prie rūgimo proceso neprisideda. Taip pat į girą dedama cukraus – jis reikalingas mielėms, o kuo ilgiau gėrimą laikysite, tuo mažiau cukraus jame liks. Beje, raugdama girą I. Šidlaitė mėgsta eksperimentuoti išgaudama vis naujų skonių, pavyzdžiui, šaltuoju metų laiku įdeda žieminių šakelių – aviečių, serbentų, sudžiūvusių jonažolių.

Namuose ji raugia net senovinį midų. „Midus yra seniausias rauginys pasaulyje. Kaip istorikė galiu drąsiai pasakyti, kad midus visada buvo ritualinis gėrimas, skirtas aukštesnei klasei, todėl, kad paties medaus daug nebūdavo. Dabar pasaulyje gaminti midų labai populiaru, tačiau rauginimo mėgėjai jo vengia, nes niekada negali būti užtikrintas, kokį rezultatą gausi. Be to, raugiant šį gėrimą labai lengva užkrėsti visas savo turimas taras“, – pasakoja rauginimo entuziastė.

Ieva Šidlaitė
Ieva Šidlaitė
© DELFI / Modesta Meškė

Midų ji taip pat gamina su įvairiomis žolelėmis, pavyzdžiui, labai tinka šalavijai. Anot I. Šidlaitės, midų galima daryti dviem būdais: pirmuoju paruošiamas stiprus nuoviras, jis atvėsinamas, sudedamas medus ir tuomet rauginamas. Kitas būdas – raugiamas vanduo su medumi, dedama žolių. Gaminant šiuo būdu procesą reikia prižiūrėti itin atsargiai – kad neužsiveistų pelėsis.

Anot I. Šidlaitės, rūgimas labai neprognozuojamas. Kartais gėrimą galima ragauti ir po 3–4 savaičių, kartais tokio laiko neužtenka. Galima midų gerti ir tik išrūgusį, tuomet gėrimas primins sidrą, turės daugiau „burbuliukų“.

Iš kasdien vartojamų raugintų gėrimų – jau minėta egzotiškai skambanti kombučia. Kaip sako I. Šidlaitė, arbatos grybas pats nereikliausias. Su juo moteris raugia ir paprastą juodąją, ir žolelių arbatas, netgi kavą.

Jei kilo klausimas, o iš kurgi gauti tą mistiškąjį arbatos grybą – tai paprasta. I. Šidlaitė išduoda, kad pati jį įsigijo per skelbimą – pastaruoju metu jų gausiai pardavinėjama tiek skelbimų portaluose, tiek socialiniuose tinkluose. „Pačiam pasigaminti grybą labai sunku, geriau pirmiausia jį iš kur nors gauti. Tiesa, vieni sako, kad jų grybai neprisitaiko kitose terpėse, tačiau maniškis gajus“, – kalba ji.

Sparčiai populiarėjanti kombučia: vieniems – panacėja nuo įvairių ligų, kitiems – tiesiog skanus gėrimas
© DELFI / Modesta Meškė

Arbatos grybas – kaip ir pieno grybas, yra mielių ir bakterijų sankaupa, pasaulyje auginama nuo seno. Kaip ir visi geri dalykai, manoma, kad jis atkeliavo iš Tibeto, nors niekas tikrosios tiesos iš tiesų ir nežino, pasakodama šypsosi I. Šidlaitė.

„Vieni jį laiko panacėja nuo įvairiausių ligų, net vėžio, kiti mano, kad tai tiesiog skanus gėrimas, o aš sakau, kad jame yra daug rūšių mikrofloros ir vien dėl to verta jį gerti“, – tikina ji.

I. Šidlaitė dalijasi kombučios receptu, kurį kartu su kitų rauginių receptais rasite jos knygoje „Natūralus rauginimas“.

Reikės:

  • 3 l stiklainio
  • 2–3 pakelių arba arbatinio šaukštelio birios arbatos
  • 200 g cukraus
  • 1 stiklinės šviežios kombučios
  • paties grybo (jei turite šviežios, nekaitintos ir „gyvos“ kombučios, grybo gali ir nebūti)

Gaminimas:

Užplikykite arbatą ir palikite atvėsti, tada nukoškite į stiklainį ir išmaišykite cukrų. Arbata turi būti kambario temperatūros. Į ją supilkite šviežią kombučią arba atsargiai įleiskite grybą. Stiklainį apriškite audinio atraiža ir padėkite šiltoje vietoje. Po savaitės paragaukite – jei užtenka rūgštumo, kombučią išpilstykite į sandarius butelius, atvėsinkite ir gerkite. Arba palikite antrinei fermentacijai, tada turėsite gazuotą gėrimą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(7 žmonės įvertino)
5.0000

Desertų fiestai – 9 receptai: kuriuos pagaminsite greitai, o malunumas pranoks visus lūkesčius

Kaip gera paskelbti desertų dieną ir nors kartą kiek širdis geidžia ragauti įvairiausius...

10 receptų ieškantiems sveikesnio ir vitaminais gausesnio maisto

Pavasarį, kai organizmas jau būna išeikvojęs sukauptus rezervus, ne viskam jėgų užtenka. O...

Tokio gardaus varškės pyrago dar neragavote: vienas ingredientas suteiks ypatingo skonio

Internete „Maisto mėgėja“ pasivadinusią Kristiną Naturjevienę seka daugiau nei 80 tūkst....

Delfi PliusRusnė Valatkaitė

Stebuklingas maistas, kuriame baltymų daugiau nei mėsoje: pats laikas išbandyti šį produktą (2)

Ar jums taip pat šiurpsta oda, kai keliautojai savo laidose arba aktoriai filmuose valgo įvairius...

Naujiena Marijampolėje: jau galite paragauti pirmųjų svirplių skonio ledų

Juodos duonos trupinių, našlaičių žiedlapių, sūdytų saulėgrąžų, agurkų ir mėtų, su...

Top naujienos

Į Seimą grįžta smarkiai pasikeitusi partnerystė: registruotų pas notarą, nelieka galimybės rinktis bendrą pavardę

Nepavykus pirmajam bandymui į Seimą po pertraukos sugrįžta siūlymai dėl partnerių santykių...

Pamatęs trešnių kilogramą po 35 eurus analitikas atliko kainų palyginimą ir konstatavo: lietuviškų verslininkų stebuklas (1)

Lietuvoje pirmųjų trešnių kilogramas, kai jos buvo gabenamos iš Peru, kainavo 40 eurų, dabar,...

Ukrainietis sunkiai tramdo ašaras: Lietuvoje užtaikęs ant nesąžiningo pardavėjo, nežino, kaip reikės grįžti namo

Ukrainiečiai – lengvas grobis nesąžiningiems pardavėjams. LNK Žinios pasakojo nukentėjusio...

Karo ekspertai: Rusijos armijos atakos rodo – artėja didelis mūšis

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigia, kad rusai...

EK padvigubino kainų augimo prognozę Lietuvai, o ekonomikos augimas bus lėtesnis pildoma

Europos Komisija prastina prognozes Lietuvai: kainos augs sparčiau, o ekonomika bus lėtesnė....

Karas Ukrainoje. Ukrainos kariai prasibrovė iki pasienio su Rusija: pone prezidente, mes čia! perspėjama, kad rusai rengia specialią operaciją „Azovstal“

Ukraina pirmadienį rengiasi naujam Rusijos puolimui rytiniame Donbaso regione, Kyjivui pareiškus,...

Suomijos prezidentas po pokalbio su Putinu: esu nustebęs (6)

Plataus masto Rusijos įsiveržimas į Ukrainą yra įrodymas, kad Kremlius gali užpulti...

Gyventojų pajamos augo, tačiau viską suvalgė infliacija: sausis buvo lūžio taškas

Pirmąjį šių metų ketvirtį gyventojų darbo pajamos augo sparčiau nei prieš metus ir didėjo...

Delfi PliusVlada Dapkos

„Eurovizijos“ apžvalga: kaip švedai matė Moniką Liu ir kodėl stebint kai kuriuos pasirodymus reikėjo gaivintis

Slava Ukraini, heroiam slava . Kitaip ir negalėjo būti. Susivienijusi Europa laimėtojais šių...

Tiesioginė transliacija / Piniginiai reikalai. Ar pažadai verslui dėl Taivano išsipildys?

Prekyba tarp Taivano ir Lietuvos auga, tačiau pasigirdo ir žinių, kad Taivanas nepriėmė...