aA
Slyvos paprastai nesulaukia tiek dėmesio ir šlovės kaip braškės, mėlynės, šilauogės ar avietės. Tačiau, pasak turgaus prekeivių, slyvas lietuviai labai mėgsta ir populiarumu joms nenusileidžia. Juolab, kad ir slyvų panaudojimo būdų tikrai daug.
Slyvos žiemai
Slyvos žiemai
© Shutterstock

Vėlyvųjų lietuviškų slyvų vis dar gausu ant turgaus prekystalių, o žmonės jas šiuo metu itin gausiai perka, rašoma pranešime spaudai.

„Nors dabar slyvų gali nusipirkti vos ne ištisus metus, žmonės įpratę nuo seno rudenį įsigyti didesnius kiekius. Kas tiesiog valgo, kas džiovina, kas kompotus ir uogienes verda“, – pasakojo prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje prekiaujanti Vitalija.

Slyvas, kitaip nei daugelį kitų vasaros ir rudens gėrybių, labai paranku džiovinti. Džiovintos slyvos išlieka maistingos, turi gerą skonį ir taip jas labai patogu išlaikyti visą žiemą. Slyvos dėl savo skonio ir savybių išlaikyti formą labai tinka virti kompotams.

Slyvos
Slyvos
© Shutterstock

Dar vienas, galbūt šiek tiek mažiau žinomas būdas paruošti slyvas žiemai yra jų marinavimas. Ir be reikalo jis primirštas, nes rezultatas – labai gardus. Slyvos marinuojamos su actu ir įvairiais prieskoniais. Dažniausiai su gvazdikėliais, cinamonu, lauro lapais, kvapiaisiais pipirais. Taip paruoštos slyvos labai tinka su kepta mėsa – ypač su vištiena, antiena.

Na ir, žinoma, uogienės. Jų variantų yra įvairių – ir vien slyvos, ir su kitais vaisiais ar uogomis. Klasika galima laikyti tarpusavyje ypač derantį slyvų ir šokolado receptą, populiaru virti slyvas su obuoliais ar kriaušėmis.

Yra ir įdomesnių variantų, pavyzdžiui, slyvos su bruknėmis. Apie šį derinį papasakojo jau minėta Vitalija, turguje prekiaujanti vaisiais ir daržovėmis.

„Įsikalbėjome kartą su pirkėja ir papasakojo, kad jai patiko slyvos su bruknėmis. Aš nusistebėjau, ar skanus čia toks derinys. Bet kai pabandžiau, galiu pasakyti, kad tikrai įdomus ir geras. Gaunasi tokia šiek tiek saldžiarūgštė, gaivi uogienė su įdomiu prieskoniu, kurį duoda bruknės“, – pasakojo pašnekovė.

Slyvos, beje, vertinamos ne tik dėl gero skonio. Jos – ypač maistingos, turi daug ląstelienos, išsiskiria mineralų ir antioksidantų gausa., taip pat ląstelienos ir antioksidantų. Laikoma, kad slyvose esantys elementai gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų tikimybę ir pagerinti širdies veiklą.

Slyvų ir bruknių uogienė


Ruošiant šią uogienę 1 kg bruknių, reikės 0,5 kg slyvų ir 1 stiklinės cukraus. Bruknes reikia išvirti atskirai su puse stiklinės cukraus. Nuluptas, be kauliukų ir perpus perpjautas slyvas taip pat reikia apvirti atskirai su likusiu cukrumi.

Į stiklainius bruknes ir slyvas reikia dėti sluoksniais, bet apatinis ir viršutinis sluoksniai turi būti bruknių. Stiklainius uždaryti prieš tai juos pakaitinus apie 10 min 80 laipsnių temperatūroje.

Slyvos žiemai
Slyvos žiemai
© Shutterstock
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
4.5000

Kai norisi riebiau: šalto rūkymo skumbrės tartaras pagal Agnę Grigaliūnienę (26)

Net ir stengiantis maitintis sveikatai palankiais patiekalais, būna dienų, kai norisi nusižengti...

Maisto mylėtoja Asta: svajoju apie savo pusryčių restoranėlį pasidalijo 5 skaniausių patiekalų receptais! (38)

Dauguma lietuvių mėgsta gaminti maistą namuose. Sveikas, šiltas ir naminis maistas suteikia...

Netoleruojate gliuteno ir pieno produktų? Štai jums 3 alternatyvūs receptai (3)

Gliuteno ir pieno produktų netoleravimas dažnam žmogui gali tapti priežastimi, nulėmusia prastą...

Be mišrainės neįsivaizduojamas šventinis stalas – štai jums trys baltos mišrainės konkurentės TOP 3 receptai! (14)

Vis sukate galvą, kokias mišraines reikėtų paruošti šiais metais? Jeigu tradicinė balta...

Ką kepsime šias Velykas? Išbandykite 3 madingiausius šio pavasario kepinius (3)

Velykos – jau visai ant nosies, o kartu su jomis ir amžinas klausimas – ką gardaus išsikepti...

Top naujienos

Nausėda: tai, kas daroma blogai, išeina už Dulkio kompetencijos ribų (3)

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį kritikavo Vyriausybės komunikaciją. Šalies vadovas...

Perspėja visus, geriančius aspiriną po COVID-19 vakcinos: tie žmonės rizikuoja savo gyvybe (72)

Viešojoje erdvėje kone kasdien galima rasti komentarų ir patarimų dėl aspirino vartojimo po...

Vyriausybė pritarė verslo atlaisvinimui: kitą savaitę su ribojimais duris atveria prekybos centrai, kino teatrai, lauko kavinės (189)

Vyriausybė ketvirtadienį patvirtino naujus atlaisvinimus verslui: jau nuo pirmadienio galės...

Šimonytė susikirto su turgaviečių atstovu: išgirdo klausimą, kodėl „Maxima“ dirbti gali, o „Gariūnai“ ne (96)

Vyriausybei svarstant dėl verslo atlaisvinimo, nepasitenkinimą išsakė Lietuvos prekyviečių ir...

Vyriausybė pratęsė karantiną ir patvirtino laisvinimo planą (33)

Vyriausybė ketvirtadienį pritarė karantino pratęsimui iki gegužės pabaigos ir jo režimo...

Oficialu: verslas galės pretenduoti į naują paramą, kurios dydis sieks nuo 500 eurų iki 350 tūkst. eurų (37)

Vyriausybė ketvirtadienį patvirtino 120 mln. eurų paramą labiausiai nukentėjusiajam verslui –...

55+ vilniečių dėmesiui – Vilnius kviečia registruotis vakcinacijai (57)

Vilniaus miesto savivaldybė , siekdama kaip įmanoma efektyviau panaudoti vakcinos nuo COVID-19...

JAV įveda naujas sankcijas Rusijai, išsiunčia 10 rusų diplomatų Maskva: atsakas neišvengiamas (322)

Reaguodama į Maskvai priskiriamą kibernetinę ataką, JAV vyriausybė įveda Rusijai naujas...

Populiariausi mitai apie išmaniuosius namus: žmonės vis dar mano, jog tai brangu ir sudėtinga

Jei kalbai pakrypus apie išmaniuosius namus pirmiausia pagalvojate apie prabangą, kurioje skendi...

Landsbergis: Rusija turi atitraukti karius nuo Ukrainos sienos (323)

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Rusija turi atitraukti...