Stebino kitų žmonių įpročiai

Maisto tinklaraštį Karina sukūrė maždaug prieš 6 metus, o jo atsiradimo istorija – gana netipinė. „Būdama parduotuvėje ar darbe stebėdavausi, kaip žmonės pietums perka gaminius, kuriuos taip paprasta pasigaminti namuose – tarkime, kotletus, salotas. O čia tuomet dar būsimas vyras vis pagirdavo, kad galiu pagaminti maistą kone iš nieko. Taip ir nutariau į socialinius tinklus įkelti vieną kitą receptą – maniau, o gal kažkam pagelbės maitintis ir sveikiau, ir taupiau“, – atsimena pašnekovė, pagarbą naminiam maistui neabejotinai perėmusi iš mamos ir močiutės – namuose visada buvo šviežių ir gardžių patiekalų.

O pačia tikrąja tinklaraščio „Paprasta gaminti. Karina“ pradžia moteris laiko karantino metą, kai augindama vaiką norėjo dar kažkokios veiklos. Karina iš pradžių net neplanavo rinkti gerbėjų – tiesiog norėjo parodyti, kad nemažai patiekalų galima pasigaminti namuose ir labai greitai. Sumanymas, pasirodo, atsirado laiku ir vietoje – sekėjų skaičius ėmė sparčiai augti ir šiandien jų jau beveik 34 tūkstančiai.

Tinklaraščio pavadinimas atspindi moters tikslą, kurį nori perduoti ir kitiems – kad namuose išties yra paprasta gaminti, kad tam nereikia skirti ypatingai daug laiko ir tai nėra sunku – tikrai nebūtina prie puodų praleisti valandų valandas.

Gaminimas = meditacija

Paklausta, kiek laiko per dieną praleidžia virtuvėje gamindama, Karina pasakoja: „Būna, kad per valandą dvi paruošiu keturis patiekalus – pietums, vakarienei, pusryčiams. Būna, kad kai ko pagaminu dviem dienoms ir kitą dieną virtuvėje būnu trumpiau.“

Labiausiai Karinai patinka gaminti kepinius, saldumynus – antai labai mėgsta kepti tortus, tačiau ne juos valgyti. „Mane žavi pati kūryba. Labai mėgstu įmerkti rankas į tešlą – man čia yra visiška meditacija,“ – sako.

Gimus vaikams Karina stengiasi gaminti vieną ir tą patį patiekalą visiems. „Leidžiame sau įvairų maistą valgyti, nesvetimos ir nedidelės nuodėmės, kaip miltiniai patiekalai, tačiau visada galvoju, ko ir kiek per dieną suvalgėme – kad būtų balansas, kad patiekalai būtų maistingi, kad juose būtų daržovių, kad būtų skanu ir vaikams, ir suaugusiems,“ – moteriai tai puikiai sekasi suderinti.

Tiesa, Karinos vyras labai mėgsta mėsos patiekalus, tad norėdama jį pradžiuginti moteris paruošia kotletų, karką ar jautienos troškinį. Mėsos patiekalai itin patinka ir poros dukrai. Vis tik jie namuose gaminami ne kasdien – kelis kartus per savaitę.

O yra patiekalų, kuriuos namuose gamina tik Karinos vyras – jam taip pat patinka sukinėtis virtuvėje. Tarkime, cepelinai, kugelis ar adžika, kuria apdalinama visa giminė, – išskirtinai vyro rankų darbas.

Ką šiandien gaminti pietums

Tinklaraščio gerbėjai labiausiai laukia Karinos greitų pietų idėjų, paprastų receptų. „Juk daugeliui kasdien kyla klausimas: ką šiandien gaminti pietums. Taigi, paprasti kepsneliai, makaronų patiekalai, daržovių salotos visada sulaukia susidomėjimo,“ – gebėjimu pagaminti greitai ir skaniai moteris dalijasi ir su savo gerbėjais.

Taip pat sekėjai laukia Karinos greitai pagaminamų saldumynų receptų. „Pirmo karantino metu sukūriau penkių ingredientų tortą, kurį pagaminti trunka vos 10 minučių. Tai buvo visiškas topas – jį gamino ir Lietuvoje, ir užsienyje. Svarbiausia, kad saldumynus ėmė gaminti net tie žmonės, kurie iki tol šito vengdavo“, – šypsosi tinklaraštininkė.

Jos sekėjams labai patiko ir kokosinių saldainių receptas, kuriam tereikia vos 3 ingredientų, galima nedėti cukraus, o paruošiama labai paprastai: „Mano gerbėjams patinka viskas, kas greita, kas nereikalauja daug pastangų ir yra skanu.“

4 receptai

Karina dalijasi keliais didelio populiarumo sulaukusiais receptais: torto, kurio skoniui abejingų niekada nebūna; spurgų, kurios pavyks visiems; kokosinių batonėlių be cukraus ir gardžiųjų grietinėčių.

Kosminis tortas – vos per 10 minučių

Reikės:

• 350 g sausainių (gaidelis ir pan)
• 160 g sviesto
• 220 g karamelės
• 2 šaukštai sezamo sėklų
• 1 stiklinė sūdytų žemės riešutų
• 500 g maskarponės sūrio
• 150 g juodo šokolado
• didelė sauja šaltyje džiovintų uogų

Gaminame:

* Sausainius sumalame. Sviestą tirpiname. Viską išmaišome, formuojame torto pagrindą su iškilusiais kraštais. Forma 25cm

* Pakepame 7 min 180 laipsnių orkaitėje.

* Keptuvėje skrudiname smulkintus riešutus, sėklas, dedame karamele ir maišome kol ištirps ir gerai susimaišys su riešutais. Pilame masę ant torto pagrindo.

* Šokoladą ir maskarpone dedame į storadugnį puodą ir maišome ant silpnos ugnies kol taps vientisa masė. Užvirinti nereikia. Gali likti kambario temperatūros. Užpilame ant torto. Trupiname daug džiovintų uogų, kad viršus būtų rūgštus.

* Dedame į šaldytuvą nakčiai poilsiauti.

Spurgos, kurios pavyks visiems

Reikės:

• 500 g varškės
• 3 kiaušiniai
• 8 šaukštai miltų
• 1 šaukštelis kepimo miltelių
• 3-4 šaukštai cukraus
• Aliejus kepimui
• Cukraus pudros pabarstymui

Gaminame:

* Varškę, cukrų ir kiaušinius sutriname iki vientisos masės. Sijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Išmaišome. Tešla bus sunkiai maišoma.

* Įkaitiname aliejų. Nekaitinkite labai stipriai. Tokiu atveju spurgos paviršius degs, o vidus nespės iškepti. Drėgnomis rankomis imame po nedidelį kiekį tešlos ir formuojame rutuliukus. Siunčiame spurgytes į aliejų. Nepamirštam, kad spurgos kepdamos smarkiai padidės. Kepame kol gražiai apskrus.
Becukriai batonėliai

Reikės:

5 šaukštai kokoso miltų
1 sauja graikinių riešutų (Sauja tai viena ranka imu į delną kiek telpa )
1 sauja sūdytų žemės riešutų
1 sauja razinų
1 sauja kanapių sėklų
1 sauja saulėgrąžų
2 saujos džiovintų spanguolių
1 šaukštas datulių sirupo(tinka ir klevų)
300 g riešutų sviesto
1 sauja sezamo sėklų
3 šaukštai kokosų pieno
100 g juodo šokolado ir apie 50ml grietinėlės arba kokosų pieno

Gaminame:

* Kuo smulkiau smulkiname riešutus ir saulėgrąžas. Sausoje keptuvėje skrudiname ant mažos ugnies saulėgrąžas, riešutus ir sezamus.

* Į dubenį pilame kokoso miltus, kepintą masę, smulkintas razinas, smulkintas spanguoles, kanapių sėklas.

* Garų vonelejė pašildome riešutų sviestą. Pilame riešutų sviestą, kokoso pieną ir datulių sirupą.
Viską išmaišome ir paskirstome ant plėvele iškloto indo. Šiek tiek paspaudžiame.

* Supilame į indą grietinėlę ar kokoso pieną ir dedame laužytą šokoladą. Ant silpnos ugnies maišome kol gausim vientisą masę. Pilame ant viršaus ir siunčiame į šaldytuvą keletai valandų arba per naktį.

Grietinėčiai

Tešlai reikės:

280 g miltų
100 g kambario temperatūros sviesto
1 kiaušinis
Žiupsnelis druskos
50 g cukraus pudros
1/2 a. š. šaukštelio sodos

Įdarui:

200 g varškės
3 v. šaukštai cukraus
1 kiaušinio trynys
1 v. šaukštas su kaupu grietinės
2 v. šaukštai miltų
1 kiaušinio baltymas patepimui

Gaminame:

* Sviestą, cukraus pudrą, druską, kiaušinį išplakame su mikseriu. Beriame miltus, maišytus su soda arba kepimo milteliais, ir paplakame, kol masė bus sausa. Gauname tokius tešlos gumuliukus.

* Suberiame masę ant stalo ir minkome tol, kol gausime vientisą tešlos burbulą. Dedame į indą, uždengiame ir siunčiame į šaldytuvą, kol padarysime įdarą.

* Varškę, kiaušinio trynį, cukrų, grietinę ir miltus maišome iki vientisos masės.

* Tešlą kočiojame maždaug 0,5cm storio. Išspaudžiame norimo dydžio apskritimus. Aš dariau gan didelius. Dedame įdaro ir lenkiame pusiau. Prispaudžiame grietiniečius pirštais arba šakute.

* Dėliojame ant popieriumi išklotos formos ir tepame kiaušinio baltymo plakiniu. Kepame 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių. Barstome cukraus pudra ir skanaujam!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją