Patarimais ir receptais dalijasi maisto tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė.

Didžiausias visų grybautojų džiaugsmas – baravykai. Iš vaikystės pamenu, kad Dzūkijoje šviežių baravykų mažai kas ir valgė, vos tik rasdavo, tai tik džiovindavo ir marinuodavo, kad tik Kūčioms ir Kalėdoms būtų ką ant stalo padėti. Jau vėliau, kai grybus pradėjo masiškai komerciniais tikslais supirkinėti, tai dauguma dzūkų surinktų baravykų iškeliaudavo svetur, o ant vietinių stalų mažai jų ir belikdavo. O viena skaniausių dzūkiškų sriubų verdama būtent su šviežiais baravykais arba jiems giminingais grybais – tai dzūkiška grybienė su perlinėmis kruopomis.

Dzūkiška grybienė su perlinėmis kruopomis

Dauguma lietuvių net nepagalvoja, kad baravykus galima valgyti net žalius, visiškai termiškai neapdorotus. Italijoje labai populiarus baravykų karpačas, kuriam grybus reikia plonai supjaustyti, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, apibarstyti maltais pipirais, druska ir čiobreliais bei palikti valandėlei, kad pasimarinuotų.

Baravykų karpačas

Pabandykite virtus žirnius, kuriuos visi taip mėgstame krimsti prie alaus, paskaninti ne spirgučių, o keptų baravykų padažu. Riebalų bus mažiau, o skonio daugiau.

Spirgai su baravykų padažu

Jei šaldytuvas jau pilnas šaldytų baravykų, o džiovintų grybų nebeturite kur dėti, patariu pasiruošti aromatingos baravykų druskos. Džiovintus baravykus paprasčiausiai smulkiai sutrinkite kartu su druska, maltais pipirais ir čiobreliais. Tokia grybų skonio druska – tikras išsigelbėjimas, kai greitai ir lengvai, vienu rankos mostu, patiekalui norėsite suteikti grybų skonį. Ją galėsite berti ir į ruošiamus kotletus, ir į padažą ar kepamą omletą.

Baravykų druska

Jei baravykus visi pažįstame, tai štai skėtinių žvynabudžių kiek prisibijome. Tai vieni didžiausių grybų, valgoma tik jų kepurėlė, kuri panaši į išskleistą skėtį, o tuščiaviduris kotelis maistui nenaudojamas. Nuo grybo kepurėlės, patrynus rankomis, lengvai nusiima žvyneliai. Keptų žvynabūdžių skonis panašus į vištieną ar net į keptus mėsos karbonadus.

Žvynabūdės

Dar vienas puikus grybas, kurį renkame ne visi, yra gudukas, dar kitaip vadinamas vokietuku arba kalpoku. Šis grybas kiek primena pievagrybį. Išvirę gudukai išlieka šviesūs, kieti ir visai negleivėti. Jų Dzūkijos miškuose galima prisigrybauti pilnus krepšius, nes kai jau dygsta, tai dygsta pulkais.

Gudukai

Gudukus skanu marinuoti arba iš jų ruošti neatsivalgomai gardžius grybų ikrus.

Patys paskutiniai rudeniniai grybai – tai žaliuokės. Šie vėlyvi grybai tradiciškai labiausiai „draugauja“ su kopūstais. Viena skaniausių kopūstienių yra verdama su žaliuokėmis, ją galima ruoši tiek su šviežiais, tiek ir su raugintais kopūstais.

Kopūstienė su žaliuokėmis

Kai jau nuo birželio pabaigos pradeda dygti voveraitės, tai dygsta iki pat rudens vidurio. Tai vieni skaniausių grybų! Pusryčiams su jomis galite išsikepti sočiausią omletą, o pietums išsivirti skaniausią dzūkišką voveraičių sriubą su kvietinėmis kruopomis. Voveraitėmis skanu gardinti ir moliūgų sriubą, tuo labiau, kad voveraičių ir moliūgų sezonai rudenį sutampa.

Jei esate itališkos virtuvės gerbėjas užkandžiams prie vyno pasiruoškite crostini su voveraitėmis arba išsikepkite picą su voveraitėmis. Voveraitės labai universalios ir tinka į daugumą patiekalų.

Omletas su voveraitėmis

Mano pastarųjų metų atradimas bolivinių balandų, voveraičių, baravykų ir špinatų derinys. Tobulo ir subalansuoto skonio receptas.

Grybai su bolivinėmis balandomis ir špinatais

Grybai su bolivinėmis balandomis ir špinatais

2 asmenims
20 min.

Reikės:

  • 2 stiklinių virtų bolivinių balandų
  • 0,5 l šviežių voveraičių
  • 2 šviežių baravykų
  • 1 ryšelio svogūnų laiškų
  • 50 g špinatų
  • 2 skiltelių česnako
  • kelių šakelių šviežių čiobrelių
  • lydyto sviesto kepti
  • jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas:

  1. Grybus perrinkite ir nuplaukite. Didesnius baravykus supjaustykite, o voveraites suplėšykite (jos plyšta kaip sūrio lazdelės).
  2. Keptuvėje su lydytu sviestu pakepinkite pjaustytus česnakus, suberkite grybus ir kepkite, kol jie išleis savo sultis.
  3. Grybus pasūdykite, apiberkite čiobreliais ir pipirais, troškinkite, kol grybų skystis beveik nugaruos.
  4. Tada į grybus suberkite iš anksto išvirtas bolivines balandas ir maišydami jas pašildykite.
  5. Špinatus nuplaukite ir nusausinkite. Suberkite špinatus į troškinį, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Valgykite iš karto.