Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad norint skaniai ir be rūpesčių pasigaminti troškinį, namuose užtenka turėti mėgstamos mėsos ir sezoninių daržovių.

A. Rasmussen teigimu, įvairūs mėsos troškiniai yra ne tik naudingi, bet ir sutaupo laiką renkantis, ką pagaminti vakarienei. Anot specialistės, troškinio gaminimas suteikią plačią erdvę improvizacijai ir prisiruošus jį gaminti, nereikia ilgai vaikštinėti po parduotuves ieškant specialių produktų ar prieskonių – užtenka to, kas yra šaldytuve.

Kiauliena yra mėgstamiausia lietuvių valgoma mėsa, nes suvartojamu kiekiu ji lenkia vištieną, jautieną ar kitos rūšies mėsą. Pastebime, kad mūsų prekybos tinklo pirkėjai itin vertina lietuvišką kiaulieną, tačiau vištienos ir jautienos gaminiai ją sparčiai vejasi. Rudenį ir žiemą pirkėjai dažniausiai renkasi riebesnę mėsą – šoninę, karką ar menkę, kurią galima lengvai iškepti orkaitėje, o šiltesniu metų laiku vyrauja didesnis liesos mėsos pasirinkimas“, – pasakoja A. Rasmussen ir pateikia kelis kiaulienos troškinių receptus.

Maisto ekspertė pataria atidžiai stebėti kiaulienos gaminimo procesą, nes žmonės dažnai gamindami ją perverda arba perkepa.

„Perkepti kiaulieną galima labai lengvai, priešingai nei vištieną, į kurią vos pasižiūrėjus galima įvertinti, ar ji iškepė. Todėl rekomenduoju kiaulieną kepti naudojant mėsos termometrą. Kiauliena bus visiškai paruošta, kai termometras, įstatytas į kiaulieną, parodys daugiau nei 65 laipsnius pagal Celsijų. Neretai kepama kiauliena tampa per sausa, todėl ją kepti, virti ar troškinti rekomenduoju ant mažos ugnies – taip ji išlikt sultinga ir skani“, – sako A. Rasmussen.

Kiaulienos troškinys su pupelėmis

Kiaulienos troškinys su pupelėmis


Jums reikės:

  • 500 g kiaulienos sprandinės arba kumpio
  • 1 vnt. svogūno
  • 3 v. š. aliejaus
  • 250 g konservuotų pupelių
  • 30 g petražolių
  • 200 ml sultinio
  • 100 g grietinės
  • 3 v. š. pomidorų padažo
  • 1 vnt. čili pipiro
  • druskos
  • pipirų

Gaminimas:

  1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais ir sudėkite į gilią ir įkaitintą keptuvę su aliejumi. Mėsą kepkite apie 10 minučių ant vidutinės ugnies.
  2. Jai apkepus sudėkite smulkintą svogūną, čili pipirą ir viską užpilkite sultiniu. Berkite druskos, pipirų ir uždengę dangčiu troškinkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies.
  3. Vėliau sudėkite pupeles, grietinę ir pomidorų padažą. Berkite smulkintas petražoles ir gerai jas įmaišę troškinkite dar 5–10 minučių.
  4. Pagamintą kiaulienos troškinį su pupelėmis patiekite karštą.

Kiaulienos troškinys su cukinijomis

Kiaulienos troškinys su cukinijomis


Jums reikės:

  • 300 g kiaulienos nugarinės
  • 2 vnt. nedidelių cukinijų
  • 1 vnt. svogūno
  • 1 vnt. morkos
  • 1 v. š. grietinės
  • 150 g šviežiai trintų pomidorų
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 150 ml daržovių sultinio
  • pipirų
  • druskos
  • žiupsnelio trinto česnako
  • prieskonių mėsai

Gaminimas:

  1. Kiaulieną švariai nuplaukite, nusausinkite ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje apie 10 minučių.
  2. Susmulkinkite nuplautas daržoves – česnaką, svogūną, cukiniją, sutarkuokite morką.
  3. Tada įdėkite daržoves į keptuvę kartu su mėsa. Berkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Viską pakepinkite apie 5 minutes ant silpnos ugnies ir tuomet pilkite grietinę, trintus pomidorus, alyvuogių aliejų ir pagardinkite sultiniu. Viską gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite maždaug pusvalandį ant silpnos ugnies.
  4. Pagamintą troškinį patiekite su ryžiais ar šviežiomis bulvėmis.

Kiauliena kitaip – troškinys su džiovintomis slyvomis

Kiauliena kitaip – troškinys su džiovintomis slyvomis


Jums reikės:

  • 500 g kiaulienos nugarinės arba sprandinės
  • 1 vnt. svogūno
  • 2 vnt. vidutinio dydžio morkų
  • 100 g džiovintų slyvų
  • kelių lauro lapų
  • druskos
  • pipirų

Gaminimas:

  1. Kiaulieną supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje iš visų pusių apie 10 minučių, kol gražiai apskrus.
  2. Tuomet kiaulieną su visu skysčiu sudėkite į puodą, įmeskite lauro lapus, berkite druskos, pipirų ir patroškinkite puode dar apie 10 minučių. Jei matote, kad skysčio mažoka, įpilkite virinto šalto vandens, kad mėsa neprisviltų.
  3. Sutarkuokite morkas, supjaustykite svogūną ir juos įdėkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus. Pabarstykite juos druska ir kepkite ant nedidelės ugnies tol, kol daržovės suminkštės.
  4. Nuplaukite džiovintas slyvas ir supjaustykite jas nedideliais gabaliukais. Įmeskite jas į puodą su kiauliena ir sudėkite pakepintas morkas su svogūnu. Uždenkite puodą ir troškinkite viską ant nedidelės ugnies apie 30 minučių.
  5. Pagamintą troškinį itin gardu valgyti su bulvių koše arba virtomis bulvėmis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)