Kad taip nenutiktų, vertingais patarimais atsiųstame pranešime su DELFI skaitytojais dalijasi „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas. Jis siūlo išbandyti 5 heloviniškų užkandžių idėjas.

Pasak eksperto, svarbiausia Helovino šventės vaišių savybė – išskirtinė užkandžių išvaizda. Ir nors originalios, dažnai smulkios užkandžių dekorui skirtos detalės ir kuria įspūdį, kad pagaminti tokias vaišes – sunku, iš tiesų dažniausiai Helovino vaišių stalas paruošiamas visai lengvai.

„Ruošiant Helovinui skirtas vaišes dažniausiai pasitelkiami itin paprasti ir dažno mitybos racionui visai įprasti maisto produktai. Pavyzdžiui, įvairios daržovės, kurias nesunku originaliai išpjaustyti, makaronai, kuriuos nesunku linksmai suraityti, kiaušiniai, kurie lengvai pritaikomi įvairiems patiekalams, ar idealiai dekoravimui tinkantys ingredientai – šokoladas, riešutai, pabarstukai ir panašiai“, – sako A. Poleninas.

Savo įžvalgas ekspertas iliustruoja ir pavyzdžiais – dalijasi 5 Helovinui skirtų užkandžių receptais, kuriuos nesudėtingai pasigaminsite namuose.

1. „Siaubūno akys“ iš kiaušinių

Pikantišką ir itin lengvai paruošiamą užkandį „Siaubūno akimis“ A. Poleninas praminė dėl smagios patiekalo išvaizdos – dėl žaismingo ingredientų ir pagardų išdėstymo užkandis atrodo tarytum didžiulės išsipūtusios akys.

Reikės:

  • norimo skaičiaus kiaušinių
  • šiek tiek majonezo
  • brandinto sūrio
  • kaparėlių
  • česnako
  • alyvuogių

Gaminimas:

  1. Išvirę kiaušinius juos nulupkite ir nupjaukite viršūnėles.
  2. Atsargiai išimkite trynius ir sumaišykite juos su kaparėliais, smulkiai tarkuotu sūriu ir majonezu – pagaminkite užtepėlę.
  3. Šaukštu užtepėle kimškite kiaušinių baltymus, kol šie prisipildys pilnai, ir imkitės dekoravimo darbų: į užtepėlę ties kiaušinio centru įmerkite po alyvuogę, kuri turėtų atstoti akies vyzdį.

2. Saldūs voriukai

Norintiems paragauti ko nors saldaus, ekspertas siūlo pasiruošti saldžiųjų voriukų – tikslingai dekoruotų saldumynų, kurie patiks ir mažiems, ir dideliems.

Reikės:

  • ¾ puodelio cukraus
  • ½ puodelio grietinės
  • 80 ml aliejaus
  • 1 kiaušinio
  • žiupsnelio druskos
  • vanilinio cukraus
  • ¾ puodelio miltų
  • žiupsnelio kepimo miltelių
  • 200 g pieniško šokolado
  • margaspalvių pabarstukų
  • kokoso drožlių
  • ilgų saldainių vorų kojoms formuoti
  • apvalių saldainiukų vorų akims
  • ilgų pagaliukų, kuriais saldumynus būtų galima pasmeigti

Gaminimas:

  1. Pirmiausia suplakite cukrų, grietinę, aliejų, kiaušinį, druską, vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir miltus.
  2. Iš gautos tešlos formuokite norimo dydžio rutuliukus ir juos apie 20 minučių kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  3. Kol saldumynai keps, ištirpinkite šokoladą.
  4. Iškepusius rutuliukus pasmeikite pagaliukais, merkite į šokoladą ir pabarstykite pabarstukais.
  5. Ištirpintu šokoladu priklijuokite voriukams akis ir prilipdykite kojas.

3. Dešrelės-mumijos

Jei Helovino vaišėms ruošti neturite itin daug laiko, A. Poleninas siūlo į užkandžius pažvelgti visai paprastai. Pavyzdžiui, pasigaminti „dešrelių-mumijų“.

Reikės:

  • mėgstamų dešrelių
  • sluoksniuotos bemielės tešlos
  • kečupo
  • garstyčių

Gaminimas:

  1. Sluoksniuotą tešlą iškočiokite ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Jas apvyniokite aplink dešreles taip, tarsi tvarstytumėte ranką, tačiau palikite ir „skylių“ – neužklokite dešrelių tešla pilnai.
  2. Taip apvyniotas dešreles kepkite orkaitėje apie 15 minučių, o tuomet greitai padekoruokite: ant vienos dešrelės užlašinkite po du lašus garstyčių ir po mažesnį lašelį kečupo ant viršaus, kad padažai atrodytų tarsi mumijos akys.

4. Raganų piršteliai

Į Helovino šventę žvelgiantiems išties atsakingai A. Poleninas siūlo nepamiršti ir tradicinio užkandžio – „raganų piršteliais“ pramintų sausainiukų.

Reikės:

  • 250 g sviesto
  • 1 kiaušinio
  • šaukštelio vanilinio cukraus
  • 2,5 stiklinės miltų
  • žiupsnelio druskos
  • migdolų riekelių
  • pusės plytelės šokolado
  • uogienės papuošimui
  • 4 šaukštų cukraus

Gaminimas:

  1. Sumaišykite cukrų, sviestą, kiaušinį, vanilinį cukrų, miltus, druską ir išminkykite tešlą, vėliau ją 30 minučių palaikykite šaldytuve.
  2. Po to tešlą padalinkite į lygias dalis ir pasistenkite išraityti žmogaus piršto formas.
  3. Suformuotų „pirštų“ galiukuose įspauskite migdolus ir kepkite apie 20 minučių orkaitėje.
  4. Ištirpinkite šokoladą ir aptepkite juo aplink migdolinius „nagus“.
  5. Galiausiai sausainio galą pamirkykite uogienėje, kad primintų kraują.

5. Karameliniai obuoliai

A. Poleninas švenčiantiems Heloviną siūlo nepamiršti ir klasikos – pasigaminti karamele užglaistytų obuolių.

Reikės:

  • norimo skaičiaus kuo mažesnio dydžio obuolių
  • saujos skrudintų ir suskaldytų žemės riešutų
  • 400 g sviesto
  • 400 g cukraus

Gaminimas:

  1. Pirmiausia pasigaminkite karamelę – puode ištirpdykite cukrų, ir kai iš jo imsis sunktis skystis, įdėkite sviestą. Tuomet intensyviai maišykite, kol gausite vientisą masę. Palikite karamelę atvėsti.
  2. Per tą laiką nulupkite obuolius ir pašalinkite jų kotelius. Į buvusio kotelio vietą smeikite medinį pagaliuką ir mirkykite obuolius karamelėje.
  3. Tuomet obuolius apvoliokite žemės ar kituose riešutuose ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą – leiskite atvėsti.
  4. Vakarėlio svečius tikrai nustebins skani išdaiga – karamelėje mirkytus obuolius apvoliokite sūriuose riešutuose.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)