aA
Virtuvės virtuozas Robertas Ščesnavičius Birštone esančiame restorane „Memory“ miesto gyventojus ir svečius nukėlė į kulinarijos kelionę laiku. Vakaro metu virtuvės šefas pristatė penkių dalių vakarienę, įkvėptą senosios Lietuvos didikų bei aukštuomenės tradicijų.
Degustacinė vakarienė su Robertu Ščesnavičiumi
Degustacinė vakarienė su Robertu Ščesnavičiumi
© DELFI / Modesta Meškė

Degustacinės vakarienės metu profesionalus šefas pristatė savo paties kurtus patiekalus ir papasakojo, kaip jie siejasi su Birštono kurorto istorija, atskleidė keletą gamybos paslapčių.

Degustacinė vakarienė su Robertu Ščesnavičiumi
Degustacinė vakarienė su Robertu Ščesnavičiumi
© DELFI / Modesta Meškė

Elnienos tartaras

Elnienos tartaras
Elnienos tartaras
© DELFI / Modesta Meškė


Senoji lietuviška virtuvė išsiskiria produktų deriniais, prieskoninių žolelių gausa, skonių gama ir subtiliais maisto ruošimo būdais. Jos pagrindas – Lietuvos aukštuomenės mėgti vietos patiekalai, pirmiausia žvėriena – elniena, briediena, šerniena, laukinių paukščių mėsa.

Tad šį kartą virtuvės šefas nutarė pagaminti elnienos karpačio su žąsų kepenėliu paštetu.

Paštetas pagamintas iš rūkytos šoninės, Šaloto svogūnų, baravykų ir žąsų kepenėlių. Elniena paruošta su ančiuviais, Dižono grūdėtomis garstyčiomis, įvairių prieskonių mišiniu ir kaparėliais.

Elnienos tartaras
Elnienos tartaras
© DELFI / Modesta Meškė
Degustacinė vakarienė su Robertu Ščesnavičiumi
Degustacinė vakarienė su Robertu Ščesnavičiumi
© DELFI / Modesta Meškė

„Vytautas Didysis Birštone turėjo medžioklės rezidenciją. Jis dažnai čia lankydavosi ir praleisdavo daug laiko. Tad aš, įkvėptas Vytauto Didžiojo laikų, sukūriau šį patiekalą“, – atskleidė virtuvės šefas.

Fazano terinas

Fazano terinas
Fazano terinas
© DELFI / Modesta Meškė
Degustacinė vakarienė su Robertu Ščesnavičiumi
Degustacinė vakarienė su Robertu Ščesnavičiumi
© DELFI / Modesta Meškė

XVI a. pabaigoje tarp pagrindinių patiekalų tvirtai pirmavo mėsa – daugiausia kepta, bet ir kitaip ruošta paukštiena.

„Mūsų didikų ir kunigaikščių stalas buvo labai prabangus. Išlaikiau tą pačią medžioklės temą – paštetas pagamintas iš fazano, kuriame rasite ir baravykų skonį, pinijų riešutų ir lašinukų. Pakeptas su burokėlių padažu ir karamelizuotais pomidoriukais. O šalia – želė, padaryta iš mangų, duona su anglimi ir įvairios žolelės“, – kalbėjo Robertas.

Šamo kepsnys

Nemunas visais amžiais garsėjo „Upių pabaisomis“, kurių yra gausu iki šių dienų. Birštono žvejai girdavosi savo pasakiškais laimikiais, o šeimininkės gamindavo nuostabius patiekalus.

Karštam patiekalui R. Ščesnavičius pasirinko būtent šamą.

Šamo kepsnys
Šamo kepsnys
© DELFI / Modesta Meškė

„Šis patiekalas taikytas prie Birštono, jo istorijos ir legendų. Iš vaikystės prisimenu pasakojimus apie tai, jog Nemune anksčiau plaukiodavo labai dideli šamai, kurie sverdavo iki 50 – 60 kilogramų. Teko tokį matyti ir man, tiesa, Tado Ivanausko muziejuje.

Šamo kepsnys
Šamo kepsnys
© DELFI / Modesta Meškė

Šiame kūrybiniame patiekale rasite vieną ingredientą, kuris yra visuose patiekaluose – burokėlis. Jis bus paruoštas su granatais ir citrinos sultimis, rozmarinu ir keptomis bulvytėmis“, – pasakojo virtuvės šefas.

Agurkas su medumi

Agurkai su šviežiu medumi – vienas seniausių lietuviškos virtuvės desertų, žinomas jau nuo XIV a. Pasak istorikų, šis gardėsis buvo itin vertinamas Lietuvos kunigaikščių dvaruose.

Agurkas su medumi
Agurkas su medumi
© DELFI / Modesta Meškė

Marcipaninis desertas

Lietuvos virtuvę iš pagrindų pakeitė karalienė Bona Sforza, kuri išmokė lietuvius naudotis peiliu ir šakute, taip pat į Lietuvą atvežė ir marcipanus. Marcipanas buvo itin mėgstamas ir vertinamas aukštuomenės dar XVI a. pabaigoje. Kaip išskirtinę dovaną sužadėtinei teikdavo besiperšantys didikai, marcipaniniais gaminiais vaišinti ir ypač svarbūs svečiai. Marcipanas buvo naudojamas ir medicinoje, sveikatai stiprinti, jo galima buvo įsigyti vaistinėse.

Marcipaninis desertas
Marcipaninis desertas
© DELFI / Modesta Meškė

Konditerė Loreta Mieliauskienė, kartu su R. Ščesnavičiumi, pagamino desertą iš dviejų rūšių marcipano – vienas iš migdolų, kitas – iš lazdyno riešutų. Taip pat lėkštėje puikuojasi mango, aviečių ir pasiflorų desertai, o viskas puošta liofilizuotais mangais ir aviečių perlais.

Marcipaninis desertas
Marcipaninis desertas
© DELFI / Modesta Meškė
Degustacinė vakarienė su Robertu Ščesnavičiumi
Degustacinė vakarienė su Robertu Ščesnavičiumi
© DELFI / Modesta Meškė
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
4.0000

Nauja kulinarinė knyga šią vasarą muš skaitomumo rekordus – jos kūrėjas Alfas Ivanauskas tuo neabejoja (8)

„Man gera įsivaizduoti, kad traškią sėklų duonelę pagal mano receptą iš naujos virtualios...

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti (2)

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą , valgome daugiau lengvesnio maisto...

Šaltibarščių konkurentės: trys skaniausios šaltos sriubos, kurios atgaivins kiekvieną (1)

Kai alina karščiai, atsigaivinti padeda šaltos sriubos. Jei pabodo šaltibarščiai ir ieškote...

Sveiki ir gaivūs vasariški desertai, kurie nepakenks kūno linijoms (4)

Vasarą norisi pasilepinti saldžiu kąsneliu, tačiau kartu ir išsaugoti dailias kūno linijas. Nors...

Kate Middleton grakščios figūros paslaptis: ką valgo Kembridžo kunigaikštienė? (85)

Kembridžo kunigaikštienė turi didžiulį gerbėjų būrį iš viso pasaulio. Visiems jiems įdomu...

Top naujienos

Po absoliutaus savaitgalio rekordo – įtampa pasienyje: situacija sunkiai prognozuojama VSAT vadas: Minske yra 1000-1500 nelegalių migrantų, kurie bet kada gali pajudėti mūsų link (178)

Praėjusį savaitgalį prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos užfiksuotas rekordinis nelegalių...

Putino patarėjas: padėtis beveik kritinė (159)

Rusijos prezidento aukščiausio rango patarėjas sakė, kad Maskvos ir Vašingtono santykiai yra...

Kainų šuolio neišvengsime: prognozuoja, kad ruduo gali būti labai sunkus (172)

Ar atsigavimas po pandemijos nesibaigs didžiuliu kainų šuoliu? Nors Lietuvoje stebimi rodikliai,...

Generalinė prokurorė pripažino: prievarta Puidoko atžvilgiu buvo panaudota, jis priešinosi papildyta  (417)

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė pripažino, kad per kratą buvo panaudota prievarta Seimo...

Šimonytė atsikirto į Skvernelio kritiką (23)

Premjerė Ingrida Šimonytė sureagavo į antradienį Seimo opozicijos lyderio Sauliaus Skvernelio...

Lauras Bielinis. Ar ne per brangi partinės reputacijos kaina? (32)

Politinėje rutinoje, vienadienėse tarpusavio kovose politikai užmiršta susimąstyti ne tik apie...

Viena tarp vyrų: pasaulyje žinoma Lietuvos mokslininkė kasdien keliasi bent 5 ryto ir moko nebijoti klysti (3)

Pasaulyje žinoma Lietuvos mokslininkė, informatikė, fizinių mokslų daktarė, profesorė ir 5...

Mokslininkai atrado itin patvarią medžiagą, kuri neišsiplečia nuo karščio: tai žada revoliuciją aviacijos ir medicinos pramonėje (1)

Žmonės vėl svajoja apie viršgarsinius keleivinius lainerius, o ir kosmoso tyrimų technologijos...

Vilniaus meras Remigijus Šimašius oficialiai išskirtas su žmona Agne Matulaite (30)

Vilniaus meras Remigijus Šimašius oficialiai išsiskyrė su žmona, psichologe-psichoterapeute,...