Prieš šventišką „Receptų receptai“ laidą pasikalbėjome su „Delfi“ komercijos direktoriumi Jonu Giliu, kuris pasidalijo savo vardadienio šventimo tradicijomis ir papasakojo, be kokių patiekalų tiesiog neįsivaizduojamos Joninės.
„Joninės man yra dviguba šventė, nes švenčiame kartu su mano geriausiu draugu, kurio ir gimtadienis būtent per Jonines. Šia proga iškeliame šventę ir sau, ir draugams. Jonines švenčiame tikrai griausmingai, nes būna ir scena, ir didžėjus, ir palapinių miestelis. Galima sakyti, kad tikras Joninių festivalis“, – besiruošiant Joninėms pasakojo pašnekovas.
Prakalbus apie Joninių tradicijas J. Gilys atvirauja, kad vaikystėje jo vardas jam neatrodė kaip pats geriausias, tačiau augant pradėjo jį vertinti, o kartu ir geriau suprasti Joninių reikšmę. Jis pasakoja puikiai prisimenantis kaip kasmet Joninių naktį eidavo su tėvais ieškoti mistinio paparčio žiedo bei juokdamasis sako, kad tikėjo jo egzistavimu kaip ir Kalėdų Seneliu.
Šiandien paparčio žiedo ieškoti nebereikia, tačiau Jonams tenka ne ką mažiau sudėtinga užduotis – pamaitint didelį būrį jų sveikinti atvykusių bičiulių. „Dažniausiai ši šventė suburia draugus, o kadangi tą vakarą paprastai arba labai lyja, arba būna puikus oras, tenka pagalvoti apie galimybę ir visus suburti bei pamaitinti po stogu, ir lauke. Orai paprastai lemia ir patį šventės planą.
Didžioji dalis patiekalų yra kepami ant grotelių arba gaminami kazane, kuriame gaminame plovą, kopūstienę ar kepsninėje kepame mėsą. Maistas turi būti ne tik skanus, bet ir tikti didelei kompanijai. Paskutinįkart rengdami tradicinę šventę gaminoma plovą. Ir jei per visus metus atsivalgai vištienos, vėliau tikrai nelabai į ją gali pažiūrėti, tad ieškai ėrienos ar kokios kitos skanios mėsos, eksperimentuoji“, – pasakojo J. Gilys.
Pasiteiravus, kas paprastai imasi iniciatyvos gaminti visiems draugams, Jonas prasitarė, jog visuomet atsiranda tų, kurie imasi šios iniciatyvos bei savo firminius receptus pagamina dideliam bičiulių būriui.
„Delfi TV virtuvė“ veikia verslo centre „Vertas“, esančiame Gynėjų g. 16, Vilniuje. Norintieji šioje erdvėje filmuoti savo maisto šedevrus, daryti pristatymus ar kitus renginius, jau dabar gali rašyti el. paštu rinkodara@delfi.lt.
„Delfi TV“ eteryje laidą „Receptų receptas“ galite stebėti kiekvieną šeštadienį 11.00 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.
Grybautojas patarė, kur ieškoti pirmųjų voveraičių ir kaip pasiruošti išvykai į mišką
Įsibėgėjus vasarai galime pasilepinti ne tik įvairiausiomis sodo ir daržo gėrybėmis, bet ir...
Kristina parodė, kaip pagaminti traškią vištieną tarsi iš „KFC“ restorano: apsilaižysite pirštus!
Internete „Maisto mėgėja“ pasivadinusią Kristiną Naturjevienę seka daugiau nei 80 tūkst....
Dažniausias atostogų užkandis – rūkyta žuvis: gydytoja dietologė įvardijo, kiek jos galima suvalgyti
Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio...
Citrinų limonadas – tikra atgaiva karštą vasaros dieną: prireiks tik 3 ingredientų
Karštą vasaros dieną stiklinė šalto citrininio limonado gali tapti tikru išsigelbėjimu....
Karštajam savaitgaliui: 11 šaltų patiekalų idėjų – bus taip skanu, kad neliks nė trupinėlio
Karštomis dienomis šilto patiekalo norisi mažiausiai. Vėsus ne tik suteikia sotumo, bet ir...
Top naujienos
Landsbergis – apie jam suteiktą statusą: Lietuva galų gale susitvarkė (25)
Seimas ketvirtadienį galutinai pritarė valstybės vadovo statuso suteikimui Aukščiausiosios...
Ukrainos turizmo atstovė: kol kas sunkiai įsivaizduoju ukrainiečius ir rusus viename viešbutyje
Karas Ukrainoje tapo dar vienu žiauriu smūgiu po pandemijos mėginančiam atsitiesti šios šalies...
Šaltasis frontas išstums tropinį orą iš Lietuvos: liūčių išvengs tik viena Lietuvos dalis
Šeštadienį per Lietuvą lėtai slinks šaltasis atmosferos frontas, kuris jau išstums karštą...
JAV žvalgyba praneša: Putinas vis dar nori užimti didžiąją dalį Ukrainos (3)
JAV žvalgyba mano, jos Rusijos vadovo artimiausio metu tikslas – sustiprinti pozicijas Donbase...
Po košmariškos mirties – netikėta atomazga: dalis žmogaus suvalgyta, o kaltų nėra
Po beveik metus trukusio tyrimo dėl kraupios vyro mirties Šalčininkų rajone, Šaulių kaime,...
Festivalyje Lenkijoje kilo milžiniška audra: raginama nepanikuoti, evakuojami tūkstančiai žmonių, tarp jų – begalė lietuvių
Penktadienio vakarą Gdynioje vykstančio festivalio „ Open'er “ erdvę užklupo didžiulė...
Puolimo akcentais suabejojęs Maksvytis: kritiniu momentu galima pasitikėti Brazdeikiu
Ketvirtame kėlinyje dviženkliu skirtumu atsilikusi Lietuvos krepšinio rinktinė grėsmingai krypo...
Lietuvė emigrantė eidama į darbą dingo lyg į vandenį: žudikas aukos kūną furgone vežė per visą Europą (1)
2011 metų rugpjūtį Didžiojoje Britanijoje netikėtai dingusios lietuvės Vitalijos istorija...
Pavyzdinės lietuvių serijos vos nesugadino Eurolygos žvaigždės siautulys Bulgarijoje (2)
Lietuvos krepšinio rinktinė toliau žygiuoja be kluptelėjimų pirmame pasaulio čempionato atrankos...
Karas Ukrainoje. Rusijos naikintuvai apšaudė Gyvatės salą uždraustomis bombomis (2)
Luhansko srities administracijos vadovas Serhijus Haidajus ketvirtadienį pareiškė, kad padėtis...