aA
Artėja ilgasis savaitgalis. Jei šiemet dar nespėjote atidaryti lauko kepsnių sezono, tai daugelis greičiausiai tai tikrai padarysite paskutinį balandžio savaitgalį. Reikia tikėtis, kad orai kepimui gryname ore bus palankūs ir galėsime maisto gaminimą iš per žiemą pabodusių namų virtuvių perkelti į gamtą.
Renata Ničajienė
Renata Ničajienė
© sezoninevirtuve.lt

Tai ką planuojate kepti? Ir vėl šašlykus? Rekomenduoju šį savaitgalį išbandyti populiariąsias Cezario salotas su vištiena, kepta kepsninėje, pagal mano knygos „Gero maisto dienoraštis. Pavasaris“ receptą.

Klasikinėms Cezario salotoms gaminti naudojami romaninių salotų lapai, aliejuje kepti šviesios duonos česnakiniai skrebučiai. Šių salotų padažas ruošiamas su pusžaliu kiaušiniu, alyvuogių aliejumi ir Vusterio padažu, viskas apibarstoma tarkuotu kietuoju sūriu, o kaip priedą prie salotų galima pasiūlyti keptą vištieną, virtus kiaušinius, lašišą.

Nors Cezario salotų dabar galima paragauti beveik kiekviename restorane, bet pirmenybę teikiu pagamintoms namuose. Tokios salotos būna ne tik skanios, bet ir visada šviežios, neriebios bei maistingos. Jas smagu ruošti ir valgyti lauke, o vištieną iškepti kepsninėje. Tada tik beliks priplauti pilną dubenį traškių romaninių salotų lapų, paruošti visą indą netradicinio, bet neriebaus salotų padažo ir iš anksto sūrime užmarinuoti vištienos krūtinėlių, kad kepdamos ant grotelių neišsausėtų.

Duoną šioms salotoms irgi kepkite virš ugnies, tam visai nereikės riebalų, o apskrudusią gausiai ištrinkite česnakais ir sulaužykite. Tai patiekalas, kurį smagu gaminti su draugais gamtoje, nes kiekvienas jį gali pasiruošti pats: į lėkštę įsidėti norimą kiekį salotų lapų, apsibarstyti juos skrudintos duonos gabalėliais ir tarkuotu kietuoju sūriu, ant viršaus užsidėti patikusį gabalėlį keptos vištienos ir pagal skonį apsilieti paruoštu neriebiu padažu. Gardaus ir lengvo ilgojo savaitgalio!

R. Ničajienė vietoj šašlykų gamtoje siūlo pasidaryti lengvesnių Cezario salotų
© sezoninevirtuve.lt

Lengvesnės Cezario salotos su kepsninėje kepta vištiena

2 asmenims
30 min. ir marinavimas

Reikės:
2 vištienos krūtinėlių
2 šaukštelių jūros druskos
1 šaukšto medaus
1 šaukšto juodųjų pipirų žirnelių
2 laurų lapų
1 citrinos
4 stiklinių vandens

Salotoms:
1 romaninių salotų gūžės
4 riekių šviesios natūralaus raugo duonos
4 česnako skiltelių
2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio
maltų juodųjų pipirų

Padažui:
1 šaukštelio garstyčių
2 šaukštų šaltai spausto alyvuogių aliejaus
2 šaukštų citrinų sulčių
0,5 stiklinės graikiško jogurto
2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio
2 česnako skiltelių

Gaminimas:

Likus kelioms valandoms iki vištienos kepimo pradžios užmarinuokite ją sūryme. Stiklinėje šilto vandens ištirpinkite druską ir medų. Į indą, kuriame marinuosite mėsą, įpilkite 3 stiklines šalto vandens ir stiklinę šilto vandens su ištirpusia druska bei medumi. Ten pat suberkite prieskonius ir pjaustytą citriną, į sūrymą suleiskite vištienos krūtinėles. Statykite indą į šaldytuvą. Per kelias valandas mėsa pasimarinuos. Tik nelaikykite vištienos sūrime per ilgai, nes iškepusi ji bus kieta.

Romanines salotas nuplaukite, suplėšykite ir suberkite į indą. Česnako skilteles ir tarkuotą sūrį suberkite į atskirus indelius.

Paruoškite salotų padažą. Visas padažo sudedamąsias dalis sumaišykite trintuve į vientisą padažą, supilkite į stiklainį ir statykite ant stalo šalia salotų ir tarkuoto sūrio.

Lauko kepsninėje ant vidutinio karščio ugnies kepkite sūrime marinuotą vištieną. Prieš tai groteles patepkite aliejumi, kad mėsa prie jų nepriliptų. Vištieną kepkite iš kiekvienos pusės po 5 minutes, kol iškeps. Mėsą nuimkite nuo ugnies ir uždenkite folija, kad neatauštų.

Ant grotelių dėkite duonos riekeles ir vartydami jas apskrudinkite. Skrudintą duoną iš abiejų pusių ištrinkite česnakų skiltelėmis ir sulaužykite į nedidelius gabaliukus.

Kiekvienas pats sau gali paruošti šias salotas. Į lėkštę įsidėkite norimą kiekį salotų lapų, apibarstykite juos skrudintos duonos gabalėliais ir tarkuotu kietuoju sūriu, ant viršaus uždėkite patikusį gabalėlį keptos vištienos ir pagal skonį apliekite paruoštu padažu. Salotas apibarstykite maltais juodaisiais pipirais ir valgykite, kol vištiena neataušo.

R. Ničajienė vietoj šašlykų gamtoje siūlo pasidaryti lengvesnių Cezario salotų
www.sezoninevirtuve.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Grilinimo tendencijos Lietuvoje: sezonai išnyko, kepami net ir šakočiai + gardaus mėsainio su jautiena receptas!

Daugelis pavasario, tikriausiai, neįsivaizduoja be lauke kepamos mėsos kvapo. Ir nors Lietuvoje...

Papasakojo, kaip lengvai pasigaminti sveikas ir gaivias salotas per 5 minutes: be šio prieskonio neapsieisite (7)

Pavasarį daugelis susimąsto apie savo figūrą ir stengiasi keisti savo mitybos įpročius,...

Kai norisi riebiau: šalto rūkymo skumbrės tartaras pagal Agnę Grigaliūnienę (26)

Net ir stengiantis maitintis sveikatai palankiais patiekalais, būna dienų, kai norisi nusižengti...

Maisto mylėtoja Asta: svajoju apie savo pusryčių restoranėlį pasidalijo 5 skaniausių patiekalų receptais! (38)

Dauguma lietuvių mėgsta gaminti maistą namuose. Sveikas, šiltas ir naminis maistas suteikia...

Netoleruojate gliuteno ir pieno produktų? Štai jums 3 alternatyvūs receptai (3)

Gliuteno ir pieno produktų netoleravimas dažnam žmogui gali tapti priežastimi, nulėmusia prastą...

Top naujienos

Arabų klanams Berlyne darosi nejauku – į jų valdas braunasi „svečiai“ iš Rusijos (110)

Vokietijos sostinėje iškilo gaujų karų grėsmė, nes jau įsitvirtinusias nusikaltėlių...

Po atlaisvinimų veiklą atnaujinusios sanatorijos ir SPA siūlo naujas paslaugas: telefonai netilo viso karantino metu (8)

Po Velykų Lietuvoje atlaisvinus judėjimą tarp savivaldybių, darbą atnaujina per karantiną...

Siaubo rytas Aukštaitijos vienkiemyje: ne visi gailėjo 84 metų senutės, kurią išžagino 20-metis (293)

Tai buvo tikrų tikriausias siaubo rytas viename Aukštaitijos vienkiemyje: į 84 metų senolės namus...

Kruviniausią pokario konfliktą patyrusi Europos šalis ištikta paralyžiaus: dar niekada nebuvo taip gėda (51)

Sarajeve COVID-19 pražudė daugiau žmonių nei Bosnijos karas dešimtą dešimtmetį, kurio...

Sekmadienį orai – tiesiog fantastiški, bet ilgai pasidžiaugti šiluma ir vėl nepavyks

Sekmadienio dieną žemo slėgio laukas bus atsitraukęs, todėl galėsime pasidžiaugti gražiais ir...

Vaidas Mikaitis | D+

Traukiniu Mianmare keliavusius lietuvius sutrikdė bendrakeleivis vienuolis – per jį naktį nesumerkėme akių

Po užsitęsusios postsovietinių kraštų temos, buvau nusprendęs pereiti prie egzotiškesnių...

Širdį spaudžiantis vaizdas – pastebėtas laidotuvėse vienos sėdėjusios karalienės žvilgsnis (96)

Jungtinės Karalystės karalienė Elžbieta II per savo vyro princo Philipo laidotuves, lydėdama...

Nutylėtos JAV plano detalės: į Europą atkeliaus pajėgumai, kurie Kremliui kels ne tik pyktį, bet ir baimę (995)

JAV Vokietijoje papildomai dislokuos 500 karių. Tokia šią savaitę paskelbta žinia galėtų...

Populiariausias lietuvių viešbutis Hurgadoje: kodėl šimtai lietuvių atostogauja būtent šioje vietoje? (63)

Hurgada – jau kelis dešimtmečius pats populiariausias ir lietuvių mėgstamiausias kurortas...

Į laidotuves neatvykusi Meghan Markle vis tiek rado būdą, kaip palikti dalį savęs: atsiuntė itin jautrią dovaną (34)

Šeštadienį Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II vyras princas Philipas išlydėtas...