Burokėlių renesansas


Panevėžio rajone ūkį įsteigusi ir šviežius burokėlius prekybos tinklui „Iki“ tiekianti Milda Mikelionienė pasakoja, kad šįmet šviežių burokėlių derlius vėluoja dviem savaitėmis. Tai lėmė nedėkingi orai: šaltas ir ilgas pavasaris, dėl kurio burokėliai buvo vėliau sėjami, bei sausra ir karščiais pasižymėjusi vasara.

„Per sezoną paprastai užauginame apie 100 tonų burokėlių. Šįmet derlius dėl oro sąlygų tikriausiai bus kuklesnis. Tikimės, kad pavyks užauginti apie 80 tonų, tačiau iki rudens laiko dar yra, viskas priklausys nuo oro”, – teigia ji ir priduria, kad daržovių kokybei šie veiksniai pakenkti neturėtų.

M. Mikelionienė pasakoja, kad augina dviejų rūšių: Golden Eye ir Boltardy veislių burokėlius. Pastaruosius, pasak ūkininkės, lietuviai labiausiai perka, mėgsta ir valgo – mat šie burokėliai yra tradiciniai, tamsieji. Be to, ši veislė yra ne tik pakankamai ankstyva, bet ir puikiai laikosi sandėliuojama.

Burokėliai

Ūkininkė sako, kad nors burokėliai yra mėgstami nuo seno, pastaruoju metu išgyvenamas savotiškas šios daržovės renesansas: gyventojai išbando įvairiausių, naujų receptų. Gardina burokėlius feta, graikiniais riešutais, gamina karpačus, deda jų į rytietiškąjį humusą, netgi kepa burokėlių duoną ar jais gardina desertus.

Paruošti nėra sudėtinga

„Facebook“ grupių „Šaltibarščiai“ ir „Karantino kuchnia“ įkūrėja, komunikacijos specialistė ir maisto entuziastė Evelina Stundžienė sako, kad burokėliai – mėgstama ir dažnai jos racione sutinkama daržovė.

E. Stundžienė pasakoja, kad susidūrusi su skrandžio bėdomis, pati pradėjo juos marinuoti. Anot jos, namuose patiems marinuoti, rauginti ar fermentuoti burokėlius yra tikrai nesudėtinga. Be to, juos ruošdami galite pagal savo skonį koreguoti ir receptus: naudoti mažiau acto ar kitų priedų.

Evelina Stundžienė

E. Stundžienė teigia, kad burokėlius, neįdedant daug pastangų, neieškant įmantrių ingredientų ir nesugaištant daug laiko galima pasimarinuoti vos per valandą. Maisto entuziastė dalijasi ir savo mėgstamu marinuotų burokėlių receptu, kuris puikiai tiks tiek sriuboms, tiek šaltibarščiams gardinti.

Marinuoti burokėliai

Ingredientai: 1 kg virtų burokėlių, 1 šaukšto cukraus, 1 šaukšto druskos, 3 šaukštų balzaminio acto, žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Pagaminimas: virtus burokėlius Evelina susmulkina, sumaišo su šaukštu cukraus, druskos ir 3 šaukštais balzaminio acto, viską pagardina šviežiai maltais pipirais. Paskanintus burokėlius ji palieka valandai pastovėti šaldytuve. Tuomet juos dar kartą išmaišo ir gardina mėgstamus savo patiekalus. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt