aA
Paskutinis gražiausių metų švenčių akcentas ir džiaugsmas – Trys karaliai. Karaliai be dovanų nevaikšto, o gražiausia šios šventės puošmena gali tapti bendras šeimos stalas.
Prancūziškas Trijų karalių pyragas
Prancūziškas Trijų karalių pyragas
© DELFI montažas / Shutterstock

Ir būtinai – Trijų karalių pyragas ant jo, rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime. Minėtasis pyragas būdavo kepamas jau Senovės Romoje. Turtingieji juo dalindavosi su vergais. Vergas, radęs savo pyrago gabalėlyje pupelę, vienai dienai su šeimininku pasikeisdavo vietomis ir būdavo lepinamas.

Svarbiausias Trijų karalių pyrago ingredientas – jame paslėpta figūrėlė. Prancūzai deda keraminę, tačiau kiekvienas gali sugalvoti ką tik nori – juk senovėje viskas prasidėjo nuo pupelės.

Prancūziškas Trijų karalių pyragas su migdolų įdaru ir džiovintomis spanguolėmis

Jums reikės:

  • 450 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 90 g maltų migdolų
  • 100 g cukraus
  • Žiupsnio druskos
  • 100 g kambario temperatūros sviesto, supjaustyto nedideliais gabalėliais
  • 2 didelių kiaušinių, kambario temperatūros
  • Kelių lašų migdolų ekstrakto
  • 80 g džiovintų spanguolių
  • 1 kiaušinio trynio
  • 1 valgomojo šaukšto pieno

Prancūziškas Trijų karalių pyragas
Prancūziškas Trijų karalių pyragas
© Shutterstock


Ruošimo eiga:

* Pirmiausiai pasigaminkite migdolų įdarą: dubenyje rankomis sumaišykite maltus migdolus, cukrų ir druską. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir gerai išminkykite. Tada įmuškite po vieną kiaušinius ir vėl minkykite, kol masė taps vientisa. Suvyniokite tešlą į maisto plėvelę ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą.

* Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir apibarstykite miltais. Iš pusės tešlos iškočiokite maždaug 24 cm skersmens apskritimą, o paskui – kitą. Vieną tešlos dalį perkelkite ant skardos, jos kraštus aptepkite vandeniu.

* Migdolinį įdarą ant tešlos paskirstykite tolygiai. Ant jo išbarstykite spanguoles ir užklokite likusį tešlos apskritimą. Gerai suspauskite kraštus. Kiaušinio ir pieno plakiniu aptepkite pyrago viršų ir paruoštą kepti pyragą dar pusvalandį palaikykite šaldytuve. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.

* Prieš kišdami pyragą į orkaitę, dar kartą jį aptepkite plakiniu. Buku peiliu ant viršaus išraižykite ornamentus – rombus, lapelius, trikampėlius. Aštriu peiliu pradurkite skylutes, pro jas išeis garas. Pyragą kepkite 20 minučių, temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos.

Prancūziškas Trijų karalių pyragas
Prancūziškas Trijų karalių pyragas
© Shutterstock
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(22 žmonės įvertino)
3.6818

Kaip nesusirgti avitaminoze: 9 patiekalai, kuriuose vitaminų ir mineralinių medžiagų – tiesiog apstu (1)

Pavasario – jaučia daugelis – jėgų nedaug, nuovargis vis dažniau lenkia prigulti, o tai veikia...

Prabilo apie pasaulyje sparčiai populiarėjantį maisto produktą: nežinodamas nesuprastum, ką valgai

„Mėgstame pajuokauti, kad parduotuvėje perkame mėsos dešreles, kuriose mėsos praktiškai nėra....

Velykoms – 10 Kristinos patiekalų: toks šventinis stalas niekam gėdos nepadarys! (2)

Neabejoju – jau planuojate šv. Velykų stalą . Ir norite jį paruošti ne tik įvairų, bet ir...

Būna ir taip: ligoninės maistui – dar neregėtos kritikų liaupsės

Įprastai ligoninių maistas dažniau sulaukia kritikos nei pagyrų, tačiau viena Belgijos...

Neįtikėtina: 5 daug riebalų turintys produktai, kurie padeda sulieknėti

Ne visus daug riebalų turinčius produktus turėtume laikyti grakščios figūros priešais. Tam...

Top naujienos

Įvardijo dvigubą Pekino žaidimą: tarsi kelia ultimatumą

Neseniai Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu....

Skaudi situacija pieno rinkoje: dešimtadalis pelningai dirbančių ūkių susižers pusę paramos (1)

Žemės ūkio ministerija parengė pieno sektoriaus ir supirkimo kainų analizę, kurioje matosi, kaip...

Ekspertė apie Putino susitikimą su Xi Jinpingu: viską pasakė kūno kalba

Kūno kalbos ekspertė Karen Leong sako, kad Maskvoje viešėjęs Kinijos prezidentas Xi Jinpingas...

Karo ekspertai: tą patį triuką matėme ir mūšiuose dėl Chersono

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai teigia, kad...

Bartoševičiaus byloje – netikėti nauji duomenys: žinojo anksčiau nei Seimo vadovė trečiadienį apklausė policijoje (40)

Nors kilus vadinamajam pedofilijos skandalui dabar jau buvęs Seimo narys Kristijonas Bartoševičius...

Parengė Jurga Grigienė

Pistacijų mėgėjai turėtų suklusti: sužinoję tai, daugiau jų kevalų neišmesite

Pistacijos yra puikus ir sveikas užkandis, jose daug baltymų, skaidulų ir sveikų riebalų. Jei...

Gydytojai ir pacientai sunerimę: dėl ministerijos reikalavimų nemažai chirurgų greitai nebegalės operuoti vėžio

Nuo kitų metų Vakarų Lietuvoje gali nelikti krūties vėžį operuojančių chirurgų. Pagal...

Verslas PliusRaivis Viluns

Netiesiogiai finansuoja karą: Rusijoje toliau veiklą vykdo šimtai Vakarų įmonių

Tyrinėtojai pastebi, kad iš visų Vakarų šalių Rusijoje toliau savo veiklą dažniausiai tęsė...

Įsiaudrinęs Lukašenka: lenkai su lietuviais ruošiasi su mumis kariauti (2)

Jeigu Jungtinė Karalystė (JK) perduos Ukrainai sviedinių su nuskurdintuoju uranu, Rusija gali duoti...

Karas Ukrainoje. Lavrovas grasina rimta karo eskalacija ciniška Rusijos ataka: smogta gyvenamajam pastatui, skaičiuojamos aukos

Per Rusijos smūgį gyvenamajam pastatui Pietų Ukrainos Zaporižios mieste žuvo vienas ir buvo...