Artėja pavasaris. Kaip turėtų keistis mūsų pusryčių mitybos planas?

– Su maistu, kaip ir su drabužiais – po truputį nusimetam jų, bet dar neišsirengiam iki lengvų suknelių ar šortukų. Jeigu žiemą mūsų organizmai pripratę ir nori truputį sotesnio, riebesnio maisto, tai sulig daugiau saulės ir šiltėjančia bei bundančia gamta – mes ir pusryčių lėkštes truputį lengvinam. Pavasaris asocijuojasi su žaluma – pusryčiautojams ji irgi praskaidrins dieną.

Dažnai po žiemos ir ypač po šio begalinio sėdėjimo namie mums trūksta vitaminų. Paieškokite vitamino D (žinoma, nepamirškite ir kitų) šaltinių maiste, tai gali būti: grybai, avižinė košė, kiaušinių tryniai, lašiša, silkė, sūris.

Urtės Mikelevičiūtės pusryčių meniu

Gal verta kažko atsisakyti? Ir ką derėtų į rytinį mitybos racioną įtraukti?

– Ir sau, ir visiems palinkėčiau išmokti valgyti sezoninį maistą, tačiau, kai tokia didžiulė pasiūla ir kalafiorai ar špinatai pasiekiami visus metus – sunku atsilaikyti. Be abejo, jog siūlyčiau pasidomėti daržovių bei vaisių sezonais ir įtraukti į racioną kuo daugiau šviežių produktų.

Citrusiniai vaisiai – apelsinai ir greipfrutai ties pavasario viduriu baigia savo sezoną, tad dabar dar pats metas prie pusryčių derinti šviežias sultis.

Ridikėlius, svogūnų laiškus bei šparagus – statom pavasarį į pirmą eilę.

O kalbant nebūtinai ir apie sezoniškumą, pavasarėjant norisi garderobą spalvinti – tad ir naminiai glotnučiai ar ta pati košė papuošta įvairiais vaisiais, uogomis (kad ir džiovintais ar liofilizuotais) ar uogiene maloniai pradžiugins.

Urtės Mikelevičiūtės pusryčių meniu

Kokie pusryčių deriniai būtų skanūs ir tinkami pasitinkant pavasario sezoną?

– Švieži šparagai (apvynioti kumpiu ar tiesiog pakepti) su be lukšto virtais kiaušiniais – pasaka. Prie kreminės kiaušinienės priderinus šviežių ridikėlių bei svogūnų salotas su grietine ir dar užsikandant juoda duona – gyvenimas nušvis kitomis spalvomis.

Urtės Mikelevičiūtės pusryčių meniu

Mocarelos sūrį pavasarį galite derinti su importuotais vaisiais, pvz. kivi ar mango, avokadais.

Pavasarį ar bet kuriuo sezonu pusryčiams puikiai tinka ir sezoniškumui nereiklūs patiekalai, kaip pavyzdžiui, – varškėtukai, blynai. Siūlau išbandyti varškėtukus su kokosų drožlėmis, o įprastus blynus pakeisti blynais su cukinijomis ir rikota arba eksperimentuoti su skirtingais miltais (avinžirnių, migdolų, kukurūzų).

Urtės Mikelevičiūtės pusryčių meniu

Kokių maistinių derinių geriau būtų vengti? Gal pvz. kiaušinių šiukštu geriau nevalgyti su...? Ir ar blynai su uogiene yra nuodėmė?

– Jeigu šis interviu būtų su dietologe, tai galbūt ji patartų ne tik blynų su uogiene nevalgyti, bet ir pačių blynų nevalgyti. O aš esu skanaus maisto fanė, tad blynai su uogiene ir dar sviestu – super. Puiki proga iki kito sezono pabaigti visas uogienes. Jeigu nenorite uogienės – išbandykite klevų sirupą.

Gal kažkas nemėgs kiaušinių ir silkės, bet jeigu juos uždėsite ant juodos duonos, gausiai pagardinsite prieskoninėmis žolelėmis ar daigiais – nepasigailėsite. Bet ar derinti bananus su silke ar kiaušinius su ananasais – nežinau.

Artėjant šiltajam sezonui daugelis norės susigrąžinti per karantiną prarastas kūno formas ir bandys atsisakyti sočių pusryčių, bet juk savo mityboje turime neprarasti ir maistinės jų vertės, kad visa diena būtų energinga. Ar verta nustekenti pusryčius ir rinktis sočius pietus, ar geriau būtų priešingai – sotūs pusryčiai ir kuklūs pietūs?

– Geriausia būtų išmokti klausytis savo organizmo. Vienų organizmai bunda vėliau (nors ir pradeda dirbti anksti) ir jiems labiausiai tiks sotesni pietūs. Kiti be pusryčių gali būti pikti it širšės ir net neproduktyvus. Tad nesvarbu, pavasaris, ar žiema – neperlenkite lazdos – nei valgydami, nei nevalgydami.

Pusryčiai turėtų būti visaverčiai, tad graužiant salotos lapą ryte – nei gerai jausitės, nei padėsite organizmui. Stenkitės rinktis sveikus produktus, tada ir sotumo jausmas ateina natūraliai. Gabalėlis riebios žuvies, kiaušiniai, sveika duona bei mėgstamos daržovės – bus puikus rytas. Sūris – gera idėja. Smaližiams rekomenduoju išbandyti šaldytų bananų ir avižų pieno kokteilius su spirulina, čija sėklų ir jogurto pudingą, jį galima sluoksniuoti su mėgstama uogiene ar vaisiais bei uogomis. Naminė granola irgi sotus pusrytis.

Urtės Mikelevičiūtės pusryčių meniu

Vengiantiems gliuteno – duoną keiskite kukurūzinių tortilijų paplotėliais – ir pusryčiaukite kaip meksikieščiai.

O tie, kurie išvis nutarė atsisakyti pusryčių, ar galima taip elgtis ir ką patartum jiems?

– Viskas galima – jeigu tik jums taip norisi. Dažniausiai pusryčių nemėgsta vadinamos „pelėdos“. Šio tipo žmonės sočiau ir gausiau valgo vakare, o dieną norėti valgyti pradeda tik link pietų. Jiems siūlyčiau neįvaryti šoko organizmui renkantis pietus.

O kitas patarimas – pabandykit, gal patiks?

Urtės Mikelevičiūtės pusryčių meniu
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)