aA
Savaitgalį Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu išrinko geriausią Lietuvos virėją. Juo tapo restorano „Sweet Root“ vyriausiasis šefas Justinas Misius, praneša organizatoriai.
Prizininkai
Prizininkai
© Organizatorių nuotr.

Antroji vieta atiteko restorano „4“ Palangoje šefui – Gabrieliui Zajacui, o trečioji – Bernardui Anužiui, kuris 2016 m. užėmė antrąją vietą Lietuvos jaunųjų virėjų čempionate ir tik per plauką atsiliko nuo laimėtojo.

Laimėti trukdė jaudulys

Šiais metais geriausią Lietuvos virėją rinko tarptautinė žiuri, sudaryta iš Švedijos, Latvijos ir Estijos profesionalų. O techniniu konkurso teisėju paskirtas LRVVKA narys Stanislavas Kizenevičius.

„Dažniausios dalyvių klaidos įvyko dėl jaudulio ir įtampos, kuri atsiranda senkant duotam laikui. Pavyzdžiui, gana daug dalyvių dėl skubos nesilaikė konkurse reikalaujamos higienos ir už tai gavo baudos taškus. Tačiau tikrai norėčiau juos pagirti už kūrybiškumą, naujų technologijų panaudojimą ir apskritai norą bei drąsą dalyvauti šiame čempionate“, – tik pasibaigus kovoms ringe kalbėjo S. Kizenevičius ir pridūrė, kad laimėtojas J. Misius buvo iš anksto labiausiai pasiruošęs šiam konkursui.

Justinas Misius
Justinas Misius
© Organizatorių nuotr.

J. Misius ringe rungėsi kartu su kitais žinomais Lietuvos šefais. Tarp jų buvo ir Deivydas Praspaliauskas, Ernestas Žitkauskas (restoranas „Amandus“), G. Zajacas (restoranas „4“), B. Anužis, Tomas Rybakovas (restoranas „Esperanza Resort“), Vilius Ručinskas (restoranas „Trinity“), Kęstutis Bartkus (restoranas „Karpynė“).

Iš visų jų J. Misius išsiskyrė gebėjimu valdyti stresą ir puikiai organizuoti darbą ringe, kas, pasak konkurso techninio teisėjo Stanislavo Kizenevičiaus, lemia netgi 60 proc. sėkmės.

Mintis susieti savo ateitį su kulinarija šefui J. Misiui kilo dar mokykloje: „Nebuvau linkęs į tiksliuosius mokslus, mane traukė kūrybinės profesijos, meno disciplinos, galiausiai virtuvė man tapo saviraiškos erdve“, – pasakoja J. Misius.

Beje, jis yra vienas iš tų kelių šefų Lietuvoje, kurie turėjo daugiausia stažuočių užsienyje, o dauguma tų vietų turi „Michelin“ žvaigždes. „Sweet Root“ J. Misius yra nuo pat pradžių ir iki šiol tai yra stabiliausia jo darbo ir kūrybos vieta. Šiemet šis restoranas pateko į geriausių šalies restoranų trejetuką kasmetiniuose „30 geriausių restoranų“ rinkimuose.

Teisėjai
Teisėjai
© Organizatorių nuotr.

Kova dėl titulo vyko daugiau nei tris valandas

Per 3 val. 30 min. konkurso dalyviai turėjo pademonstruoti savo kūrybiškumą ir pagaminti tris patiekalus: šaltą užkandį iš šukučių; karštąjį (pagrindinį) patiekalą, būtinai panaudojant „Reaton“ putpelės sudėtines dalis ir demonstruojant įvairias mėsos ruošimo technologijas; desertą, būtinai panaudojant miško spanguoles, „Minordija“ migdolų miltus ir midų.

„Kaip ir panašiuose pasaulinio lygio konkursuose vertinome virėjo pasiruošimą: kaip jis atrodo, ką atsineša su savimi, kaip paruošti produktai konkursui, kaip jis moka ir gali organizuoti darbą ir kokią švarą palaiko ringe darbo metu. Labai svarbus faktorius – tvarumas. Žiūrėjome, kiek produktų dalyvis sunaudojo, o kiek išmetė“, – žiuri kriterijus išskyrė LRVVKA prezidentas Jaroslavas Orševskis.

Kas dvejus metus organizuojamame konkurse siekiama atrasti talentingiausius ir darbščiausius Lietuvos virėjus. Todėl yra kelios rungčių kategorijos. Be geriausio šalies virėjo, šiame čempionate dieną prieš tai jaunimas rungėsi dėl „Geriausio jaunojo Lietuvos virėjo“ titulo.

Jaunoji virėja
Jaunoji virėja
© Organizatorių nuotr.

Šiemet šį motyvuojantį titulą iškovojo Jonita Šeščilaitė (restoranas „Esperanza Resort“). Antroji vieta atiteko Erikui Janerikui (restoranas „Ertlio namas“), o trečioji – Žilvinui Jokubauskui (restoranas „Onorė“). Taip pat čempionato metu buvo išrinkta geriausia virėjo ir barmeno komanda. Tai – V. Ručinskas ir Kristijonas Juknevičius (restoranas „Trinity“).

„Su šiuo konkursu siekiame atrasti kuo daugiau naujų talentų, pritraukti jaunąją kartą rinktis šią specialybę. Šie konkursai – tai tramplinas jauniesiems šefams tapti žinomais ir įgyti patirties“, – sako LRVVKA prezidentas J. Orševskis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Nauja kulinarinė knyga šią vasarą muš skaitomumo rekordus – jos kūrėjas Alfas Ivanauskas tuo neabejoja (12)

„Man gera įsivaizduoti, kad traškią sėklų duonelę pagal mano receptą iš naujos virtualios...

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti (3)

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą , valgome daugiau lengvesnio maisto...

Šaltibarščių konkurentės: trys skaniausios šaltos sriubos, kurios atgaivins kiekvieną (1)

Kai alina karščiai, atsigaivinti padeda šaltos sriubos. Jei pabodo šaltibarščiai ir ieškote...

Sveiki ir gaivūs vasariški desertai, kurie nepakenks kūno linijoms (4)

Vasarą norisi pasilepinti saldžiu kąsneliu, tačiau kartu ir išsaugoti dailias kūno linijas. Nors...

Kate Middleton grakščios figūros paslaptis: ką valgo Kembridžo kunigaikštienė? (85)

Kembridžo kunigaikštienė turi didžiulį gerbėjų būrį iš viso pasaulio. Visiems jiems įdomu...

Top naujienos

Pasaulis sukaustęs dėmesį laukia Bideno ir Putino susitikimo: Kubilius prabilo apie ambiciją Lietuvai (60)

Lietuva galėtų išsikelti sau ambiciją, kad po dvejų metų Vilniuje vyksiančiame NATO...

Ilgai lauktos žinios: tokie rodikliai – pirmą kartą per visą pandemiją Lietuvoje naujausia apžvalga (113)

Dauguma savivaldybių jau yra pasiekusios geltonąją zoną ir iki šios savaitės pabaigos,...

Opozicija ragina Pavilionį pasitraukti: pasigirdo ultimatumai (118)

Trečiadienį įvyko Seimo pirmininkė Viktorijos Čmilytės-Nielsen susitikimas su opozicinių...

Kremlius suirzęs dėl Bideno pareiškimo: anksčiau tokių nebuvo (1)

Kremlius atkreipė dėmesį į pirmą JAV prezidento Joe Bideno pareiškimą apie galimą Ukrainos...

Roma Macijauskaitė | D+

Tokios sėkmės nesitikėjo – per pandemijos įkarštį sukurtas verslas pildo moterų svajones

Ko nori moterys versle ? Šį klausimą užduoda daugybė žmonių per galybę dešimtmečių....

Žingsnis po žingsnio išaiškino, kaip pasigamini kombučią namuose: prireiks vos kelių ingredientų

Kombučia – natūraliai fermentuotas arbatos gėrimas, kuriame gausu probiotikų, organinių...

Po netikėto Cristiano Ronaldo poelgio smuko „Coca-Cola“ rinkos vertė Pogba pasekė portugalo pavyzdžiu (30)

Cristiano Ronaldo poelgis per UEFA Euro 2020 čempionato spaudos konferenciją Budapešte tapo...

Putinas nuolaidoms nenusiteikęs, valstybiniams naujienų kanalams – nurodymas dėl Bideno (111)

JAV prezidentas Joe Bidenas yra užsibrėžęs kuklų tikslą per trečiadienį Ženevoje...

Restoranų asociacija: dalies restoranų skolos didesnės nei jų vertė, kainos gali dar labiau didėti

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija nerimauja dėl Seime stringančios iniciatyvos...

Ankstyvą rytą danguje netoli Vilniaus užfiksavo neatpažintą skrendantį objektą: tarnybos tvirtina, kad lėktuvai tuo metu neskraidė patikrino atsiųstas nuotraukas (175)

Vilnietis Delfi skaitytojas Saulius į redakciją kreipėsi dėl jam neatpažinto skraidančio...