aA
Savaitgalį Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu išrinko geriausią Lietuvos virėją. Juo tapo restorano „Sweet Root“ vyriausiasis šefas Justinas Misius, praneša organizatoriai.
Prizininkai
Prizininkai
© Organizatorių nuotr.

Antroji vieta atiteko restorano „4“ Palangoje šefui – Gabrieliui Zajacui, o trečioji – Bernardui Anužiui, kuris 2016 m. užėmė antrąją vietą Lietuvos jaunųjų virėjų čempionate ir tik per plauką atsiliko nuo laimėtojo.

Laimėti trukdė jaudulys

Šiais metais geriausią Lietuvos virėją rinko tarptautinė žiuri, sudaryta iš Švedijos, Latvijos ir Estijos profesionalų. O techniniu konkurso teisėju paskirtas LRVVKA narys Stanislavas Kizenevičius.

„Dažniausios dalyvių klaidos įvyko dėl jaudulio ir įtampos, kuri atsiranda senkant duotam laikui. Pavyzdžiui, gana daug dalyvių dėl skubos nesilaikė konkurse reikalaujamos higienos ir už tai gavo baudos taškus. Tačiau tikrai norėčiau juos pagirti už kūrybiškumą, naujų technologijų panaudojimą ir apskritai norą bei drąsą dalyvauti šiame čempionate“, – tik pasibaigus kovoms ringe kalbėjo S. Kizenevičius ir pridūrė, kad laimėtojas J. Misius buvo iš anksto labiausiai pasiruošęs šiam konkursui.

Justinas Misius
Justinas Misius
© Organizatorių nuotr.

J. Misius ringe rungėsi kartu su kitais žinomais Lietuvos šefais. Tarp jų buvo ir Deivydas Praspaliauskas, Ernestas Žitkauskas (restoranas „Amandus“), G. Zajacas (restoranas „4“), B. Anužis, Tomas Rybakovas (restoranas „Esperanza Resort“), Vilius Ručinskas (restoranas „Trinity“), Kęstutis Bartkus (restoranas „Karpynė“).

Iš visų jų J. Misius išsiskyrė gebėjimu valdyti stresą ir puikiai organizuoti darbą ringe, kas, pasak konkurso techninio teisėjo Stanislavo Kizenevičiaus, lemia netgi 60 proc. sėkmės.

Mintis susieti savo ateitį su kulinarija šefui J. Misiui kilo dar mokykloje: „Nebuvau linkęs į tiksliuosius mokslus, mane traukė kūrybinės profesijos, meno disciplinos, galiausiai virtuvė man tapo saviraiškos erdve“, – pasakoja J. Misius.

Beje, jis yra vienas iš tų kelių šefų Lietuvoje, kurie turėjo daugiausia stažuočių užsienyje, o dauguma tų vietų turi „Michelin“ žvaigždes. „Sweet Root“ J. Misius yra nuo pat pradžių ir iki šiol tai yra stabiliausia jo darbo ir kūrybos vieta. Šiemet šis restoranas pateko į geriausių šalies restoranų trejetuką kasmetiniuose „30 geriausių restoranų“ rinkimuose.

Teisėjai
Teisėjai
© Organizatorių nuotr.

Kova dėl titulo vyko daugiau nei tris valandas

Per 3 val. 30 min. konkurso dalyviai turėjo pademonstruoti savo kūrybiškumą ir pagaminti tris patiekalus: šaltą užkandį iš šukučių; karštąjį (pagrindinį) patiekalą, būtinai panaudojant „Reaton“ putpelės sudėtines dalis ir demonstruojant įvairias mėsos ruošimo technologijas; desertą, būtinai panaudojant miško spanguoles, „Minordija“ migdolų miltus ir midų.

„Kaip ir panašiuose pasaulinio lygio konkursuose vertinome virėjo pasiruošimą: kaip jis atrodo, ką atsineša su savimi, kaip paruošti produktai konkursui, kaip jis moka ir gali organizuoti darbą ir kokią švarą palaiko ringe darbo metu. Labai svarbus faktorius – tvarumas. Žiūrėjome, kiek produktų dalyvis sunaudojo, o kiek išmetė“, – žiuri kriterijus išskyrė LRVVKA prezidentas Jaroslavas Orševskis.

Kas dvejus metus organizuojamame konkurse siekiama atrasti talentingiausius ir darbščiausius Lietuvos virėjus. Todėl yra kelios rungčių kategorijos. Be geriausio šalies virėjo, šiame čempionate dieną prieš tai jaunimas rungėsi dėl „Geriausio jaunojo Lietuvos virėjo“ titulo.

Jaunoji virėja
Jaunoji virėja
© Organizatorių nuotr.

Šiemet šį motyvuojantį titulą iškovojo Jonita Šeščilaitė (restoranas „Esperanza Resort“). Antroji vieta atiteko Erikui Janerikui (restoranas „Ertlio namas“), o trečioji – Žilvinui Jokubauskui (restoranas „Onorė“). Taip pat čempionato metu buvo išrinkta geriausia virėjo ir barmeno komanda. Tai – V. Ručinskas ir Kristijonas Juknevičius (restoranas „Trinity“).

„Su šiuo konkursu siekiame atrasti kuo daugiau naujų talentų, pritraukti jaunąją kartą rinktis šią specialybę. Šie konkursai – tai tramplinas jauniesiems šefams tapti žinomais ir įgyti patirties“, – sako LRVVKA prezidentas J. Orševskis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Nebūtumėte nė pagalvoję: braškės uogomis nelaikomos, šis titulas atitenka bananams + 14 keistų faktų apie maistą (8)

Kai kas sako, kad žmonės negali gyventi be meilės. Antri tvirtina, kad žmonėms labiausiai reikia...

Dietologė pataria, kaip į vaikų mitybą įtraukti kefyrą: jį pamėgti gali net ir didžiausias skeptikas (10)

Kefyras augančiam organizmui yra puikus maistingųjų medžiagų šaltinis. Vis dėlto, ne visi...

Kodėl nėra vieno baltos mišrainės recepto? Paslaptis slypi jos istorijoje

Baltoji mišrainė vien Lietuvoje turi kelias, jei ne dešimtis, skirtingų variacijų, o kai...

Kai lašiša atsibosta, o gardesnio žuvies kąsnelio vis tiek norisi: nustebins tuno kepsniai 2 tuno ruošimo receptai (14)

Mėgstantiems žuvį ir ieškantiems naujų skonių verta išbandyti ne tik lašišą, bet ir kitą ne...

Dietos gali tapti raktu į iškreiptą pasaulį: sutrinka žmogaus santykis ir su kūnu, ir su maistu (4)

Išgirdę žodį „ dieta “, pirmiausiai, ko gero, pagalvojote apie svorio metimą. Specialistų...

Top naujienos

Vokietija skambina pavojaus varpais dėl žmonių, kurių visai nepasiekia COVID-19 perspėjimai: užsimenama ir apie rytų europiečius skubiai pradėtas bandomasis projektas (149)

Kai vasario viduryje didžiausias Vokietijos laikraštis „Bild“ paskelbė informaciją, jog tarp...

Atvejų mažiau, bet „biuletenių“ rekordas užfiksuotas pernai balandį – kokios priežastys tai lėmė? (9)

„ Sodra “ pernai fiksavo rekordinius išrašomų nedarbingumo pažymėjimų, vadinamųjų...

Valančiūnas dominavo prieš savo buvusią komandą ir priartino „Grizlius“ prie aštuoneto

Svarbią pergalę NBA reguliariojo sezono finišo tiesiojoje pasiekė Memfio „Grizzlies“ (34/33)...

Vaidas Mikaitis | D+

Raudonųjų žibintų kvartale apsilankiusius lietuvius nustebino geidulių tenkinimo tvarka: pasijutome tarsi sporto salėje

Vienas protingas žmogus yra pasakęs, jog jei rašytojas nori būti gerai skaitomas, jis turi...

Žiaurumu visą Lietuvą šokiravęs 17-metės žudikas per daug kentėjo, todėl gaus solidžią kompensaciją (411)

Dėl įvykdyto šaltakraujiško nusikaltimo daugiau kaip prieš dešimt metų visą Lietuvą...

Po kvietimo panaudoti 100 „Litexpo“ likusių dozių – būrys norinčiųjų pasiskiepyti papildyta (543)

Šeštadienį likus 100 „ AstraZeneca “ dozių, Vilniaus miesto mero patarėjas Karolis...

Naktį Vilniuje užsiliepsnojo į kelio atitvarą atsitrenkęs „Seat“ (8)

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Vilniuje, Geležinio Vilko g., išvažiavęs iš tunelio,...

Šaltus pavasario orus staigiai pakeis vasariška šiluma (9)

Sulaukėme dar vienos šaltos gegužės nakties. Sekmadienio rytas auš taip pat vėsus, bet dieną...

XX amžiaus pradžioje gimęs interjero stilius, kuris mūsų namų nepalieka iki šių dienų: skoninga ir ne pigi elegancija (25)

Minimalistinis stilius pradėjo formuotis praėjusio amžiaus pradžioje. Tam neginčijamos...

Netrukus bus viešai skelbiamos vyrų ir moterų algos įmonėse: 4 patarimai darbdaviams (95)

Siekiant mažinti algų atotrūkį tarp vyrų ir moterų darbo užmokesčio, „Sodra“ skelbs...