O svajonės pildosi ir neretai visai netikėtai. Lyg nujausdama, idant jų, pagauta įkvėpimo atsiverčiau savo užrašus ir radau juose mintį, riešutų sviestui gaminti. Pastaruoju metu esu tarsi apsėsta mintimis (ir darbais) apie riešutus, turbūt galėčiau juose maudytis, todėl pasigaminti riešutinio sviesto man būtų buvusi tikra palaima. Nepaisant to, nedavė ramybės mintis, jog visi ir taip žino, kaip tuos riešutinius sviestus gaminti, todėl stengiausi sugalvoti ką nors naujo ir įdomaus. Neilgai trukus prisiminiau, kažkada norėjusi pagaminti klevų sirupo sviestą (angl. maple butter), kuris, beje, labai populiarus visoje Amerikoje.

Tokį sviestą pasigaminti nesudėtinga, tačiau reikia specialaus termometro, kurio aš, kaip bebūtų keista, neturiu. Kadangi virtuvėje mėgstu eksperimentuoti ir rizikuoti, termometro tikrai neskubėjau pirkti. Juk man, tokiai patyrusiai virtuvės šefei, termometro tikrai nereikia. Na, ir pavyko man ne klevų sirupo sviestas, o greičiau saldainių Gaidelis masė. Negana to, bandant išgelbėti klevų sirupą, sekė dar vienas eksperimentas, kuriuo tikėjausi išrasti skanų riešutų užtepą. Galiausiai mano riešutų užtepas tapo chalva. Jos receptu su jumis ir dalinuosi.

Tokią chalvą galima gaminti su visais riešutų sviestais ar sezamų pasta. Taip pat įmaišyti vis kitokių priedų: sėklų, džiovintų uogų ar riešutų.
Eksperimentuokite ir jūs, juk būna, kad eksperimentai pavyksta!

Reikės:

Kaip gaminti:

1. Puode užvirkite klevų sirupą ir, palikę vidutinę kaitrą, leiskite jam pakunkuliuoti 5 minutes.

Žemės riešutų chalva su klevų sirupu

2. Kitame puode pašildykite riešutų sviestą, kad masė taptų tolygi.
3. Dar karštą sirupą sumaišykite su riešutų sviestu.

Žemės riešutų chalva su klevų sirupu

4. Gautą masę supilkite į norimą formą ir išlyginkite.
5. Formą galite palikti kambario temperatūroje arba dėti į šaldytuvą.
6. Po 2 valandų chalva sutvirtės ir bus tinkama valgyti.
7. Chalvą laikykite sandariame inde šaldytuve.

Skanaus!

Žemės riešutų chalva su klevų sirupu

Receptu dalijasi tinklaraštis „Soulfood“.