Tinklaraščio „Pietų pertrauka“ kūrėja Roberta Venclovienė jau ketvirtus metus vadovaujasi taisykle – kasdien pietauti skirtingose maitinimo vietose, o savo įžvalgomis dalijasi su DELFI Maistas skaitytojais.

Nors restoranas oficialiai ir neturi atskiro dienos pietų meniu, bet jų bendrasis meniu toks siauras, koks panašiai ir būna per pietus kitose maitinimo vietose. Tądien aptarnavusi mergina pristatė, kad meniu gali keistis net kelis kartus per dieną, priklausomai nuo to, kokios ir kiek šviežios žuvies jie turi ir gauna. O nešaldytą, šviežią žuvį restoranas gauna iš Kuršių marių arba Baltijos jūros.

Aš su kartu čia papietauti atvykusiu kolega galėjome rinktis mariose pagautos žuvies patiekalus: žuvienę (12 EUR), stintą drebučiuose (18 EUR), salačio balyką (16 EUR), žiobrio samaną (15 EUR). Įdomu tai, kad šie patiekalai skirti dalintis. Taigi mes pasirinkome žuvienę ir žiobrio samaną. Dienos karštasis patiekalas buvo menkė, kuri sveriama (100 g/7,6 EUR) ir pateikiama su garnyru. Pietų pabaigai – avietinis desertas (4,3 EUR), tačiau jo nutarėme nesirinkti. Stalo vanduo nemokamai. Taigi kokie mūsų įspūdžiai po šios nepigios pietų pertraukos?

Restoranas „Šturmų švyturys“

Ar skanu? Patiekaluose daug spalvų ir jos priklauso nuo sezono, kada mūsų derlių užpildo įvairios daržovės. Ypatingas dėmesys skiriamas garnyrams, nes, pasak restorano savininkų, valgant reikia justi ne atskirų ingredientų skonį, bet harmoningą jų visų visumą.

Visų patiekalų porcijos buvo tikrai didelės, atnešti ant stalo didelėse lėkštėse arba specialiuose induose, iš kurių kiekvienas galėjome įsidėti tiek, kiek norime. Ir iš tiesų nesu dar ragavusi taip skaniai pagamintos žuvies.

Ar greita? Nuogąstavau, kad mūsų pietūs dėl čia daug kitų tuo metu buvusių lankytojų gali ilgai užsitęsti, bet mus aptarnavo ir maistą pristatė pakankamai greitai, tad turėjome laiko pasimėgauti puikiu skoniu ir pakalbėti apie įvairias aktualijas bei idėjas. Bendrai mūsų pietūs truko apie 1 valandą.

Restoranas „Šturmų švyturys“

Kas įdomu? Restorano erdvė nėra labai didelė, vos keli staliukai pirmame aukšte ir dar papildomi apačioje, bet užtat yra didelė terasa vidiniame kieme. Pirmas aukštas itin patiks žvejams, nes ši erdvė dekoruota žvejybos įrankiais ir kitais žvejų atributais.

Apačioje įrengta salė skirta Neringos vėtrungių tėvui olandui Ernstui Vilhelmui Berbomui, kuris kadaise kiekvienam Neringos kaimui sugalvojo atskirą laivų ženklinimą, kuris dabar yra žinomas kaip Kuršių nerijos vėtrungės.

Dar įdomus dalykas, kurį man padėjo užfiksuoti kartu pietavęs kolega, tai, kad čia negroja jokia foninė muzika (aš to net nepastebėjau). Reiktų žinoti, kad restorano politika draudžia ateiti jaunesniems nei 12 metų vaikams. Be to, čia neprekiaujama alumi, tad tikrai galite tikėtis ramių pietų ar vakarienės.

Po pietų prie mūsų staliuko priėjo ir pati restorano savininkė, pasiteiravo, ar viskas patiko. Toks malonus dėmesys kiekvienam lankytojui tikrai prisideda prie to, kad šis restoranas nominuojamas įvairiuose reitinguose.

Restoranas „Šturmų švyturys“

Pabaigai – dar viena įdomybė. Pavadinimą „Šturmų švyturys“ galite išgirsti ir pajūrio krašte, nes pirmasis restoranas tokiu pavadinimu buvo įkurtas Ventės rage, o jo sėkmė šeimininkus Žemaičius atvedė ir iki Vilniaus.

Trumpa išvada. Mano nuomone, šis restoranas taip puikiai reitinguojamas tikrai pagrįstai, ir aš, be abejonės, čia sugrįšiu pavakaroti jų jaukiame vidiniame kiemelyje, kuris tokiu oru taip ir vilioja čia atvykti.

Atsiskaitymas galimas tiek grynaisiais, tiek kortele.

Restoranas „Šturmų švyturys“ dirba adresu Užupio g. 30, Vilnius. Tel. (8-656) 98000. Dirba kasdien 12:00–22:00 val., bet labai rekomenduojama staliuką rezervuoti iš anksto. Jų Facebook paskyra.