Paprasta, greita ir skanu

UAB „Mantinga“ maisto technologė Viktorija Vyšniauskaitė pasakoja, kad gaminti su šaldyta sluoksniuota tešla yra itin paprasta, o mėgstamų receptų gali atrasti kiekvienas. Be to, tokie paruoštukai padeda sutaupyti laiko virtuvėje, todėl yra puikus pasirinkimas skubantiems.

„Norint pasigaminti gardžių užkandžių ar desertų tikrai nebūtina praleisti ilgų valandų maišant, sluoksniuojant ir kildinant tešlą. Vien šaldytos sluoksniuotos tešlos gabalėlį patepus mėgstama uogiene ir uždėjus pelėsinio sūrio gabalėlį galima paruošti puikų užkandį“, – sako maisto gamybos ekspertė.

Pašnekovė dalijasi ir keletu paprastų gudrybių, kurios padės tinkamai gaminti patiekalus iš sluoksniuotos tešlos. Pirmiausia, tešlos lapelius išėmus iš šaldiklio reikėtų palaukti 15 minučių, kol jie atitirps, ir tik tuomet pradėti su jais dirbti. Paprastai paruoštus sluoksniuotos tešlos gaminius orkaitėje reikėtų kepti apie 10–15 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Tiesa, kepimo laikas priklauso ir nuo suformuoto kepinio dydžio. Taip pat maisto technologė pataria, kad esant galimybei, kepimo metu vertėtų naudoti garo funkciją.

Patiekalų idėjos

V. Vyšniauskaitė sako, kad gaminant iš sluoksniuotos tešlos daug vietos lieka ir eksperimentams bei naujų skonių paieškoms. Pasak jos, vaizduotei ribų nėra, nes ruošiant užkandžius galima naudoti beveik visus ingredientus. Iš šaldytos tešlos gali išeiti puikios pikantiškos apkepėlės ar saldūs pyragėliai.

„Kiekvienas gali išlaisvinti savo fantaziją ir susikurti įdomių užkandžių namuose. Tiek pikantiškų, tiek saldžių įdarų įvairovė yra labai didelė, o viskas priklauso nuo virtuvėje besisukančio žmogaus skonio ir pasirinkimo“, – teigia UAB „Mantinga“ technologė.

Sveiki ir apetitą žadinantys kepiniai

Originalių kepinių iš sluoksniuotos tešlos idėjų gali atrasti ir sukantys galvas, kaip maitintis ne tik skaniai, bet ir sveikai. Maisto gamybos ekspertė rekomenduoja, jog norint sukurti sveikesnius gaminius, reikėtų rinktis kuo ekologiškesnius ingredientus. Todėl derėtų vengti įvairių jau pagamintų padažų, kuriuos galime rasti parduotuvėse, ir verčiau užkandžius ar desertus praturtinti daržovėmis bei vaisiais.

Be to, dažnai sakoma, kad maistą mėgstame valgyti ir akimis, o pavaišinti artimuosius ar bičiulius norime dėmesį traukiančiais patiekalais. Todėl gaminant iš sluoksniuotos tešlos taip pat naudinga pagalvoti, kokie produktai gaminiui ne tik suteiktų ryškų ar išskirtinį skonį, bet ir jį papuoštų.

Patiekalų idėjos

Pikantiškus užkandžius V. Vyšniauskaitė rekomenduoja pabarstyti įvairiais žalumynais, pavyzdžiui, petražolėmis, kalendra, čiobreliu ar baziliku. Tam puikiai tinka ir rausvieji pipiriukai. Šie ingredientai pagardins kepinį ir padarys jį vizualiai patrauklesnį.

Tuo tarpu dekoruojant desertus visuomet galima pasitelkti tokius gerai žinomus produktus kaip cukraus pudra. O norėdami gaminiui suteikti daugiau spalvų, galime jį papuošti įvairiomis šviežiomis uogomis, mėta, tirpintu šokoladu, riešutais, mėgstamais pabarstukais ar netgi valgomomis gėlėmis.

Receptų idėjos

Įvairių dydžių bemielės ir mielinės tešlos lapų galima atrasti ir UAB „Mantingos“ asortimente. O technologė ir maisto gamybos ekspertė V. Vyšniauskaitė dalijasi receptais, kuriuos nesudėtingai galima pagaminti naudojant šiuos paruoštukus.

Pyragėliai su migdolų įdaru ir kriaušėmis

Ingredientai: bemielės tešlos lapelių, 100 g minkšto sviesto, 100 g migdolų miltų, 50 g cukraus pudros, kriaušių, 1 kiaušinio plakiniui, migdolų plokštelių dekorui, cukraus pudros.

  1. Bemielės šaldytos tešlos lapelius išdėliokite ant kepimo skardos ir palaukite 15 min., kol jie atitirps
  2. Kol tešla atitirpinėja, pasiruoškite kepinio įdarą. Į tešlos maišyklę sudėkite minkštą sviestą, migdolų miltus ir cukraus pudrą. Iš pradžių maišykite lėtai, kad susijungtų ingredientai, o po to plakite, kol įdaras išsipurens.
  3. Tešlai atšilus, kiekviename jos lakšte įpjaukite po mažesnį stačiakampį – apie 1 cm pločio nuo šono. Svarbu, kad tešlą tik įpjautumėte, bet neperpjautumėte. Tuomet tešlos vidurį subadykite šakute. Į jos vidurį tepkite įdarą, atitinkamai vienam pyragėliui apie 40–50 g. Išdėliokite kriaušes.
  4. Naudodami vieną kiaušinį pasigaminkite plakinį ir juo aptepkite pyragėlio šoną. Ant pyragėlio šono, patepto plakiniu, išdėliokite migdolų plokšteles.
  5. Paruoštą gaminį kepkite garinėje orkaitėje 16 min. 180°C temperatūroje.
  6. Iškeptą pyragėlį apibarstykite cukraus pudra.
Patiekalų idėjos


Pusryčių užkandis (4 pyragėliai)

Ingredientai: 4 mažų paprikų arba 1 vidutinės paprikos, 1 nedidelio svogūno, saujos špinatų, alyvuogių aliejaus kepimui, šviežio čiobrelio, 2 šaldytos bemielės tešlos lapelių, fetos sūrio, 5 kaušinių, krapų, druskos, juodųjų pipirų, kajeno pipiro.

  1. Bemielės šaldytos tešlos lapelius išdėliokite ant kepimo skardos ir palaukite 15 min., kol jie atitirps
  2. Kol tešla atitirpinėja, pasiruoškite kepinio įdarą. Alyvuogių aliejuje pakepinkite juostelėmis supjaustytas paprikas ir svogūną, viską apibarstykite čiobreliu. Kai daržovės suminkštės, sudėkite į jas špinatus ir apibarstykite druska bei pipirais. Mišinį kepkite tol, kol špinatai suminkštės.
  3. Tešlai atšilus, kiekvieną jos lakštą perpjaukite per pusę, jog gautumėte kvadratėlių formas. Kiekviename iš jų įpjaukite po mažesnį kvadratėlį – apie 1 cm nuo šono. Svarbu, kad tešlą tik įpjautumėte, bet neperpjautumėte. Kvadratėlio vidurį subadykite šakute. Į jo vidurį patrupinkite fetos sūrio ir aplink mažesnio kvadratėlio formą ratu išdėliokite keptas daržoves.
  4. Iš vieno kiaušinio pasigaminkite plakinį ir aptepkite pyragėlio šoną.
  5. Paruoštą gaminį kepkite garinėje orkaitėje 10 min. 180°C temperatūroje.
  6. Kai pyragėlis iš dalies apkeps, į jo vidurį įmuškite kiaušinį, pabarstykite jį druska, juodaisiais pipirais ir kajeno pipiru. Gaminį kepkite dar 8 min. 180°C temperatūroje. Tokiu atveju kiaušinis bus minkštas, tačiau jeigu norite, kad kiaušinis būtų pilnai iškeptas – pyragėlius kepkite šiek tiek ilgiau.
  7. Iškeptą pyragėlį apibarstykite krapais.
Patiekalų idėjos

Receptų receptai

Projektas „Delfi TV virtuvė drauge su Mantinga“ pristato laidą „Receptų receptai“, kurioje galite rasti greitai paruošiamus, paprastus ir skanius receptus kasdienai ir šventėms. Receptų video galite rasti „Delfi“ portale ČIA arba kiekvieną šeštadienį kviečiame žiūrėti laidą „Receptų receptai“ per „Delfi TV“ 11 val.

„Receptų receptai“ laidos filmuojamos specialioje „Delfi TV virtuvėje“, kuri įrengta tam, kad norintys gaminti ir kurti galėtų tai daryti paprastai ir smagiai. Ši išskirtinė erdvė veikiau primena namų svetainę nei tradicinę virtuvę, o joje vykstantis veiksmas atviras visiems.

Duonos, užkandžių ir šaldytų gaminių gamintoja UAB „Mantinga“ yra viena iš maisto pramonės lyderių ir viena didžiausių regiono darbdavių – čia dirba daugiau nei 1500 darbuotojų. Įmonės asortimentą sudaro daugiau nei 1000 gaminių, eksportuojamų į 37 pasaulio valstybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją