Kaip juokdamasis sako grilio meistras Nerijus Ižganaitis, ko gero, greičiausias iš visų grilio patiekalų yra kepamosios vištienos dešrelės, nes jos jau apdorotos termiškai, be to, tai nėra didelis mėsos gabalas – kepant reikiamoje temperatūroje užtenka vos 3–4 minučių. Laiko sutaupoma dar ir dėl to, kad jų nereikia marinuoti.

Taip pat itin greit, anot pašnekovo, iškepa žuvies patiekalai. Pasirinkę juos turi žinoti, kad žuvies marinuoti iš anksto nereikia – pamarinavus galima iškart ir kepti.

Paklaustas, ką rekomenduotų išalkusiems, tačiau laiko neturintiems grilio mėgėjams, virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas siūlo rinktis gatavus kepti ant žarijų paruoštus patiekalus. „Prekyboje yra įvairių griliui skirtų patiekalų, kurie jau paruošti kepti, galima rinktis su įvairių ingredientų marinatais. Tai vienas greičiausių sprendimų“, – kalba pašnekovas.

Skubantiems, bet norintiems naminių patiekalų jis siūlo pasinaudoti keliomis gudrybėmis, pavyzdžiui, ruošiant marinatą svogūnus ne pjaustyti, o tarkuoti – taip pagreitinamas marinavimo procesas. Taip pat, anot R. Bolgovo, tam ypač tinka pasitelkti įvairius vitamino C turinčių vaisių – ananasų, kivių ir kt. – sultis ir žieveles. Pasak šefo, toks marinatas tinka bet kuriai mėsai, o marinuoti tereikia vos pusvalandį.

„Vienas mylimiausių mano marinatų receptų: citrinų sultys, žievelės, česnakas, bazilikas, druska, stambiai malti pipirai. Jei labai skubate, rekomenduoju į marinatą nepilti aliejaus – jį naudoti tik prieš kepant, nes aliejus marinavimo procesą šiek tiek stabdo. Šis marinatas puikiai tinka vištienai ir kiaulienai. Jei mėsa – storio sulyg pirštu, marinuoti užtenka 15–20 minučių, kepti – iki 15 minučių“, – receptu pasidalija R. Bolgovas.

N. Ižganaitis taip pat atkreipia dėmesį, kad norint, jog patiekalas kuo greičiau iškeptų, reikia jį plonai supjaustyti. Vis dėlto grilio ekspertas įspėja, kad kuo didesnis mėsos gabalas, tuo mėsa sultingesnė.

Kepimo laikas, priduria jis, priklauso ir nuo mėsos rūšies, bei gyvulio dalies. „Tarkim, kiaulienos sprandinę ir kumpį galima iškepti per vienodą laiką, tačiau kumpį patariama kepti žemesnėje temperatūroje ir ilgiau, nes tada mėsa bus minkštesnė“, – aiškina pašnekovas.

Skubantiems jis rekomenduoja išsikepti vištienos filė. „Kalbant apie vištieną, žinoma, greičiau iškepa filė negu kita dalis su kaulu – kulšelė, blauzdelė ar kumpelis. Filė galima iškepti per 8–9 minutes, kumpeliui jau reikės 14–15 minučių.

Taigi, jei labai skubate, rinkitės vištienos filė. Ją tereikia pabarstyti druska ir pipirais, žolelėmis iš daržo – čiobreliais, rozmarinais, galima įdėti šiek tiek mėtos, viską smulkiai sukapoti, į tas žoleles įpilti šlakelį aliejaus, įtrinti ir iškart kepti. Užtruksite maždaug 9–10 minučių“, – pataria N. Ižganaitis.

Kas laiko netaupo, pasakoja pašnekovas, pasiduoda naujai madai – kepa visus paršelius. Dažniausiai, anot jo, kepami 35–40 kg paršeliai, jie iškepa maždaug per 16 val. Laiko reikia ir kai kurioms jautienos dalims. „Pavyzdžiui, iškepus net ir nedidelį gabalą jautienos krūtininės, gali būti, kad jis bus nesukramtomas, bet kepant žemoje temperatūroje ilgą laiką, tarkim, 12 val., jis bus pasakiško skonio, sultingumo ir minkštumo“, – pasakoja N. Ižganaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)