Sveikatos ir motyvacijos šaltinis

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad daržovės yra sveikos mitybos pagrindas, užtikrinantis puikią ir fizinę, ir emocinę sveikatą, rašoma pranešime spaudai.

„Sveikatos specialistai rekomenduoja, jog suaugusieji šių produktų kasdien turėtų suvalgyti po dvi-tris porcijas. Tačiau daržovės ypatingai svarbios ir vaikams. Tai maistas, kuris gali sumažinti nutukimo, antro tipo cukrinio diabeto, širdies veiklos sutrikimų, insulto ir kai kurių rūšių vėžio riziką. Kartu neseni moksliniai tyrimai rodo, jog daržovės suteikia energijos, motyvacijos, pagerina psichologinę savijautą. Toks jų poveikis ypač svarbus dabartiniu pandeminiu laikotarpiu, kai dauguma jaučia stresą, įtampą ar nerimą“, – pabrėžia B. Baratinskaitė.

Todėl, papasakojusi apie daržovių naudą, maisto ekspertė siūlo iš jų pasigaminti lengvus, itin gardžius bei sveikus daržovinius suktinukus. Anot B. Baratinskaitės, pastariesiems abejingi neliks ieškantys naujų kulinarinių idėjų ir vegetariškų alternatyvų mėsos patiekalams.

Tradiciniai „spring rolls“

Reikės: 2 lapų „spring rolls“ tešlos, 500 ml aliejaus, 1 kiaušinio, 1 kopūsto, 2 morkų, 100 g pievagrybių, 50 g džiovintų ir virtų grybų, 1 svogūno, 1 poro, 1 cukinijos, 2 paprikų, 2 skiltelių česnako, žiupsnelio druskos bei pipirų.

„Spring rolls“ suktinukai

Visas daržoves ir grybus supjaustykite, apkepinkite, pagardinkite druska, pipirais. Įdarą atvėsinkite. Tuomet „spring rolls“ tešlą uždenkite šlapiu rankšluosčiu ir palikite 45 min. kambario temperatūroje atšilti. Imkite atsargiai po vieną lapą tešlos, dėkite įdaro, susukite į ritinėlį, kraštelį patepkite kiaušinio plakiniu. Taip susukite visus. Tada daržovinius suktinukus kepkite įkaitintame aliejuje – jis turi apsemti. Gražiai apskrudus, suktinukus sudėkite ant rankšluosčių, jog nuvarvėtų nereikalingas aliejus. Skanaukite.

„Tokių daržovių suktinukų galima įsigyti kinų restoranuose, nes tai yra tradicinis šios virtuvės patiekalas. Tačiau tik pagaminti namuose jie nustebins skoniu, traškumu, viliojančiu aromatu. Juos siūlyčiau patiekti su saldžiarūgščiu padažu, kurį lengva pasigaminti iš sojos, medaus, citrinos sulčių bei sezamo sėklų. Užtikrinu – pirštus galima apsilaižyti“, – šypsosi B. Baratinskaitė.

Vietnamietiški „spring rolls“

Reikės: 100 g ryžių miltų lapų, 4 ridikėlių, 1 agurko, 1 paprikos, keleto lapelių kalendros, saujos špinatų ir gražgarstės, 100 g krevečių, žiupsnelio sezamo sėklų, 50 g ryžių makaronų.

Daržoves supjaustykite šiaudeliais, ridikėlius – griežinėliais, makaronus paruoškite taip, kaip nurodyta ant pakuotės. Ryžių popieriaus lapus merkite į šiltą pavirintą vandenį, palaukite apie 5 sek., kol suminkštės. Tada ištraukite, dėkite ant medinės lentelės. Ant lakšto vidurio sudėkite salotas, daržoves, krevetes, makaronus. Įdarą paskirstykite apie 10 cm ilgio juostelėmis. Užberkite sezamus. Iš lakšto suformuokite vokelį bei susukite į vamzdelį. Dėkite į lėkštę ir ragaukite.

„Spring rolls“ suktinukai

„Šie daržoviniai suktinukai yra sveikesnė „spring rolls“ versija, puikiai tinkanti netoleruojantiems gliuteno, nes gaminama iš ryžių miltų lapų. Juos patiekti galima su saldžiarūgščiu, terijakio, žemės riešutų ar sojos padažais. Todėl toks užkandis stebina skonių įvairove ir yra idealus ieškantiems naujovių virtuvėje“, – sako maisto ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)