Sušiai – ne tik suktinukai


Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad sušiais Lietuvoje įprasta vadinti tik suktinukus, nors iš tiesų šis patiekalas gali būti įvairių formų ir rūšių. Taigi, norint pasigaminti tikrą japonišką sušį, nebūtina turėti specialaus kilimėlio, kuriuo ryžius meistriškai susuktumėte į džiovintų jūržolių lakštus. „Žinoma, supjaustyti suktinukai, dar vadinami maki, yra patys populiariausi, gerai žinomi. Bet sušių kultūra neįsivaizduojama ir be kitų šio patiekalo rūšių: nigiri, uramaki, temaki ar sašimi“, – sako B. Baratinskaitė.

Ji pabrėžia, kad valgant bet kokios rūšies sušį visada galioja tos pačios taisyklės – vieno kąsnio gabalėliai nepjaustomi peiliu ir nemaigomi šakute, kad nebūtų išardyti. Geriausia sušį valgyti lazdelėmis. Prieš ragaujant skirtingą sušį, sukramtomas griežinėlis marinuoto imbiero, kad naujo gabalėlio skonis geriau atsiskleistų burnoje. Patiekalo skonį sustiprina truputėlis vasabio – iš japoniškų krienų pagamintos pastos.

Sušiai

Gaminant sušius namuose B. Baratinskaitė pataria naudoti specialiai šiam patiekalui skirtus ryžius, kurie yra trumpagrūdžiai, apvalūs, o išvirę tampa labai minkšti. Paprastai, kad ryžiai yra skirti sušiams, gamintojas nurodo ant pakuotės. Prieš verdant ryžius, rekomenduojama juos kelis kartus perplauti vandeniu.

Japonijoje sušio meistrai išnaudoja tai, kad salos yra turtingos įvairių jūros gėrybių ir žuvies. Sušis šioje šalyje gaminamas daugiau negu tūkstantį metų, o ryžiai derinami su įvairiausiais produktais: nuo žalio tuno iki agurko. Svarbiausia, kad produktai būtų švieži, tada jų skonis ir maistinės savybės būna pačios geriausios. Gaminant patiekalą dažniausiai virti ryžiai gardinami šlakeliu ryžių acto ir žiupsneliu druskos.

Minint tarptautinę sušių dieną B. Baratinskaitė siūlo namuose pasigaminti nesudėtingą sušio variantą, kuris yra ir sveikas, ir skanus.

Sušis dubenėlyje

Reikės: agurko, 2 ridikėlių, pusės avokado, svogūnų laiškų, 2/3 stiklinės ryžių, 100 gramų sūdytos lašišos, 3 šaukštų sojos padažo, 1,5 šaukšto ryžių acto, pusės šaukšto cukraus, 1 šaukštelio sezamo aliejaus, žiupsnelio džiovintų česnakų miltelių.

Išvirkite ir atvėsinkite ryžius. Ant viršaus uždėkite lašišos gabalėlius, agurko ir ridikėlių griežinėlius, supjaustytą avokadą, smulkiai supjaustytus svogūno laiškus. Sojos padažą sumaišykite su ryžių actu, sezamų aliejumi, cukrumi ir česnakų milteliais. Nieko tokio, jeigu cukrus neištirps. Apšlakstykite šiuo mišiniu patiekalą. „Gamindami sušį dubenėlyje, įsivaizduokite, kad kuriate paveikslą. Žaiskite su produktų spalvomis ir tekstūromis. Juk japonai yra linkę įžvelgti grožį ir dermę net menkiausiuose dalykuose“, – siūlo prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)