aA
Šiandien, birželio 18-ąją pasaulyje minima tarptautinė sušių diena. Nacionalinis Japonijos patiekalas išpopuliarėjo visame pasaulyje, nors kadaise buvo laikomas prastuomenės maistu. Iš ryžių, šviežios žuvies ir kitų įvairių ingredientų gaminamo patiekalo mėgėjų gretos pastaraisiais metais auga ir Lietuvoje.
Sušiai
Sušiai
© Shutterstock

Sušiai – ne tik suktinukai


Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad sušiais Lietuvoje įprasta vadinti tik suktinukus, nors iš tiesų šis patiekalas gali būti įvairių formų ir rūšių. Taigi, norint pasigaminti tikrą japonišką sušį, nebūtina turėti specialaus kilimėlio, kuriuo ryžius meistriškai susuktumėte į džiovintų jūržolių lakštus. „Žinoma, supjaustyti suktinukai, dar vadinami maki, yra patys populiariausi, gerai žinomi. Bet sušių kultūra neįsivaizduojama ir be kitų šio patiekalo rūšių: nigiri, uramaki, temaki ar sašimi“, – sako B. Baratinskaitė.

Ji pabrėžia, kad valgant bet kokios rūšies sušį visada galioja tos pačios taisyklės – vieno kąsnio gabalėliai nepjaustomi peiliu ir nemaigomi šakute, kad nebūtų išardyti. Geriausia sušį valgyti lazdelėmis. Prieš ragaujant skirtingą sušį, sukramtomas griežinėlis marinuoto imbiero, kad naujo gabalėlio skonis geriau atsiskleistų burnoje. Patiekalo skonį sustiprina truputėlis vasabio – iš japoniškų krienų pagamintos pastos.

Sušiai
Sušiai
© Shutterstock

Gaminant sušius namuose B. Baratinskaitė pataria naudoti specialiai šiam patiekalui skirtus ryžius, kurie yra trumpagrūdžiai, apvalūs, o išvirę tampa labai minkšti. Paprastai, kad ryžiai yra skirti sušiams, gamintojas nurodo ant pakuotės. Prieš verdant ryžius, rekomenduojama juos kelis kartus perplauti vandeniu.

Japonijoje sušio meistrai išnaudoja tai, kad salos yra turtingos įvairių jūros gėrybių ir žuvies. Sušis šioje šalyje gaminamas daugiau negu tūkstantį metų, o ryžiai derinami su įvairiausiais produktais: nuo žalio tuno iki agurko. Svarbiausia, kad produktai būtų švieži, tada jų skonis ir maistinės savybės būna pačios geriausios. Gaminant patiekalą dažniausiai virti ryžiai gardinami šlakeliu ryžių acto ir žiupsneliu druskos.

Minint tarptautinę sušių dieną B. Baratinskaitė siūlo namuose pasigaminti nesudėtingą sušio variantą, kuris yra ir sveikas, ir skanus.

Sušis dubenėlyje

Reikės: agurko, 2 ridikėlių, pusės avokado, svogūnų laiškų, 2/3 stiklinės ryžių, 100 gramų sūdytos lašišos, 3 šaukštų sojos padažo, 1,5 šaukšto ryžių acto, pusės šaukšto cukraus, 1 šaukštelio sezamo aliejaus, žiupsnelio džiovintų česnakų miltelių.

Išvirkite ir atvėsinkite ryžius. Ant viršaus uždėkite lašišos gabalėlius, agurko ir ridikėlių griežinėlius, supjaustytą avokadą, smulkiai supjaustytus svogūno laiškus. Sojos padažą sumaišykite su ryžių actu, sezamų aliejumi, cukrumi ir česnakų milteliais. Nieko tokio, jeigu cukrus neištirps. Apšlakstykite šiuo mišiniu patiekalą. „Gamindami sušį dubenėlyje, įsivaizduokite, kad kuriate paveikslą. Žaiskite su produktų spalvomis ir tekstūromis. Juk japonai yra linkę įžvelgti grožį ir dermę net menkiausiuose dalykuose“, – siūlo prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Uogienės gali būti sveikos: išbandykite ypatingus receptus, kuriuose nėra cukraus (9)

Rugpjūtis – geriausias metas ruošti vasaros gėrybes žiemai. Didelis šviežių uogų...

Lietuviai per metus išgeria milijonus butelių giros: pasigardžiuokime ja ir patys pasigaminę namuose (3)

Lietuvių taip mėgstamą girą galima pavadinti vienu seniausių bei brandžiausias tradicijas...

Dirbtinė mėsa – jau ne fantastika: kada ji pasieks Lietuvą? (14)

Dirbtinė mėsa , nors ir ne taip sparčiai planuota, vis dažniau atsiduria ant žmonių stalo....

Vasariškas varškės apkepas su cukinijomis: paragavus norėsis dar ir dar (9)

Šilti orai vasarą – tikras džiaugsmas, tačiau dažniausiai per karštį valgyti nesinori....

Prasidėjo šviežių burokėlių sezonas: „Karantino kuchnios“ marinuotų burokėlių receptas (15)

Daržovių karaliai burokėliai neatsiejami nuo tikro lietuvių virtuvės pasididžiavimo –...

Top naujienos

Valdančiosios daugumos atstovas: kai kurie mūsų ministrai nepajėgūs adekvačiai vertinti situacijos, laikas su jais atsisveikinti  nuskambėjo kritikos ir Nausėdai  (49)

Toliau vykstant migrantų krizei, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ( TS-LKD )...

Karantino kriterijai turėtų keistis: daktaras Strioga pasakė, kada grėstų griežčiausi ribojimai (86)

Artėjantis ruduo kelia vis daugiau klausimų dėl karantino : ar jis vėl bus ir, jeigu bus, tai...

Atsargos pulkininkas: vien siena Lietuvos neapsaugos, metas aktyvuoti NATO straipsnį skaičiai gali augti iki dešimčių tūkstančių (397)

Lietuva nepakankamai rimtai žiūri į migrantų krizę, sako atsargos pulkininkas Vaidotas...

Aistė Žebrauskienė; Delfi TV laida „Delfi tema“ | D+

Nuomos rinkoje bus karšta: prognozuoja, kada įvyks didžiausias šuolis

Ši vasara nekilnojamojo turto (NT) nuomos rinkoje – karšta, nes augant būsto pirkimo kainoms,...

Ataskaitą pateikę Europos mokslininkai rėžė negailestingą išvadą: ruoškitės, kataklizmai jau neišvengiami (154)

Praėjęs mėnuo buvo trečias šilčiausias liepos mėnesis Europoje per stebėjimų istoriją. Ir...

Andrius Užkalnis | D+

Iššifruoti Rusiją. Sovietų Sąjungoje, pasirodo, irgi buvo galima gyventi (1)

Šalyje, kur milijonai žmonių buvo represuoti ir sėdėjo, įkalinimo įstaigos niekada nebuvo...

Pirmą kartą nacionalinės nesėkmės kartėlį pajutęs Dončičius įniršį išliejo vienu gūsiu (81)

Iki ketvirtadienio Luka Dončičius dar nebuvo pralaimėjęs nė vienerių rungtynių su savo...

Pensininkai ir jų artimieji įpykę, nerimsta skambučiai: tegul jie atsipeikėja, jeigu nenori didelių nemalonumų (1413)

Prastėjant sergamumo koronavirusu situacijai daugelį veiklų planuojama susieti su Galimybių paso...