aA
Kodėl mes paprastai taip laukiame Kalėdų? Kas sukuria tą šventinę nuotaiką? Pirmasis dalykas, kuris ateina į galvą, žinoma, yra dovanos, ypač jų laukia vaikai. O ar suaugusieji taip pat laukia dovanų? Galbūt. O kaipgi maistas? Mažai yra pasaulyje malonesnių dalykų, nei grįžus namo po ilgos kelionės įeiti pro duris ir pajusti, kaip nosį kutena visų tų patiekalų kvapai, sklindantys iš virtuvės. Mes visi žinome, kokie yra tradiciniai lietuviški Kūčių ir Kalėdų patiekalai, o ką per Kalėdas valgo ispanai? Gal pats metas šiemet ant stalo patiekti ką nors nauja?
Ispaniškos Kalėdos
Ispaniškos Kalėdos
© Shutterstock

Kalėdiniai pietūs

Kalėdinius ispaniškus pietus paprastai sudaro tam tikri pagrindiniai patiekalai, kurie, be abejo, gali skirtis priklausomai nuo regiono arba nuo konkrečios šeimos tradicijų. Vis dėlto labai tipiškus kalėdinius pietus Ispanijoje sudaro jūrų gėrybės, paprastai tai būna langostinos arba karališkosios krevetės.

Paprastai jūrų gėrybės valgomos kaip užkandis arba kaip pirmasis patiekalas. Jas galima ruošti daugybe būdų, ir ko gero kiekviena šeima turi savo receptą. O štai dar keli patiekalai, be kurių neįsivaizduojamos ispaniškos Kalėdos.

Turron

Visi mėgaujasi sočiais Kalėdų pietumis, bet nieko nėra skaniau per šventes, nei saldumynai. Nors Ispanija didelė ir įpročiai bei papročiai kiekviename jos regione skiriasi, vis dėlto saldumynus visi valgo vienodus. Ispanai nevalgo daug cukruoto maisto, jie mėgsta natūralius skanumynus. Būtinai paragaukite turono (isp. turrón) – nekepto riešutų pyrago. Tradiciškai yra dviejų rūšių turonų: turrón duro ir turrón blando. Duro, arba „kietasis“ turonas, yra pagamintas iš migdolų, ir kaip jau, ko gero, supratote iš pavadinimo, jis kietas ir traškus. Blando arba „minkštasis“ turonas taip pat gaminamas iš migdolų, tik yra saldesnis ir kiek primena migdolų sviestą. Be tradicinių turono rūšių yra daug modernių variacijų – marcipaninis, šokoladinis ir kt.

Polvorones ir mantecados

Tai taip pat tradiciniai žiemos švenčių saldumynai. Polvorones ir montecados yra tešlos kepiniai. Jie ne tokio ryškaus skonio kaip turonas, juo labiau nėra tokie saldūs. Tiems, kas jų nemėgsta, mama ar močiutė būtinai įkiša kelis į burną bent paragauti, o tuos, kam jie labai patiks, įspėjame – jie kepami su kiaulės taukais, todėl nederėtų piktnaudžiauti tokiu maistu. Nors polvorones ir montecados yra tradicinis Kalėdų maistas, atrodo, kad su kiekvienais metais jis vis mažiau populiarus, bet tradicija yra tradicija.

Roscón de Reyes

Ispanijoje tradiciškai dovanos dovanojamos ne per Kalėdas, bet sausio 6 d., per Trijų karalių šventę. Ši diena Ispanijoje vadinama el Día de Reyes („Karalių diena“), arba paprastai – Reyes („Karaliai“). Trys išminčiai – los Reyes Magos – yra ispaniškasis Kalėdų senelio atitikmuo. Tradiciškiausias patiekalas, kuriuo vaišinamasi per Trijų karalių šventę, yra desertas roscón de Reyes – didelis apvalus pyragas su skyle viduryje. Dažniausiai šis pyragas būna puoštas džiovintais vaisiais, o kartais jo viduryje yra kremo. Šis pyragas valgomas kaip desertas po pagrindinio patiekalo. Jo viduje įkepama plastikinė figūrėlė, ir tas, kam atitenka gabalas su figūrėle, „laimi“. Laimėtojas dažniausiai gauna pinigus, kuriuos kiekvienas sudeda prieš vaišes, arba kokį kitą prizą ar privilegiją. Kitose šeimose žmogus, gavęs figūrėlę, „pralaimi“ ir pats turi sumokėti už pyragą.

Be kumpio – nė žingsnio

Pasak internetinės ispaniško kumpio parduotuvės Seranas.lt atstovo A. Petraičio, kadangi 2019-aisiais pasitiksime Kiaulės metus, lietuviai prisiminė ispanišką kumpį, tačiau ispanams – tai būtinybė kiekvienais metais.

„Ispaniškas kumpis gali būti patiekiamas kaip supjaustytas užkandis su alyvuogėmis, marinuotais agurkais ar kitomis daržovėmis.

Žinoma, galima pasimokyti ispaniško kumpio valgymo gudrybių iš jų virtuvės. Pavyzdžiui, tapa – užkandis, kuris patiekiamas taip: supjaustytas kumpis kartu su sūriu, alyvuogėmis ir krekeriais, šalia visuomet padedama ir balta duona.

Visuomet verta pagaminti ir sumuštinių – greitai paruošiama ir vertinama išalkusių svečių. Ispaniška variacija – bocadillo. Šiuo atveju dvi prancūziško batono tipo riekes skiria tik kumpis ir alyvuogių aliejus, o kartais dar pagardinama pomidorais. Paprasta paruošti ir dieviškai skanu!“, – idėjomis dalijosi A. Petraitis.

Vynuogės Naujųjų metų išvakarėse

Vynuogių Ispanijoje galima gauti ištisus metus, tačiau per šventes be jų neapsieinama. Visoje šalyje laikomasi tradicijos Naujųjų metų išvakarėse suvalgyti dvylika vynuogių – po vieną kiekvienam laikrodžio dūžiui vidurnaktį. Tikima, kad kiekvienam, kuris įvykdys šią užduotį, ateinantys metai bus sėkmingi. Kai kurie ispanai taip nori sėkmingų metų, kad prieš vidurnaktį nusilupa dvylika vynuogių ir išima jų sėkleles, kad tik spėtų suvalgyti iki paskutinio dūžio. Paprastai skaičiuojami Madrido centrinėje aikštėje Puerta del Sol esančio laikrodžio dūžiai.

Tiksli šio papročio kilmė nėra žinoma, bet manoma, kad vynuogių per šventes žmonės turėdavo tik labai sėkmingais metais, kai užderėdavo gausus vynuogių derlius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Devyni Maskvos restoranai pirmąkart pelnė „Michelin“ žvaigždutes

Kulinarijos biblija „Michelin“ ketvirtadienį pirmąkart savo prestižines žvaigždutes suteikė...

Susikaupė sodo ir daržo gėrybių? 5 receptai, kaip nesudėtingai ir greitai paruošti konservus žiemai (3)

Pirmoji šalna priminė, kad daržus jau turėjo palikti paskutinės gėrybės ir metas jų...

Visa tiesa apie picą su šefu Demarco: kodėl jos nereikėtų gardinti ananasais ir kaip ją tobulai pasigaminti namuose? (13)

2001–aisiais už daugiau nei milijoną JAV dolerių ji buvo pristatyta rusų astronautams į...

Aušra pasidalijo patarimais, kurie ruošiant maistą namuose padės sutaupyti daug laiko bei pinigų + varškės pyrago su šilauogėmis receptas (6)

Maisto tinklaraštininkė Aušra instagrame dalijasi savo gyvenimo akimirkomis, gardžiai atrodančių...

Kopūstų rauginimo ABC: keli paprasti žingsniai, padėsiantys namuose užsiraugti lietuvių pamėgto skanėsto (7)

Kopūstai – viena labiausiai lietuvių pamėgtų daržovių. Švieži kopūstai naudojami...

Top naujienos

Ekspertai apie „bandomąjį projektą“ Vokietijos mieste: tai tik pradžia, būkit pasiruošę (134)

Žinia, jog Vokietijos katalikybės sostine laikomame Kelne nuo šiol aidės muedzino šauksmas,...

Po lietuviškomis etiketėmis – baltarusiškas alus: tokių prekių pirkimą vadina karo finansavimu mūsų lėšomis (126)

Socialiniuose tinkluose gyventojai ėmė piktintis tuo, kad parduotuvių lentynose parduodamas...

Savaitę užbaigsime rudeniška dargana: saulės nesitikėkite

Šiandien išliksime šiauriau Lietuvos slenkančio ciklono įtakoje. Vyraus debesuotas su...

Vaidas Mikaitis | D+

Europos šalis, kurią prisijungti atsisakė net SSRS: dabar ji mėgstama dėl pigaus alkoholio ir sekso (8)

Lietuvai įstojus į ES, ilgą laiką buvo akcentuojama, kad štai mes, periodiškai apsikeisdami su...

Su siaubu prisimena slaptas orgijas prie Vilniaus: jis man vis kartojo „ateisi išpažinties pas kunigėlį“ (64)

Iš vieno Aukštaitijos kaimo į Vilnių su draugu atvykęs penkiolikmetis jaunuolis tikėjosi, kad...

Julija Leimonė | D+

Kauno elito šėlionės „Metropolyje“ perspjautų ir šias dienas: nesibaigiantys baliai su pusnuogėmis šokėjomis – tik viena iš detalių

1899-ieji, Kaunas . Tarp Rusijos ir Vokietijos imperijų bręsta įtampa, vėliau išvirsianti į...

Lietuvoje skursta kas penktas: palygino, kiek gauna 20 tūkst. turtingiausių ir didžioji dauguma (589)

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2020-aisiais žemiau skurdo rizikos ribos gyveno apie...

ES kova su narkotikų platintojais: kai kurios nusikaltėlių veikimo schemos darosi vis aiškesnės (53)

Nei pandemija, nei buvusios krizės ne tik nesutrukdė organizuoto nusikalstamo grupuotėms vykdyti...

„Šok su žvaigžde“ eteryje – dramatiška kova dėl išlikimo ir netikėtumas: aikštelę paliko pirmoji pora (62)

Šeštadienio vakarą su žiūrovais vėl sveikinosi pasaulį ir Lietuvą užbūręs projektas „...

Aprašė ypatingą naktį motelyje: išvesk mane iš doros kelio (18)

Noriu vesti tave iš proto. Vilkėti raudoną suknelę ir tapti deginančia lava, naikinančia visas...