aA
Maisto turgų stiprybė neabejotinai yra siūlomo maisto įvairovė. Čia po vienu stogu slypi begalybė skonių: picos, blynai, burgeriai, austrės, kibinai, spurgos, makaronai, meksikietiškas, indiškas ar tailandietiškas maistas.
Tailandietiškas maistas
Tailandietiškas maistas
© DELFI montažas

„Uptown Bazaar“ vadovė Kristina Paleičikaitė-Lesevičienė džiaugiasi prieš gerą pusmetį sukirtusi rankomis su tailandiete Rotcharin Ritnamkham Pietras (visų vadinama Rose) ir jos verslo partnere lietuve Viktorija Storpiršte dėl tailandietiško gatvės maisto restorano „Bankoko. Maistas ir Būtybės”.

Šiandien turguje duris jau yra atvėrusi ir antroji partnerių vieta – salotų baras.

Kaip Londone, taip ir Vilniuje

Užsukęs į vieną pirmųjų sostinės maisto turgų, Azijos maisto gerbėjas nepraeis pro tailandietiškus patiekalus. Rose virtuvėje jie – kaip įmanoma autentiškesni. Dalis produktų į virtuvę atkeliauja iš Londono – čia jie tokie patys, kaip gerai vertinamame Rose restorane „Thai Bonanza“ Walington‘e.

Kai kuriuos produktus savo patiekalams partnerės įsigyja Vilniuje iš ūkininkų ar smulkaus verslo atstovų.

Kadangi Tailandas yra gana populiari atostogų vieta, daugelis ten pabuvojusių Vilniaus gyventojų sako, kad šiame restorane galima rasti įvairaus ir autentiško tolimos šalies maisto.

Tiesa, pokalbio metu Rose prasitarė, kad Londone jos įkurtas thai maisto restoranas laikomas geriausiu kaimynystėje ir sėkmingai veikia šalia Michelin žvaigždutėmis pažymėtų garsenybių restoranų.

Gebėjimas gaminti – kraujyje

Rose nuo sunkaus gyvenimo Azijoje bėgo į užsienį ir su tėvų pagalba nukako mokytis į Jungtines Amerikos Valstijas. Kadangi studentė iš vargingos šalies negalėjo maitintis kavinėse, tai maistą viena arba su draugais gamindavo namuose.

Rotcharin Ritnamkham Pietras
Rotcharin Ritnamkham Pietras
© K. Petrošienės nuotr.

„Gamindamos maistą, tailandietės trumpam persikelia namo“, – atskleidė savo šalies gastronomiją mylinti Rose. Moteris virtuvės paslapčių nesimokė nei kursuose, nei kokiuose nors moksluose. Šis talentas – Tailando žmonių kraujyje.

Rose pasakoja, kad Tailande gatvės maistą ruošiantys žmonės retai kada dirba restoranuose – maistas paprastai gaminamas, patiekiamas ir valgomas būtent gatvėje. Sakoma, kad jei Azijoje norisi paragauti vietos maisto, būtina jį įsigyti iš gatvės maisto gamintojų.

Neseniai pasirodžiusiame Netflix seriale „Street Food“ pasakojama ir stulbinanti tailandietiško maisto sėkmės istorija: Bankoko gatvėse užgimęs dabar jau garsiosios Supinya Junsuta verslas ne tik persikėlė į patalpas po stogu, bet ir 2018 metais sulaukė Michelin žvaigždutės, o prie jos durų nuolat driekiasi gyva eilė.

Meniu gimsta paskutinę akimirką

Rose tėvai iki šiol gyvena Tailande, o Vilniuje atidarytame restorane nuo pavasario pluša ir į Lietuvą persikėlusi Rose sesuo. Verslo partnerės Rose ir Viktorija kas porą mėnesių atskrenda pakoreguoti meniu, padėti virtuvėje, susitikti su tiekėjais, pabendrauti su klientais ir maisto turgaus bendruomene.

Kaip dauguma tradicinių gatvės maisto ruošėjų, Rose sako niekada iš anksto nežinanti, ką gamins – mintys apie dienos patiekalus ateina atsidūrus virtuvėje. Ji nori, kad klientui būtų skanu ir gera, todėl nuoširdžiai domisi, ar maistas patiko, o norintiems gali pagaminti ir aštriau, ir švelniau.

„Tailande klientai skatinami patys susikurti patiekalą, nes Tailando maistas tam itin palankus“, – pasakojo moteris. Beje, ji prisimena, kad už šalies maisto įvairovę reikia padėkoti kinams, kurie į Tailando virtuvę atnešė ne tik verslo valdymo įgūdžius, bet ir, pvz., makaronus.

Tailandietiškas maistas
Tailandietiškas maistas
© Restorano nuotr.

„Negaliu ilgiau negu 3 mėnesius gaminti to paties maisto, todėl periodiškai keičiu meniu, kartais pati sukuriu patiekalą. Išmokau kasdien mokytis iš to, kas po ranka“, – teigė ji.

„Tailandiečiai dievina salotas“

Neseniai maisto turguje duris atvėrė naujas partnerių projektas – salotų baras „Bliūdas“. Jame galima paragauti įvairių šiltų arba šaltų salotų.

Rose pasakoja, kad tailandiečiai vartoja itin daug daržovių, dievina visokiausias salotas, todėl joms su Viktorija norėjosi pasidalinti žiniomis ir su Vilniaus gyventojais.

Rose sako, kad myli nuotykius, todėl ir gaminamas maistas – mažas nuotykis. Jos patarimas mylintiems tailandietišką maistą? Tailandietiškame maiste nėra griežtų taisyklių, todėl reikia eksperimentuoti ir kurti savo unikalų receptą.

Thai maistas yra labai paprastas ir kartu darnus. Man asmeniškai pati Rose simbolizuoja thai virtuvę: ji atrodo laimingas, harmoningas žmogus, kuris patyrė daug sunkumų gyvenime, įveikė sunkią ligą, bet niekada nenuleido rankų“, – sakė turgaus vadovė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(18 žmonių įvertino)
4.5556

Užkandžiai kaip Italijoje: nuo kumpio, keptų daržovių iki tradicinių duonų (2)

Italai mėgsta ne tik kalbėti apie maistą, bet ir daug laiko praleisti prie pietų ar vakarienės...

Pikniko meniu: 5 receptai, puikiai tinkantys iškylai gamtoje (3)

Vasariški orai kviečia į gamtą pasidžiaugti saule ir artimų draugų kompanija. Visi renkasi...

Pasigaminkite patys: pavasariškieji „spring rolls“ suktinukai – traškūs, skanūs ir sveiki (1)

Pavasaris yra pats tinkamiausias laikas mėgautis šviežiomis daržovėms ir iš jų pagamintais...

Nebūtumėte nė pagalvoję: braškės uogomis nelaikomos, šis titulas atitenka bananams + 14 keistų faktų apie maistą (8)

Kai kas sako, kad žmonės negali gyventi be meilės. Antri tvirtina, kad žmonėms labiausiai reikia...

Dietologė pataria, kaip į vaikų mitybą įtraukti kefyrą: jį pamėgti gali net ir didžiausias skeptikas (10)

Kefyras augančiam organizmui yra puikus maistingųjų medžiagų šaltinis. Vis dėlto, ne visi...

Top naujienos

„Didysis šeimos gynimo maršas“ verčia susikaupti ir politikus, ir policiją: kas iš tiesų planuojama šį savaitgalį Lietuvoje (1695)

Gegužės 15 dieną organizuojamas „ Didysis šeimos gynimo maršas “ jau spėjo suskaldyti ne tik...

Paskelbta, kaip reaguoja organizmas, gavęs skirtingų gamintojų vakcinas papildyta (69)

Pirmąja doze paskiepijus „ AstraZeneca “, o antrąja „Pfizer“ gamintojo vakcina nuo...

Verslininkai įspėja: apribojusi išmokas Lietuva rizikuoja likti Europos žemės ūkio rinkos užribyje (55)

Seimo užmojis sumažinti išmokas stambiausiems žemdirbiams nepraeis be pasekmių, įspėja įmonių...

Praėjusią parą koronavirusas patvirtintas 1136 asmenims, mirė 7 žmonės papildyta 9.50 (76)

Praėjusią parą šalyje nustatyti 1136 nauji COVID-19 atvejai, nuo šios infekcinės ligos mirė...

Po medikės netekties Šiauliuose kolegos nusprendė nebetylėti: savo akimis matė, kas vyksta (129)

Tragiškas Šiaulių ligoninės medikės pasitraukimas iš gyvenimo valdžią ir darbo inspekciją...

Medikai jungiasi prie tyliosios akcijos: Šiauliuose degamos žvakutės (38)

Iš gyvenimo pasitraukusiai jaunai 36 metų Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojai...

Kremliaus patarėjas apie naujausią Ukrainos žingsnį: peržengta viena iš raudonų linijų (98)

Ukraina siekia sulaikyti Kremliui draugišką verslininką Viktorą Medvedčuką, įtariamą...

Sostinėje mažės rezervuotų parkavimo vietų: ten, kur vietų daugiau nei 10, rezervacija negalės viršyti 20 proc.

Sostinėje siekiant sudaryti lankstesnes sąlygas ir užtikrinti bendro naudojimo stovėjimo vietas...

Justina Maciūnaitė | D+

Estetika nepasižymintiems sovietmečio mikrorajonams turi idėją: laisvose erdvėse galima apgalvotai įterpti naujų daugiabučių (47)

Viena įdomiausių ir aktualiausių architektų, urbanistų, NT ekspertų ir turbūt net sociologų...

Izraelyje nesiliauja smurtas: iš Gazos ruožo paleista 1,5 tūkst. raketų, nuo antskrydžių žuvo 67 palestiniečiai papildyta 10.03 (44)

Apie 1 500 raketų buvo paleista iš Gazos Ruož o Izraelio miestų link nuo šios savaitės...