Lapkričio 2-8 d. maisto mylėtojai turėtų pasižymėti kalendoriuje, nes ši data žymi jau aštuntąją Lietuvos gastronomijos savaitę, organizuojamą Lietuvos viešbučių ir restoranų bei Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijų, rašoma pranešime žiniasklaidai. 49 Lietuvos restoranai atvers duris gastronomijos entuziastams ir pakvies į pažintį su maisto kultūra, naujausiomis tendencijomis ir restoranų šefų meistryste, o 10 iš jų kvies degustuoti „Keliauk Lietuvoje“ sudaryto nacionalinio meniu patiekalus.

„Gastronominis turizmas smarkiai populiarėja tarp vietinių keliautojų, tačiau tradiciniams patiekalams šie turistai yra labai griežti – jie ieško naujų patirčių ir įdomių skonių. Gastronomijos savaitė yra puiki proga atrasti neįprastas iki skausmo žinomų patiekalų interpretacijas ir patyrinėti aukštos klasės virtuvę už visiems prieinamą kainą ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose“, - sako „Keliauk Lietuvoje“ direktorius Dalius Morkvėnas.

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“, bendradarbiaudama su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija bei Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, šiemet atliko visuomenės apklausą, kurioje dalyvavo daugiau nei 10 tūkst. lietuvių, ir pagal jos rezultatus sudarė 15 lietuviškų patiekalų valgiaraštį trims dienoms.

Pirmosios dienos meniu puikuojasi šaltibarščiai, kepta duona su sūriu, cepelinai, šakotis ir gira. Antrosios – raugintų kopūstų sriuba, kastinys su bulvėmis, taip pat kugelis, obuolių sūris ir alus. Trečiosios dienos valgiaraštyje – grybienė, silkė su bulvėmis, balandėliai bei tinginys ir midus saldžiai pabaigai. Festivalio organizatoriai ir „Keliauk Lietuvoje“ komanda Lietuvos gastronomijos savaitės metu kviečia atrasti šiuos patiekalus septyniose Lietuvos vietovėse: Vilniuje, Birštone, Anykščiuose, Šakių r., Palangoje, Klaipėdos r. ir Rokiškyje.

Vilniaus mieste restoranas „Solt Dining“ kvies paragauti silkės ir kastinio su marinuotomis bulvytėmis, o desertui siūlys pasimėgauti šakočio ir tinginio duetu. Restoranas „Mason“ paruoš juodos duonos tinginį, „Farmer&The Ocean“ leis pasimėgauti užkandžių lentele, ant kurios nuguls kastinys su kanapių sėklomis, bulvė „ežiukas“ ir lietuviška šaltiena. Tuo tarpu, legendiniame viešbutyje „Stikliai“ įsikūrusi taverna bulvių mėgėjams ruoš cepelinus su mėsos ir džiovintų baravykų įdaru bei svogūnų ir šoninės traškučiais arba varškės sūriu ir mėtomis.

Poilsiaujantys šalies kurortuose taip pat turės progą pasimėgauti įsimintina vakariene. Prabangiame sveikatingumo komplekse Birštone įsikūrusiame restorane „Vytautas Active“ bus ruošiamas bulvių šimtalapis su kastiniu, baravykais ir raugintų kopūstų padažu, o desertui bus patiektas obuolių sūris su šokoladu ir šakočio ledais. Restoranas „Amsterdam Plaza“ Palangoje svečius lepins kastiniu su kanapėmis, triufelinėmis bulvėmis ir balzamiko-burokėlių kremu bei kremine baravykų sriuba.

Anykščiuose veikiantis restoranas „Miške“ aplinkinių girių gėrybes taip pat perkels ant stalų – čia bus pateikta Anykščių krašto miško grybų sriuba su žolelėmis ir sluoksniuotos tešlos lazdele bei baravykų pudra, desertui - tinginio gabalėlis su šviežiomis uogomis.

Ne mažiau originalų meniu siūlys ir Zyplių dvare veikiantis restoranas „Kuchmistrai“. Su kilmingųjų virtuve supažindins sodrūs burokų šaltybarščiai (ne, jums nepasivaideno – šią šaltsriubę restorano komanda vadina šaltybarščiais), gardinti rugine duona ir vėžiukų uodegėlėmis, taip pat „baumkucheno“ šaltkošė ir midaus gira. Rokiškio krašte su „Nekalta“ silke bei traiškyta bulve pasitiks kavinė „Senas grafas“, o Kretingalėje, kavinėje „Kukudra" galėsite paragauti silkutės su traškiu bulviniu blyneliu ir salierų, morkyčių bei obuolių paklotėliu arba autentiško žemaitiško kastinio.

Festivalį organizuojančios Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigia, kad restoranai, įtraukę nacionalinio meniu patiekalus į Gastronomijos savaitės valgiaraštį tikrai nestokojo originalumo ir džiugins ne tik abejingų nepaliksiančiais skoniais, bet ir sezonine produkcija.
Daugiau apie Lietuvos gastronomijos savaitę ir nacionalinio meniu patiekalus jos metu skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)