aA
Vystydama gastronominį turizmą Lietuvoje, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ kviečia visus prisidėti sudarant nacionalinį meniu – šiandien prasideda balsavimas už geriausiai Lietuvos virtuvę pristatančius patiekalus. Išrinkti valgiai taps šalies gastronominės tapatybės pagrindu, padėsiančiu į Lietuvą pritraukti užsienio turistus, ieškančius unikalių patirčių.
Nacionalinis meniu
Nacionalinis meniu
© DELFI montažas / Shutterstock

Maisto tradicijos yra neatsiejamos nuo šalies kultūros, tad net du trečdaliai užsienio turistų nurodo, kad gastronominė patirtis kartu yra ir svarbi kelionių dalis. Vakaras Gruzijoje neįsivaizduojamas be taurės vietinio vyno, Italija garsėja nepakartojama pica, Ispanija vilioja paelja, o grįžti iš Belgijos neparagavus skaniausio pasaulyje šokolado – būtų tiesiog neatleistina. Tačiau kol kas lieka neatsakytas klausimas – ką gi viešnagės metu užsienio turistui būtina paragauti Lietuvoje?

Lietuviškos virtuvės žinovai pastebi, kad Lietuvos gastronominis įvaizdis yra įvairialypis. Vienose maitinimo įstaigose galima paragauti patiekalų iš bulvių ir kiaulienos, kitose – ruginės duonos, lietuviškų pieno produktų, trečiose – susipažinti su bajoriška virtuve, kurioje dominuoja retesni ingredientai. Tačiau siekiant pritraukti gastronominių patirčių ieškotojus į Lietuvą, šaliai reikia ne tik gilaus kulinarinės tradicijos supratimo, bet ir savo vizitinės kortelės. Būtent todėl Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ nusprendė sudaryti Nacionalinį meniu – pagrindinių patiekalų, kuriuos privalu paragauti Lietuvoje sąrašą.

Bulviniai blynai
Bulviniai blynai
© Shutterstock

„Vieninga lietuviškos virtuvės koncepcija, kuria restoranai galėtų remtis sudarinėdami savo meniu, yra nepaprastai reikalinga. Šis projektas padės mums aiškiau komunikuoti užsienio turistams apie tai, kas esame. Kuo ryškesnė mūsų tapatybė ir vieningesnis požiūris, tuo paprasčiau pritraukti gastronomijos entuziastus“, – teigia Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

Nacionalinis meniu – visuomenės rankose

Nacionalinio meniu sudarymas prasidėjo nuo diskusijų su įvairiais ekspertais, kurių metu buvo atlikta Lietuvos gastronomijos stiprybių, silpnybių, galimybių ir grėsmių analizė. Antrasis etapas buvo skirtas viešojo maitinimo įstaigų apklausai – šalies restoranai, užeigos ir kavinės dalijosi, kokius lietuviškos virtuvės patiekalus siūlo savo svečiams. Šie duomenys buvo susisteminti, išrinkti dažniausiai pasikartojantys užkandžiai, pagrindiniai patiekalai, sriubos, desertai ir gėrimai. Dabar atėjo laikas į Nacionalinio meniu formavimą įtraukti šalies visuomenę.

„Maisto tradicijos formuojasi ne tik restoranų virtuvėse, bet ir kasdieniame gyvenime. Jos perduodamos iš kartos į kartą, todėl būtina atsižvelgti ne tik į ekspertines žinias, bet ir visuomenėje vyraujančias tendencijas. Be to, Nacionalinio meniu projektas sėkmės gali susilaukti tik tokiu atveju, jeigu jis atitiks mūsų pačių įsivaizdavimą apie tai, kokie patiekalai verti jame atsidurti“, – teigia „Keliauk Lietuvoje“ Produktų ir rinkodaros skyriaus vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Jai antrina ir projektą palaikančios Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas Jaroslav Orševski: „Tikiu, kad turėti savo meniu, savo patiekalų rinkinį, kuris atspindėtų Lietuvą užsienyje ir asocijuotųsi su mumis yra labai svarbu. Nors kai kurie lietuviški patiekalai yra gerai žinomi ir naudojami kitose virtuvėse, o kai kuriose šalyse – net vadinami tradiciniais, mums įdomu sužinoti, ką mano Lietuvos žmonės. Tik atsižvelgus į jų nuomonę galima sudaryti patiekalų rinkinį, vertą dalijimosi, ir didžiuotis, jog visa tai yra mūsų, taip savita ir mėgstama Lietuvoje.“

Cepelinai
Cepelinai
© Shutterstock

Prieita išvados, kad gastronominė šalies tapatybė gali formuotis tik įvertinus pačias įvairiausias nuomones. Dėl šios priežasties į projektą buvo įtrauktos visos suinteresuotos šalys, o pats Nacionalinis meniu yra laikomas bendru ekspertų, maitinimo įstaigų ir publikos produktu.

Nacionaliniuose turizmo vartuose www.lithuania.travel nuo šio pirmadienio bus vykdoma visuomenės apklausa, kurioje Lietuvos gyventojai bus kviečiami balsuoti už patiekalus, kurie labiausiai asocijuojasi su lietuviškomis maisto tradicijomis. Apklausos dalyviai galės išsirinkti iki trijų mėgstamiausių valgių penkiose balsavimo kategorijose: užkandžių, pagrindinių patiekalų, sriubų, desertų bei gėrimų. Į šias kategorijas įtraukti patiekalai, kuriuos kaip kulinarinį paveldą išskiria ekspertai arba dažniausiai savo klientams siūlo Lietuvos restoranai. Apklausa vyks tris savaites. Balsavimas vyks čia.

Nacionalinis meniu
Nacionalinis meniu
© Organizatorių nuotr.

Pristatys Lietuvą turistams

Remiantis apklausos rezultatais ir ekspertinėmis įžvalgomis „Keliauk Lietuvoje“ komanda sudarys Nacionalinį meniu – trijų dienų kelionei po Lietuvą skirtą valgiaraštį. Jo tikslas – formuoti Lietuvos kaip gastronominėms kelionėms patrauklios šalies įvaizdį, pritraukti į šalį užsienio turistų paragauti populiariausių patiekalų bei padėti jiems susiplanuot savo viešnagės gastronomines patirtis Lietuvoje. Be to, trims dienoms sudarytas meniu skatins užsienio turistus Lietuvoje apsistoti ilgiau nei savaitgaliui, o tai didins turistų išlaidas ne tik maistui, bet ir apgyvendinimui bei kitoms turizmo paslaugoms.

Nacionalinis meniu taps Lietuvos gastronominio turizmo komunikacijos kampanijos užsienyje pagrindu. Maitinimo įstaigos bus supažindintos su Nacionaliniu meniu, o restoranai, kuriuose šis meniu bus prieinamas klientams, bus įtraukti į specialius maršrutus turistams ir gaus išskirtinį ženklinimą, padedantį keliautojams lengviau atpažinti lietuviškos virtuvės puoselėtojus. Nacionaliniam meniu taip pat bus skirtas išskirtinis dėmesys tarptautinėse turizmo parodose ir įvairiuose šalies įvaizdžio pristatymuose.

Kugelis
Kugelis
© Shutterstock

Be Nacionalinio meniu užsienio turistus pasieks ir kiti lietuvišką virtuvę populiarinantys projektai – 10 gastronominių maršrutų, įvaizdinė kampanija, kurios centre atsidūrė šaltibarščiai, bei įvairūs teminiai, sezoniniai maršrutai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(17 žmonių įvertino)
3.7647

Tarptautinę šeimos dieną – gaminame su vaikais: visai šeimai skirtų picų receptai (11)

Gegužės 15-ąją minima tarptautinė šeimos diena, o paminėti ją verta visiems kartu...

Desertų meistrė garsėja savo išskirtinėmis pavlovomis – tokių paragauti nori kiekvienas (6)

Pasilepinti saldumynais mėgsta daugelis, o kai desertas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir savo...

Tarptautinė humuso diena: papasakojo, kaip pasigaminti šią sveikuolių pamiltą avinžirnių užtepėlę (7)

Gegužės 13-oji pripažinta kaip tarptautinė humuso diena – ši tolygios struktūros ir...

Užkandžiai kaip Italijoje: nuo kumpio, keptų daržovių iki tradicinių duonų (2)

Italai mėgsta ne tik kalbėti apie maistą, bet ir daug laiko praleisti prie pietų ar vakarienės...

Pikniko meniu: 5 receptai, puikiai tinkantys iškylai gamtoje (3)

Vasariški orai kviečia į gamtą pasidžiaugti saule ir artimų draugų kompanija. Visi renkasi...

Top naujienos

Dulkys: Šiauliuose ir anksčiau buvo tam tikrų signalų, po medikės mirties pasipylė skundai iš kitų gydymo įstaigų (281)

Praėjus savaitei po to, kai nusižudė jauna Šiaulių respublikinės ligoninės gydytoja,...

Daiva Žeimytė-Bilienė. Nustokite bauginti (855)

Kas nepamena įvykių Garliavoje. Prieš dešimt metų visas Lietuvos dėmesys buvo Klonio gatvėje:...

Tragedija Kelmės rajone: tvenkinyje paskendo dvi mažos sesės papildyta (162)

Vėlų pirmadienio vakarą Kelmės rajone, Liolių miestelyje, tvenkinyje, nuskendo dvi 11 ir 12...

Kaimo turizmą slegia atšaukiamos šventės, o klausimų kyla ir dėl paso: įpareigoti būtų tikrinti ne klientą (17)

Pandemijos išvarginti Lietuvos poilsiautojai populiarius kurortus vis labiau linkę keisti į...

Po medikų išplatinto laiško - SAM reakcija: nuo darbo grupės vadovo pareigų nusišalino viceministras (93)

Po medikės savižudybės Sveikatos apsaugos sistemą krečiantis skandalas tęsiasi. Po pirmadienį...

Penkeri metai po lemtingos gegužės: Eligijus Masiulis stebisi, kodėl byloje vietos neatsirado Grybauskaitei (281)

Prieš penkerius metus prasidėjo garsi ir skambi politinės korupcijos byla . Buvo sulaikytas...

Su sijonu-kiltu ant „Eurovizijos“ kilimo sužibėjęs „The Roop“ lyderis – apie žmonių reakcijas ir šiuo įspūdingu įvaizdžiu pasiųstą žinutę žiūrėkite vaizdo pokalbį (294)

Jau visai netrukus, šį antradienį, nuskambės taip ilgai lauktas pirmasis „Eurovizijos“...

Didžiulės paklausos susilaukęs NT: vietoje – net aktyvus ugnikalnis (5)

Sumanymas įsigyti privačią salą – jau nebemadingas. Verčiau pasidairykite vietovės, kur esama...

Pangoso pastangų nepakako: Vieningosios lygos pusfinalį CSKA pradėjo dramatiška pergale

VTB Vieningosios lygos pusfinalio pirmoje kovoje žingsnį finalo link dėjo Maskvos CSKA , kuri...

Sniego pilys | D+

Pamaskvės oligarchų nedomina protingos ir socialiai aktyvios moterys: santykiai vyksta „perku–parduodu“ principu

Rubliovka – rusų oligarchų oazė, kurie jau turi pinigų dešimčiai gyvenimų į priekį....