Alfas Ivanauskas savo laidoje kalbino mokslininką entomologą, įmonės „Ensifera“ vadovą Dominyką Aleknavičių.

Alfas live

Kodėl pasirinkote būtent svirplius?

Istorija tokia, kad mano darbas susijęs su vabzdžiais. Gamtos tyrimu centre mes tiriame jų uoslę: kaip cheminiais junginiais vabzdžiai orientuojasi erdvėje, komunikuoja vieni su kitais ir visa kita gyvąja aplinka. Viena iš darbo užduočių yra domėtis, ką veikia kiti pasaulio mokslininkai. Pastebėjau, kad vakariečiai labai propaguoja vadinamąją entomofabiją – vabzdžių naudojimą maistui. Todėl pagalvojau, kodėl nepradėti apie tai kalbėti ir Lietuvoje.

Dominykas Aleknavičius

Jūs manote, kad vabzdžiai yra ateities maistas?

Tai yra dalis ateities maisto, kaip viskas vėliau klostysis ir evoliucionuos tvarūs maisto šaltiniai dar nėra aišku. Todėl vabzdžiai yra viena iš tų sričių.

Vabzdžių maistas

Atskleiskite, kokį nors receptą arba gaminimo paslaptį.

Gaminimo paslaptis yra tokia: pasiimate savo mėgstamiausią receptą ir tiesiog įdedate svirplių miltų. Tai nėra produktas, kuris turėtų būti kažko pagrindas. Tai ingredientas, papildas kaip prieskonis ir baltymų šaltinis.

Kas toliau? Ar planuojate auginti kirmėles, ar dar kažką?

Galiu išduoti tiek, kad Lietuviai domisi šia sritimi gana intensyviai ir nori statyti didesnes ar mažesnes fermas. Ne tik svirplių, bet ir kitų kultivuojamų vabzdžių. Ir ateityje jų prieinamumas bus tikrai didesnis.

Vabzdžių maistas

Alfas laidoje gamino gardžiuosius čanachus pagamintus moliūge, sodrųjį medauninką su obuoliais ir šokoladu bei netikėtą silkių omletą. Laidos pabaigoje uždavė klausimą gydytojui: „Kaip atpažinti širdies ir kraujagyslių ligas ir nevėluoti kreiptis pas gydytoją?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)