Daugiau panašumų nei skirtumų

UAB „Mantinga“ maisto technologas Valdas Burneckis pasakoja, kad pramoniniu būdu ir namuose ruošti duonos gaminiai iš tiesų turi ženkliai mažiau skirtumų nei galėtume pagalvoti. Pasak jo, gamybos procesas didelėse gamyklose remiasi tais pačiais principais kaip ir bet kurioje kepykloje, todėl gaminiai nestokoja autentiško skonio.

Kepiniai čia taip pat pradedami kurti mažose kepyklėlėse. Tešla kruopščiai minkoma ir formuojama rankomis, o iškepti produktai pirmiausia degustuojami. Vėliau, jei gaminys pasirodo tinkamas, jo gamyba išbandoma didelėje linijoje. Prireikus receptai yra dar kartą patobulinami ir, jei viskas klostosi sėkmingai, pramoniniu būdu dideliais kiekiais pagaminti produktai keliauja į prekybos centrus, o iš jų ant pirkėjų stalų.

Duona

Maisto gamybos ekspertas pasakoja, jog pagaminti daug ir kokybiškos produkcijos leidžia į pagalbą pasitelkiami įvairūs įrenginiai. Pavyzdžiui, tešla maišoma specialiose 200 kg talpos maišyklėse ir yra rauginama dideliuose katiluose. Jau paruoštą tešlą gamybos specialistai formuoja padedami robotų. O po to, kai produktai baigiami kildinti, automatiniu būdu jie pašaunami į pečius kepimui. Iškepę duonos gaminiai yra iškart atvėsinami, užšaldomi ir supakuojami tam, kad nepasentų ir vartotojus pasiektų išlaikę šviežumą.

„Duonos bei kitų kepinių gamybos procesas pramoniniu būdu yra identiškas gaminių ruošimui namuose. Viskas tiesiog daroma didesniu kiekiu. Pramoniniu būdu galime atlikti sudėtingesnes gamybos procedūras, kurias namuose dėl netinkamų sąlygų, žinių ar laiko stokos gali būti sunku atkartoti“, – teigia V. Burneckis.

Įžvelgia ne vieną pranašumą

Pramoniniu būdu pagaminta duona ne tik nenusileidžia skonio ir aromato savybėmis, bet ir gali turėti pranašumų lyginant su namuose paruoštais kepiniais. Maisto technologas sako, kad gamintojai užtikrina, jog produktai yra gaminami vienodomis sąlygomis, t. y. tešla maišoma ir rauginama tiek pat laiko, tolygiai formuojama ir kepama toje pačioje temperatūroje. Todėl visi produktai bus vienodai kokybiški, nes kojos nepakiš netikėti atsitiktinumai, pavyzdžiui, mažiau patirties turinčio kepėjo klaidelės.

„Savo darbe turime siekti, kad kiekvieną kartą ruošiamas produktas atitiktų standartus. Net ir kepėjui namuose ne visada pavyksta iškepti vienodą duonos kepalą. Tai, kad gaminys išeis kitoks, gali nulemti mažos smulkmenos, pavyzdžiui, per šiltas vanduo tešlai užmaišyti“, – dėsto pašnekovas.

Duona

V. Burneckis taip pat paneigia nusistatymą, kad pramoniniu būdu paruošiami produktai negali būti maistingi. Pasak jo, kuo ilgiau užtrunka duonos rauginimas ir gamyba, tuo daugiau yra suskaidoma nereikalingo krakmolo ir cukraus, o gaminiai tampa sveikesni. Būtent tokį procesą paprasčiau gali užtikrinti stambūs duonos gamintojai.

Be to, virtuvėje naudojant šaldytus gaminius galima sutaupyti laiko bei išvengti maisto švaistymo. UAB „Mantinga“ klientams siūlo pusgaminius, kuriuos namuose telieka iškepti pagal pateiktas instrukcijas. Todėl žmonėms nereikia sukti galvos, kaip pasigaminti duonos visai savaitei, o galiausiai šviežumą praradusių likučių išmesti. Tokiu būdu skanios ir purios duonos kada tik panorėjus galima išsikepti greitai ir nesudėtingai.

Kaip užtikrinama gaminių kokybė?

Pramoniniu būdu gaminamų kepinių kokybę leidžia užtikrinti ir laboratorijose atliekami tyrimai. UAB „Mantinga“ taip pat tiria gaminiams naudojamas žaliavas ir stebi, ar jų sudėtis atitinka numatytus reikalavimus.

„Kiekviename gamybos etape – nuo miltų pristatymo iki produktų supakavimo į dėžes – yra daugybė užduočių, kurias reikia atidžiai stebėti ir atlikti tam, kad produktas būtų aukščiausios klasės“, – mintimis dalijasi maisto gamybos ekspertas.

Jis taip pat pasakoja, kad naujų receptų kūrimas yra niekada nenutrūkstantis procesas. Tam, kad klientus galėtų stebinti ir džiuginti naujais skoniais, maisto technologai kiekvieną dieną stebi aktualias tendencijas bei ieško naujų žaliavų ir technologijų. Taigi, net ir duoną gaminant pramoniniu būdu, didžiąją dalį darbų atlieka ne roboto, o žmogaus rankos.

Duona

Tiesa, užtikrinti idealias gamybos sąlygas nėra paprasta ir didelėms kepykloms. Pašnekovo teigimu, tam, kad naujas receptas virstų parduotuvių lentynose pirkėjus viliojančiais produktais, prireikia kelių mėnesių ar net visų metų. Pirmiausia specialistai turi pasitelkti naujas gamybos technologijas, jas įdiegti ir išbandyti. Tik tuomet naujus kepinius gali ragauti ir pirkėjai.

Pataria, kaip pasirinkti kokybišką produkciją

Kartais didelis duonos gaminių pasirinkimas parduotuvėje gali virsti tikru galvosūkiu. Kaip žinoti, kuris produktas ne tik skanus, bet ir kokybiškas? Todėl maisto gamybos ekspertas pasidalijo ir keletu naudingų patarimų, praversiančių duoną renkantis prekybos vietose.

Pasak jo, pravartu atkreipti dėmesį į tai, kiek gaminio sudėtyje yra cukraus ir riebalų. Šių ingredientų daugumai duonos rūšių reikia itin nedaug. Ypač tuomet, jei įsigytą kepalėlį planuojame suvalgyti greitai.

Taip pat derėtų patikrinti, ar tarp produkto sudėtinių dalių nurodytas raugas. Pasak pašnekovo, kepyklose nuolat atšviežinamas raugas duonai suteikia autentišką skonį ir aromatą. Be to, didesniu maistingumu pasižymi daugiau skaidulų turintys duonos gaminiai. Tokie produktai taip pat naudingi virškinimui ir valo žarnyną.

 Duona

Tuo tarpu sveikesnių gaminių ieškantys pirkėjai gali rinktis kepinius be konservantų. V. Burneckis sako, kad pagrindinės duonos sudedamosios dalys yra vanduo, miltai, druska ir mielės. O sintetinius priedus gamintojai stengiasi pakeisti natūraliomis žaliavomis. Todėl tam, kad iškeptas ir užšaldytas, o vėliau atšildytas gaminys būtų šviežias ir minkštas, visai nereikia naudoti E numeriais pažymėtų priedų. Tokių produktų liniją galima atrasti ir gausiame UAB „Mantinga“ asortimente.

Receptų receptai

Projektas „Delfi TV virtuvė drauge su Mantinga“ pristato laidą „Receptų receptai“, kurioje galite rasti greitai paruošiamus, paprastus ir skanius receptus kasdienai ir šventėms. Receptų video galite rasti „Delfi“ portale ČIA arba kiekvieną šeštadienį kviečiame žiūrėti laidą „Receptų receptai“ per „Delfi TV“ 11 val.

Duonos, užkandžių ir šaldytų gaminių gamintoja UAB „Mantinga“ yra viena iš maisto pramonės lyderių ir viena didžiausių regiono darbdavių – čia dirba daugiau nei 1500 darbuotojų. Įmonės asortimentą sudaro daugiau nei 1000 gaminių, eksportuojamų į 37 pasaulio valstybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją