aA
Prieš daugiau nei devyniolika metų, kai įžengėme į šį tūkstantmetį, kai kiekybė paėmė viršų prieš kokybę ir kai tapo kiečiau eiti pirkti duonos į supermarketus, o ne į vietinę kepyklą, vis tiek žinojome, kad viskas sukasi ratu. Ir ateis vėl tos dienos, kai galvosime apie gamtą, mažesnį vartojimą bei tikresnius jausmus.
Vilkinė
Vilkinė
© Asmeninins albumas

Smagu, kad beveik po dvidešimties metų visas pasaulis atsigręžė atgal ir pažvelgė į priekį – tapo aktualūs ne tik plastiko naudojimo mažinimo klausimai, bet ir viso ko, kas aplink mus ir patenka į vidų.

Tokia labai trumpa įžanga, kaip man būdinga, noriu pasidžiaugti ir savo meile – restoranų, barų ir viso laisvalaikio paslaugų sektoriaus pokyčiais. Jau kokie gražūs treti metai kai šefai, verslų savininkai ir kiti restoranų gyventojai galvoja apie vietinius produktus, giliai ir stipriai vysto šią tematiką.

Oazė Neries pakrantėje – „Vilkinė Gastro Fields“

Viena iš nedaugelio vietų Lietuvoje, kur laikomasi „zero mile“ bei „slow food“ koncepcijų, – „Vilkinė Gastro Fields“.

Vilkinė
Vilkinė
© Asmeninins albumas

Truputį už Vilniaus, Buivydžiuose, Vilkinės kaime, sodyboje įkurtas restoranas. Čia, prie pat Neries krantų, auginami vaismedžiai, uogos, didžiulis daržas su gausybe sodo gėrybių (ir ne tik vietinių, bet ir egzotinių, prisitaikiusių ir užaugusių būtent čia) ir žolelių. Vietiniai parūpina laisvai auginamų vištų ar kitos mėsos, žvejai – žuvų laimikiu, o miškas dar visa krūva kitų gėrybių. Pastarosios paskutiniais metais tapo itin populiarios Skandinavijos ir Baltijos šalių virtuvėse.

Vėlyvieji pusryčiai, vestuvės ir kiti vakarėliai geroje auroje

Savaitgaliais čia rengiami vėlyvieji pusryčiai, pietūs ir vakarienės. Penktadieniais – dažniausiai privatūs renginiai ar teminės degustacinės vakarienės. O nuo šio sezono jau ir ketvirtadieniais vyks gastronominiai vakarai.

Vilkinė
Vilkinė
© Asmeninins albumas

Kaip sako vietos savininkas Domas Vyšniauskas: „Vilkinė - tai ne tik miškai, upės, laukinės pievos ir visiška ramybė. Miškų apsuptis, slėniai, laukinės pievos bei šalia tekanti Nėris – poilsio ir skonių oazė ieškantiems visiško privatumo“.

O aš dar sakau, kad čia ne tik mums reikia vykti, bet ir tempti šalies svečius...

Tik atvykus, svečiams įteikiamas žemėlapis su visomis Vilkinės pažymėtomis vietomis ir pramogomis. Tad atvykę svečiai gali ne tik sėsti prie stalo ir puotauti, čia galima susirengti puikią ekskursiją. Beje, pavadinimas kilo nuo Vilko akmens. Mat šioje Neries vietoje yra upės rėva, o jame beveik dviejų metrų raudono granito akmuo. Juos irgi galima aplankyti.

Į naują sezoną su nauju šefu

Vėlyvą pavasarį prie „Vilkinės“ komandos prisijungė talentingas meistras – šefas Rokas Jarašūnas. Jis čia grįžo tiesiai iš Ispanijos. Tačiau savo virtuvėje naudoja ne tik ispanų, bet ir prancūzų, italų bei japonų virtuvės technikas, jas puikiai suintegruodamas ir sujungdamas su vietine, čia pat augančia produkcija.

Vilkinė
Vilkinė
© Asmeninins albumas

Didžiausią džiaugsmą, kaip jis pats pasakojo, jam kelia miškų ir laukų įkvėptas maistas. „Pasiskini pušų pumpurų, laukinių rūgštynių, nueini į avilį, prisirenki medaus, o pyragui paprašai Domo virto alaus. Ir ko daugiau norėti?“, – sako Rokas.

Vilkinė
Vilkinė
© Asmeninins albumas

Išties meniu paprastai įspūdingas. Mat beveik viskas, ką valgai – tiesiog stūkso tau už nugaros. Pasisveikinimui gauname šefo keptos duonos ir šefo mušto sviesto, agurkėlių iš šiltnamio ir medaus iš avilio už keliolikos metrų. Laukinių rūgštynių sriubai skirtas kiaušinis marinuojamas alaus samagone, o ant žuvies – Vilkinės miškų pesto. Prie 16 val. ruošto jaučio žando – pastarnokų šienas. Šaltai sriubai gazpacho – viskas kas tuo metu lauke ir truputėlis pernykščių pomidorų dėl skonio stiprumo ir spalvos. Šokoladiniam vietinio alaus pyragui brownie tereikia sezoninių uogyčių ir iš daržo atkeliavusių braškių ledų. O drąsesniems – pasmaližiauti gavome ir traškių bitučių.

Vilkinė
Vilkinė
© Asmeninins albumas

Kadangi dar ragavau ir pusryčius, tai didžiausią laimę gomuriui suteikė Pastrami sumuštinis. Ant šefo keptos duonos savaitę ruošta jautiena su marinuotais agurkėliais. O vietines salotas papildė alaus padažas, nes kaip įprasta, Joninų savaitgalį čia vyko aludarių suvažiavimas – „Homebrew Symposium’19“.

Vilkinė
Vilkinė
© Asmeninins albumas

Vietos šeimininkas Domas Vyšniauskas ne tik domisi alaus kultūra, bet ir pats netrukus oficialiai pakvies į savo alaus daryklą Danijoje.

Ne tik alus

Kaip Dervynas be vyno? Taip, čia yra nedidelė, bet puikiai parinkta vyno korta. Galima užsisakyti ir šampano, ir austriškų, garsaus gamintojo, vynuogių sulčių – vairuojantiems. Aišku, jeigu jums vietinių obuolių sulčių negana.

Tinklaraštis „Der Vynas“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(37 žmonės įvertino)
2.7297

Lietuvės ir latvio įkurtoje sūrinėje gimsta kiprietiški, gruziniški, bulgariški sūriai – vienas jų tapo šios vasaros topu (1)

Iš lietuvės ir latvio meilės gimę sūriai šiandien – vieni geidžiamiausių šalyje. Eglės...

Madingiausia vasaros kava – cold brew: ką apie ją reikia žinoti ir ko prireiks norintiems pasigaminti namuose?

Lietuvoje kavos kultūra išgyvena aukštumas, tiesa, vis dar gurmaniški deriniai neišstumia tiek...

9 receptai su vaisiais ir uogomis – bus taip skanu, kad pirštus apsilaižysite

Savo gėrybėmis dosni vasara pateikia ir visą vaisių ir uogų paletę. Ir nors vitaminų...

9 gardžiausi agurkų receptai žiemai – tokie nesudėtingi, kad visiems pasiseks

Pats įkarštis. Taip jaučiasi dabar daržus ir šiltnamius siaubiantys šeimininkai, vis...

Lietuvių išradingumui ribų nėra: grybus džiovina ir šiltnamiuose, ir ant kapoto – pasakė, kaip reikia, kad nesudegtų ir netrupėtų

Be džiovintų ir mišku kvepiančių grybų dažnas žmogus neįsivaizduoja ne tik Kūčių stalo...

Top naujienos

Užkalnis. Pavojingiausi priešai – ne Rusijoje (7)

Rusijos žmonės, nepalaikantys karo (arba sakantys, kad yra už taiką) pyksta ir yra įsižeidę,...

Ukrainiečiui – „Regitros“ spyris

Be vertėjo į praktinį vairavimo egzaminą atvykusio ukrainiečio laukė netikėtumas. Vaikinui ne...

Vilniuje senolės neapykanta paspirtukams peržengė ribas: pro šalį važiavusi vairuotoja liko be žado (1)

Vieną trečiadienį sutarusi nuvykti į verslo pietus, vilnietė Beatričė Paškevičiūtė į...

Toksikologė nurodė ypač pavojingą maisto derinį – tai tiesus kelias į kasos uždegimą

Lietuvoje auga apie 400 rūšių grybų , iš kurių nuodingomis laikomos apie 40. Visus...

Papasakojo, kaip rengtis į vestuves: itin drąsi šių metų tendencija ir įprotis, kurio vyrai niekaip negali atsikratyti didžiausios jaunųjų ir svečių aprangos klaidos

Nors vasara jau pasiekė savo finišo tiesiąją, vestuvių sezonas dar nesibaigia. Jei gavote...

Verslas PliusJulija Leimonė

Kėdainiuose desertinę atidariusi Indrė: aplinkiniai sakė, kad verslas žlugs, tačiau sunkiausia buvo atlaikyti didelį klientų srautą

Praėjusiais metais Kėdainiuose, ant Nevėžio kranto, duris atvėrė nauja vieta – desertinė „...

Karas Ukrainoje. Ukraina skelbia smogusi svarbiam okupantų logistikos objektui „Minus 9 okupantų lėktuvai“: Ukraina skelbia apie Rusijos nuostolius Kryme (2)

Virš Zaporižės regiono Ukrainos oro gynybos pajėgos numušė dvi priešo raketas. Tai paskelbė...

Delfi PliusPranas Šarpnickis

Garsiausias Tarpukario Lietuvos plėšikas, kurio niekas taip ir nesugavo: kaip eilinis recidyvistas tapo legenda?

1933 m., išvedus kalinius per 24 kilometrus nuo kalėjimo padirbėti, Stepas Rickus , nutaikęs...

Delfi PliusJenny Leonard, Billy House

Šaltiniai: dėl Pelosi vizito – įdomūs dalykai Baltuosiuose rūmuose (4)

Prieš Nancy Pelosi nusileidžiant Taipėjuje, kur įvyko prieštaringai vertinamas susitikimas su...

Pirmą kartą – su NBA milžinais aikštėje: Lietuva – Suomija gyvai

Europos čempionatui besiruošianti Lietuvos rinktinė Kauno „Žalgirio“ arenoje 19 val. 30 min....