aA
Prabangiame „Kempinski Hotel Cathedral Square“ viešbutyje pačioje Vilniaus širdyje – priešais Katedros aikštę įsikūręs elegantiškasis restoranas „Telegrafas“ švenčia penkerių metų gimtadienį ir pristato atnaujiną rudenišką savo meniu, kurį sukūrė šefas Javieras Lopezas.
Ėriena "Eifel Primeval"
Ėriena "Eifel Primeval"
© Robertas Daskevičius

Per tą laiką, kaip pasakoja viešbučio atstovė Birutė Leimontaitė, restoranas užsitarnavo vietos, kuri dažnai pasirenkama norint jaukiai, bet rafinuotai paminėti įvairias šventes – gimtadienius, santuokos metines ir kt. – vardą. Be gero, skanaus maisto ir elegantiškos restorano aplinkos, pietaujantys ar vakarieniaujantys svečiai gali mėgautis didingu tiesiai pro restorano langus atsiveriančiu vaizdu.

Restorano meniu ne kartą keitėsi, kažkada svečiams siūlyti net cepelinai su vėžių uodegėlėmis, tačiau išliko tik klasikiniai laiko patikrinti patiekalai – tikra vizitine restorano kortele tapo elnienos didkepsnis ir šviežias sterkas.

Daugiau nei 16 metų „Michelin“ restoranuose Ispanijoje, Belgijoje ir Prancūzijoje dirbęs J. Lopezas sukaupė turtingos patirties, o lietuviško restorano virtuvę pristato kaip europietišką, įkvėptą Rytų iki Vakarų šalių skonių, papildant juos Viduržemio šalių kulinarinės virtuvės bruožais.

Šefas Javieras Lopezas
Šefas Javieras Lopezas
© Robertas Daskevičius

Didžiausią dėmesį katalonietis šefas skiria patiekalų šviežumui ir sezoniniams ingredientams, todėl ir naujajame meniu tradiciškai vyrauja sezoną atspindintys ingredientai. Pasak J. Lopezo, įsiklausymas į gamtos diktuojamą toną itin svarbu – tai leidžia mėgautis tuo, kas šiuo metu geriausia gamtoje. Todėl naujame meniu patiekaluose atsidurs vietinės miško gėrybės, taip pat ir lietuvių nuo seno vertinama žvėriena.

Ruduo šefui, kaip pats sako, asocijuojasi su gausia spalvų palete, nuolatiniais eksperimentais ir noru atnaujinti jau patikrintas kombinacijas, todėl patiekiama ne viena klasikinio patiekalo interpretacija, o skoniai intensyvesni ir ryškesni negu vasarą.

Ančių kepenėlių terinas
Ančių kepenėlių terinas
© Robertas Daskevičius

Pristatydamas naujienas šefas pakvietė paragauti ryškaus skonio ančių kepenėlių terino su šviežiomis figomis, bulguro kruopomis ir raudonuoju obuoliu, kuris ganėtinai riebiam patiekalui suteikė gaivos.

Jūrų šukutės
Jūrų šukutės
© Robertas Daskevičius

Antrasis patiekalas – kremiškos ir švelnios jūrų šukutės su artišokais ir lazdyno riešutais.

Žuvienė "Bouillabaisse"
Žuvienė "Bouillabaisse"
© Robertas Daskevičius

Vienbalsiai daugiausia pagyrų tarp svečių sulaukė intensyvaus skonio provansietiška žuvies sriuba „Bouillabaisse“ su omarais ir kalmarais.

Desertas "Gintarinis brangakmenis"
Desertas "Gintarinis brangakmenis"
© Robertas Daskevičius

O baigiamąja pristatymo pietų nata tapo dar viena šefo improvizacija – „Gintariniu brangakmeniu“ pavadintas medaus tortas su medaus ledais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Nebūtumėte nė pagalvoję: braškės uogomis nelaikomos, šis titulas atitenka bananams + 14 keistų faktų apie maistą (8)

Kai kas sako, kad žmonės negali gyventi be meilės. Antri tvirtina, kad žmonėms labiausiai reikia...

Dietologė pataria, kaip į vaikų mitybą įtraukti kefyrą: jį pamėgti gali net ir didžiausias skeptikas (10)

Kefyras augančiam organizmui yra puikus maistingųjų medžiagų šaltinis. Vis dėlto, ne visi...

Kodėl nėra vieno baltos mišrainės recepto? Paslaptis slypi jos istorijoje

Baltoji mišrainė vien Lietuvoje turi kelias, jei ne dešimtis, skirtingų variacijų, o kai...

Kai lašiša atsibosta, o gardesnio žuvies kąsnelio vis tiek norisi: nustebins tuno kepsniai 2 tuno ruošimo receptai (14)

Mėgstantiems žuvį ir ieškantiems naujų skonių verta išbandyti ne tik lašišą, bet ir kitą ne...

Dietos gali tapti raktu į iškreiptą pasaulį: sutrinka žmogaus santykis ir su kūnu, ir su maistu (4)

Išgirdę žodį „ dieta “, pirmiausiai, ko gero, pagalvojote apie svorio metimą. Specialistų...

Top naujienos

Vokietija skambina pavojaus varpais dėl žmonių, kurių visai nepasiekia COVID-19 perspėjimai: užsimenama ir apie rytų europiečius skubiai pradėtas bandomasis projektas (159)

Kai vasario viduryje didžiausias Vokietijos laikraštis „Bild“ paskelbė informaciją, jog tarp...

Atvejų mažiau, bet „biuletenių“ rekordas užfiksuotas pernai balandį – kokios priežastys tai lėmė? (12)

„ Sodra “ pernai fiksavo rekordinius išrašomų nedarbingumo pažymėjimų, vadinamųjų...

Valančiūnas dominavo prieš savo buvusią komandą ir priartino „Grizlius“ prie aštuoneto (1)

Svarbią pergalę NBA reguliariojo sezono finišo tiesiojoje pasiekė Memfio „Grizzlies“ (34/33)...

Vaidas Mikaitis | D+

Raudonųjų žibintų kvartale apsilankiusius lietuvius nustebino geidulių tenkinimo tvarka: pasijutome tarsi sporto salėje

Vienas protingas žmogus yra pasakęs, jog jei rašytojas nori būti gerai skaitomas, jis turi...

Žiaurumu visą Lietuvą šokiravęs 17-metės žudikas per daug kentėjo, todėl gaus solidžią kompensaciją (416)

Dėl įvykdyto šaltakraujiško nusikaltimo daugiau kaip prieš dešimt metų visą Lietuvą...

Po kvietimo panaudoti 100 „Litexpo“ likusių dozių – būrys norinčiųjų pasiskiepyti papildyta (544)

Šeštadienį likus 100 „ AstraZeneca “ dozių, Vilniaus miesto mero patarėjas Karolis...

Naktį Vilniuje užsiliepsnojo į kelio atitvarą atsitrenkęs „Seat“ (11)

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Vilniuje, Geležinio Vilko g., išvažiavęs iš tunelio,...

Šaltus pavasario orus staigiai pakeis vasariška šiluma (9)

Sulaukėme dar vienos šaltos gegužės nakties. Sekmadienio rytas auš taip pat vėsus, bet dieną...

XX amžiaus pradžioje gimęs interjero stilius, kuris mūsų namų nepalieka iki šių dienų: skoninga ir ne pigi elegancija (25)

Minimalistinis stilius pradėjo formuotis praėjusio amžiaus pradžioje. Tam neginčijamos...

Netrukus bus viešai skelbiamos vyrų ir moterų algos įmonėse: 4 patarimai darbdaviams (95)

Siekiant mažinti algų atotrūkį tarp vyrų ir moterų darbo užmokesčio, „Sodra“ skelbs...